Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A legtöbb állásinterjún valójában ugyanazokkal a kérdésekkel találkozunk, csak más-más köntösbe csomagolják ezeket a toborzók. Mik a legjobb, legrosszabb tulajdonságaink, milyen munkatapasztalataink vannak, mennyi fizetést szeretnénk kapni?

Miért szeretne nálunk dolgozni?

Rossz válasz: „Mindig is producer akartam lenni, megszállottan érdekelt a színfalak mögötti munka, kiskorom óta reklámokon és különböző márkákkal szerettem volna együtt dolgozni. És amúgy is, egy ilyen sokszoros díjnyertes cégnél képzeltem el a jövőmet, szóval fantasztikus lenne, ha engem választanátok.

A fenti válasz rendkívül fellengzős, sekélyes, nem tartalmaz konkrét információkat. Ehelyett fókuszáljunk inkább arra, hogy minél több részletet bemutassunk a munkával kapcsolatos viszonyunkról, beszéljünk korábbi tapasztalatainkról, villantsuk meg tudásunkat a céggel kapcsolatban, utaljunk a már ott dolgozó kapcsolatainkra.

Minta válasz: Több okból is úgy gondolom, hogy jól érezném magam a pozícióban. Évek óta figyelemmel követem a cég munkáit, és nagy rajongója vagyok különösen a 2019-es, telekommunikációs vállalattal közös kampánynak. Rendkívül kreatív, de mégis mindenki számára könnyen érthető volt – bizonyára a partner is elégedettet távozott. Volt lehetőségem beszélgetni néhány itt dolgozó ismerősömmel is, és az általuk elmondottak alapján úgy érzem, nagyon jól be tudnék illeszkedni a céges kultúrába. Egyetértek a cég küldetésével is, hogy értékes és elgondolkodtató tartalmakat készítsünk mindenkinek. Korábbi tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy az álláshoz kapcsolódó feladatokhoz szükséges képességekkel, mint például a szövegírás vagy együttműködési készség, rendelkezem.

Mi a legnagyobb gyengeségei?

Rossz válasz: Bár könyvelőnek készülök, párszor előfordult, hogy a kelleténél több időt fordítottam egy-egy számolásra. VAGY Értékesítőként naponta akár 8-10 helyen is megfordulok, és a végén már azt érzem, hogy elegem van az emberekből. VAGY Filmesként nagyon szeretek egyedül dolgozni, ha egyszerre többen vagyunk a stúdióban, azonnal ideges leszek.

Ezekben a válaszokban pont az adott munkakör betöltéséhez szükséges legfontosabb készségeket írjuk le gyengeségként. Ezúttal inkább koncentráljunk olyan tulajdonságainkra, amik bár igazak, mégsem létfontosságúak a pozíció betöltéséhez. Emeljük ki, mit teszünk ennek fejlesztéséért, és mondjuk el azt is, ha már van érzékelhető hatása is törekvéseinknek. Mutatjuk is a példát!

Minta válasz (olyanoknak, akik leggyakrabban egyedül dolgoznak): A legnagyobb gyengeségen, hogy nagyon szorongok, ha nagy közönség előtt kell beszélnem, és ez negatívan befolyásolja a teljesítményemet. Azért, hogy fejlesszem magam, nemrégiben részt vettem egy kommunikációs tréningen, ami megerősítette az önbizalmamat és új készségeket is tanultam. A tanfolyam elvégzése óta többször jelentkezem egy-egy szakmai csoportnál, hogy bemutatót tartsak a legújabb projektünkről, és több vezető is szóvá tette a pozitív változást.

Hogyan kezeli a stresszes helyzeteket?

Rossz válasz: Sajnos gyakran megijedek a rám nehezedő nyomástól, és elvesztem a fonalat a feladatok között. Igyekszem a lehető legjobb megoldást megtalálni, és az első pánikot gyorsan lerázni magamról.

Számos olyan álláshirdetéssel találkozhatunk, ahol a stressztűrő képesség fontos elvárás, a munkaadók pedig tudni akarják, hogyan kezeljük a nehéz szituációkat. Mindenki előtt veszítjük el a fejünket? Inkább visszavonulunk és csendben próbáljuk megoldani a problémát? Vagy motiváltnak érezzük magunkat tőle? Bár fontos, hogy őszinték legyünk a válaszadáskor, próbáljuk meg pozitívan tálalni mindezt.

Minta válasz: Amikor stresszes helyzetbe kerülök, a legjobb megoldásnak azt tartom, ha egyet hátralépek, és minden rendelkezésre álló információt összegyűjtök. Ez segít abban, hogy kezelni tudjam a helyzetet, tervet készítsek, és meghatározzam, miket kell tennem ahhoz, hogy enyhítsem az indulatokat, és sikeresen elvégezzem a rám bízott feladato(ka)t.

Milyen fizetéssel lenne elégedett?

Rossz válasz: Eddig 280 000 forintot kerestem, ami elég kevés volt, jó lenne ennél valamivel többet hazavinni. Meg az egyéb juttatások is érdekelnének, utazási hozzájárulásra, étkezési utalványra lehet számítani?

Ha megkérdezik a fizetési igényünket, főleg, ha mindezt az első interjú alkalmával teszik, semmiképp se adjunk konkrét választ. Ezzel kockáztathatjuk, hogy vagy nagyon alacsony ajánlatot tesznek, vagy épp lehúznak a listáról, mint túl magas kiadás. Helyette inkább próbájuk meg az alábbi javaslatok egyikét.

Minta válaszok: A fizetési igényem határai rugalmasak, de természetesen szeretnék tisztességes juttatást kapni. Nyitott vagyok a konkrét számok megvitatására, miután többet megtudtam a munkáról. // Szeretnék egy kicsit többet megtudni a pozíció részleteiről, mielőtt konkrét összeget mondok. Azonban a korábbi kutatásaim alapján ehhez hasonló pozíciók bérsávjait megismerve 340 000-380 000 forint közötti fizetéssel tervezek. // Nagyon örülnék, ha megismerhetném a cég által is méltányosnak tartott fizetési sávot erre a pozícióban. Korábbi fizetésem, szaktudásom alapján 340 000-380 000 forint közötti fizetéssel lennék elégedett.

Van bármi kérdésed felénk?

Rossz válasz: Nem, nem jut eszembe semmi lényeges most.

Ezzel a válasszal automatikusan felkészületlennek könyvelhetnek el minket az interjúztatók. Mindig készülünkj legalább 2-3 kérdéssel, amikkel megmutathatjuk, hogy érdekel minket a pozíció. Azonban ügyeljünk arra, hogy a fizetést, juttatásokat, fizetett szabadságokat lehetőleg kerüljük ebben a körben.

Minta válasz: Hogyan néz ki egy tipikus nap ebben a munkakörben? Van esetleg valami nem egyértelmű az önéletrajzommal, korábbi tapasztalataimmal kapcsolatban, amiről eddig nem ejtettünk szót? Mi a legkedvesebb emléke a munkájáról/a csapatról? Hogyan mérik a kollégák teljesítményét? Milyen a vállalati kultúra, belső kommunikáció? Mikor várható visszajelzés az interjú eredményéről?

+1 tanács: Mindig küldjünk egy köszönőüzenetet az interjúztató(k)nak!

Azon túl, hogy udvarias gesztus, az interjúztatónak is könnyebben megmarad az emlékezetében a nevünk. Nem kell hosszú e-mailre gondolni, elég a beszélgetés után egy rövid, őszinte üzenetet küldeni. Az első bekezdésben köszönjük meg az interjúlehetőséget, majd a következőkben idézzük fel pár mondatban egy érdekes témát az interjúról, esetleg továbbítsuk el számukra azt a hivatkozást (kutatást, cikket, kampányösszefoglalót), amit említettünk az interjú során. A végén ismételten köszönjük meg a ránk szánt időt, és jelezzük feléjük, hogy várjuk a visszajelzésüket. Ezzel garantáltan szerzünk legalább egy plusz pontot, és nagyobb eséllyel fognak válaszolni is.

Ha készen állunk az új kihívásokra, akkor regisztráljunk, töltsük fel az önéletrajzunkat, így akár a leendő új munkaadónk is ránk találhat. Ha szeretnénk értesülni a nekünk való új állásokról, készítsünk személyre szabott állásértesítő hírlevelet.

Készítette: Varsányi Zsófi
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala