Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ahelyett, hogy megkönnyebbülve igyekeznénk mielőbb távozni, ilyenkor kellene a leginkább koncentrálnunk, és igenis kérdeznünk!

Gondoljunk csak bele: hiába teljesítünk remekül az interjún és kapjuk meg az állást, ha az első hónapban kiderül, hogy a főnökünk szinte minden feladatot makro-menedzsel, a kollégáink ki akarnak minket fúrni, és a munkaórák száma jóval közelebb van a 60-hoz, mint a 40-hez...

Egy állásinterjún a mi kérdéseink az interjúztató felé ugyanolyan fontosak, mint azok a kérdések, amiket ő tesz fel nekünk! Így nem elég csupán a megszokott, a kényes, vagy éppen szokatlan interjúkérdésekrefelkészülnünk, alaposan át kell gondolnunk azt is, hogy a kiválasztási folyamat melyik szakaszában, mi milyen kérdéseket teszünk fel a céggel és a jövőbeni munkakörünkkel kapcsolatban!

A saját érdekünk is, hogy ne csak válaszoljunk, de kérdezzünk is egy állásinetrjún!

Kérdések az első körben

Általánosságban érdemes tájékozódnunk a cégkultúra, illetve a meghirdetett pozíció részletei iránt.

„Pontosan milyen szerepe van ennek a pozíciónak a vállalat sikerében?”

A válaszból hamar kiderül, mennyire felelősségteljes pozícióról van szó, illetve, hogy mennyire elhivatottak, hogy biztosan a lehető legjobb szakembert találják meg.

„Miért szeretett volna Ön ennél a cégnél dolgozni, mi motiválta?”

A válasz segítségével kicsit jobban megismerhetjük az interjúztató értékrendjét, illetve olyan előnyökre is rávilágíthatunk, amikre esetleg mi nem is gondoltunk.

„Van esetleg bármi kérdése, aggálya a képzettségemmel / tapasztalataimmal kapcsolatban?”

Ezzel a kérdéssel bebizonyíthatjuk, hogy nem félünk kérdezni, illetve, hogy hajlandóak vagyunk tenni annak érdekében, hogy tisztázzuk az esetleges kérdéseket, félréértéseket az elején, amikor még lehetőség van rá.

Kérdések a második körben

Itt már nyugodtan rátérhetünk a felelősségkörökre, illetve kitapogathatjuk, hogy vajon mire számítsunk jövőbeni főnökünkkel kapcsolatban.

„Milyen mértékben jelölhetik meg a munkavállalók saját hatáskörüket, illetve állíthatják fel saját céljaikat?”

Ezzel a kérdéssel kideríthetjük, mennyire kapunk majd szabad kezet.

„Milyen projekteken kellene dolgoznom előreláthatólag a kezdés utáni 30, 60, illetve 90 napban?”

Fontos, hogy pontosan tisztázzuk, milyen feladataink lesznek első körben. A lényeg, hogy igyekezzünk addig kérdezni, amíg ki nem derül, mik a pontos elvárások és kitűzött célok.

Néhány munkakör specifikus elvárásáról már korábban is beszámoltunk, itt érdemes előre tájékozódni: közszféra, szakmunkás, IT, marketing, PR, kereskedelem, építőipar.

„Hogyan és mi alapján méri a vezetőség a munkavállalók teljesítményét és sikerét?”

Nem árt, ha tudjuk, milyen szempontoknak kell majd megfelelünk, illetve mire kell odafigyelnünk, ha sikereket szeretnénk elérni.

Pályamódosítás

Kérdések az utolsó körben

Ha már idáig eljutottunk, majdnem biztosak lehetünk benne, hogy a szakmai felkészültségünkkel és tapasztalatunkkal minden rendben. Már csak az a nagy kérdés, hogy vajon mennyire passzolunk a cégkultúrába.

„Mit tud nekem elmondani a csapatról, akikkel együtt dolgozom majd?”

Velük töltjük majd az időnk nagy részét, így jó, ha előre tudjuk, milyen dinamikák működnek a csapatban, hogy fel tudjunk készülni, illetve mi is el tudjuk dönteni, be tudunk-e majd illeszkedni.

„Mennyire jellemző, hogy egy feladatot a csapat közösen old meg?”

Ebből megtudhatjuk, mennyire összetartóak a kollégák. Csapatjátékosok, vagy inkább önállóan szeretnek dolgozni?

„Milyen típusú munkavállaló érzi itt komfortosan magát Ön szerint?”

Fontos előre látnunk, hogy vajon a mi munkastílusunk, hozzáállásunk, ritmusunk passzol-e a cég általános működésébe.

Ne feledjük: egy állásinterjú két irányú utca! Nem csupán az a feladatunk, hogy helyt álljunk és meggyőzzük a bizottságot, hogy mi vagyunk a megfelelő jelölt, hanem az is, hogy a saját érdekeinket nézve kiderítsük, azon túl, hogy a lehetőség minden más szempontból megfelel nekünk, vajon jól fogjuk e magunkat érezni az adott munkahelyen.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala