Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felvételi beszélgetések során gyakran elhangzik a kérdés, hogy jelentkezett-e más helyekre is az illető. A jelentkezők sokszor nem értik, miért teszik fel egyáltalán a kérdést, és arról is megoszlanak a vélemények, mi a jó válasz erre a kérdésre.

Ahány ember, annyiféle válasz

„Én bizony megmondom, hogy még vagy 8 helyen benn van az önéletrajzom, és azt is, ha interjúztam is valahol. Jobb, ha látják, hogy elszántan keresek.” – mondja Éva, aki egy budapesti SSC-ben AP könyvelő. Ő másfél-kétévente vált munkahelyet, a jobb fizetés mellett ex-kollégák ajánlására a jobbnak tűnő csapatokat keresi. Mint sokan mások, ő is a párkereséshez hasonlítja az álláskeresést: „Úgy szoktam gondolni az állásinterjúra, mint egyfajta első randira a munkahely és köztem. Az első randin szerintem még nem kell elkötelezni magunkat, nyugodtan lehet arról beszélni, hogy találkozgatunk másokkal is.”

„Nekem egyszer azt a tanácsot adták, hogy mondjam azt, hogy „kelendőnek tűnjek”, hogy már van egy másik cégtől is ajánlatom, de még körülnézek előtte.” – meséli Gergő, az autóipari logisztikus, és azt is elmondja, miért nem élt a jó tanáccsal. „Már többször előfordult, hogy hónapokig húzódott, amíg szerződésig jutottam volna egy céggel. Ha már az első alkalommal ellövöm, hogy ajánlatom van máshonnan, akkor később az még visszaüthet, hogy azzal mi lett, visszamondtam, ők mondták vissza, stb. Én általában egyenes vagyok ezzel kapcsolatban, és elmondom, mi a helyzet. Volt már, hogy egy konkrét pozíció tetszett meg, de egyébként eszem ágában sem volt felmondani a meglévő helyemen, szóval nem volt rajtam a nyomás, hogy gyorsan elhelyezkedjek vagy olcsóbban adjam magam.”

Bea a kereskedelemben dolgozik, és ő személy szerint nem nagyon kedveli ezt a kérdést: „Ha elmondom, hogy most épp nincs másik cég, és látják, hogy munkanélküli vagyok, akkor majd azt hiszik, hogy olyan kétségbeesetten keresek, hogy bármit elvállalok? Honnan tudjam, hogy jó indulatúak?”

Mi értelme ennek a kérdésnek?

De tényleg: miért kérdezik meg ezt egyáltalán a fejvadászok vagy interjúztatók? A válasz praktikus okokban keresendő. Mert látniuk kell, hogy a jelentkezővel mennyire számolhatnak, mennyire kell sürgősen dönteniük? Vannak kisebb cégek, ahol sokszor már az interjú napján dönteni képesek, míg egy nagyobb vállalatnál többkörös interjúzás után küldenek ajánlatot, majd maga a szerződéskötés is hosszabban elhúzódhat. Ha egy jelentkező egyébként minden szempontból megfelel a kívánalmaknak, sokat nyomhat a latban, hogy két cég között mérlegel – tehát ilyen szempontból biztosan érdemes nyílt lapokkal játszanunk, hátha a kedvünkért gyorsítani tudnak valamennyit a folyamatokon.

Ha fejvadász segíti az elhelyezkedésünket, akkor vele is legyünk őszinték: előfordulnak olyan esetek, hogy többen keresnek szakembert ugyanarra a pozícióra. Megkönnyítjük egymás dolgát, ha őszinték vagyunk azzal kapcsolatban, ha interjúzunk már egy másik állásra, hiszen így nem fordulhat elő, hogy többen is próbálnak ugyanarra a pozícióra ajánlani bennünket. Van olyan fejvadász, aki amiatt is szereti látni, hogy több helyre beadtuk a jelentkezésünket, mert ebből úgy következtet, tényleg munkát keresünk vagy valóban váltani szeretnénk, nem felesleges idő és energia a velünk töltött munka.

Van jó stratégia?

Felmerülhet az élelmes, és mindenre elszánt állákeresőben a kérdés: mi történik, ha kicsit ferdítünk az igazságon, és úgy teszünk, mintha kapkodnának értünk a cégek? Rövid távon némi szerencsével működő stratégia lehet, ám a Gergő által említettekkel is számoljunk, hogy adódhat olyan helyzet, amikor később magyarázkodnunk kell a kitalált ajánlataink miatt – arról nem is beszélve, hogy nem feltétlen szerencsés hazugságokra építeni a karrierutunkat. Végső soron talán mégis inkább ebben a helyzetben is megéri őszintének lennünk, hiszen a lényeg mégis mindig az, hogy mielőbb megtaláljuk egymást az új munkahelyünkkel: ehhez pedig az kell, hogy egyenesen kommunikáljuk a saját elképzeléseinket és elvárásainkat, legyünk képben a saját szakmánk és munkatapasztalatunk értékével, és így keressük a számunkra leginkább megfelelő lehetőségeket.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala