Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hát már az sem elég, ha igényesen felöltözve megjelenünk az interjú időpontjában a megfelelő helyen? De, valószínűleg elég. Azonban nem árt még pár dolgot átgondolnunk indulás előtt, ha mindent szeretnénk megtenni azért, hogy végül a miénk legyen az állás. Ezek közé tartozik az alábbi lista is. (Cikkünkben a személyes állásinterjúkhoz hoztunk tippeket, ha online vagy videós állásinterjúra készülünk, az alábbi cikk jótanácsai közül érdemes szemezgetni.)

Állásinterjúnk sikere már a reggeli készülődésnél kezdődik. Induljunk ki abból, hogy sosem lehetünk túlságosan felkészültek!

Mert előfordulhat, hogy
- útközben lemerül a telefonunk, és azon kellene segítséget kérnünk, ha eltévedtünk vagy úgy látjuk késni fogunk pár percet,
- a kocsiban hagytuk az iratainkat, a recepción viszont csak személyivel lehet bejutni,
- pár fokkal melegebb az idő, mint mikor elindultunk, ezért izzadtan érkezünk.

Bármelyik helyzet megoldható, ha felkészültek vagyunk – ha pedig nem számoltunk velük, sok bosszankodásra adhatnak okot. Ahogy a resume.io témában írt összeállításában is jelzik, azért nem egy többhetes túlélőtúrára készülünk, szóval nem kell túlzásokba esni, de az alábbi kis lista segíthet abban, hogy mi az, ami semmiképp ne maradjon otthon.

Ezeket vigyük magunkkal

Néhány példány a kinyomtatott önéletrajzunkból: erre nagy eséllyel nem lesz szükségünk, de ha az interjúztatónk valamiért elfelejtett nyomtatni vagy út közben elkeveredett a jelentkezésünk, a legegyszerűbb, ha elő tudunk kapni egy példányt, amit ott is hagyunk nála.

A cég ismertetője, az álláshirdetés, amire jelentkeztünk: ha a telefonunkban könnyen elérhető helyen megtalálhatók ezek az információk, az is tökéletes megoldás, de kivételesen talán még egyszerűbb, ha kinyomtatjuk egy lapra, és várakozás közben még egyszer átfutjuk, hova is jelentkeztünk pontosan.

Az állásinterjú helyszíne és időpontja, további instrukciók az eligazodáshoz, ha kaptunk ilyet: a leggyakrabban e-mailben érkeznek az instrukciók a találkozó részleteivel, olyan fontos tudnivalókkal, mint például melyik épületben várnak bennünket az irodaházon vagy telepen belül, ha több recepció van, melyiken jelentkezzünk be, kit keressünk. Jó, ha ezek szintén kéznél vannak kinyomtatva, vagy a telefonunkban könnyen elérjük őket. Az interjút megelőző napon gondosan tervezzük meg az odajutást is: nézzük meg előre, milyen tömegközlekedési eszközzel vagy autóval milyen útvonalon, mennyi idő alatt juthatunk el a helyszínre, és számoljunk is rá egy kis időt, dugó vagy más fennakadás esetére.

Személyazonosításra alkalmas irat, például személyi, útlevél vagy jogosítvány: vannak munkahelyek, ahol csak személyes dokumentum bemutatása után engednek be a recepción vagy portán, ezeken a helyeken sokszor a konkrét személy nevét is kérik, akivel találkozónk van egyeztetve.

Papír vagy jegyzetfüzet és toll jegyzeteléshez: nem feltétlenül lesz rá szükségünk, de jó, ha van mihez nyúlnunk, amikor mégis fel kell írnunk valamit. Lehet, hogy arra kérnek bennünket, küldjünk még át valamit, vagy szeretnénk valamit észben tartani: ilyenkor jó, ha van mire jegyzetelnünk.

Mobiltelefon lehetőleg teljesen feltöltve: ha az interjú a nap vége felé esedékes, lehet, hogy a mobilunk már a végét járja. Gondoljunk rá időben, hogy feltöltsük, esetleg legyen nálunk powerbank és töltő, ha hajlamos nap közben lemerülni. Ez főleg akkor fontos, ha a navigációhoz is használni szeretnénk, de az sem árt, ha szükség esetén még tudunk róla telefonálni az interjú előtt.

Ha olyan állásra jelentkezünk, ahol kérték: portfólió nyomtatott vagy digitális formában. Korábbi munkáinkat bemutathatjuk laptopon vagy tableten, vannak szakmák, ahol a kinyomtatott formátumú albumok a megszokottak. Egy a lényeg: szükség esetén prezentálni tudjuk referenciáinkat.

Személyes higiénia kellékei: legyen nálunk papír zsebkendő, az elmúlt időszak kötelező kiegészítője, a maszk (ez lehetőleg egy új vagy frissen mosott darab legyen), és nem árt egy dezodor és egy doboz mentolos cukorka sem. Ha szükséges, még a találkozó előtt térjünk be az iroda mosdójába, ahol felfrissíthetjük magunkat.

Egy üveg víz: valószínű, hogy megkínálnak bennünket, de ha ez mégsem történik meg, nem árt, ha van nálunk egy kis víz, hiszen könnyen kiszáradhat a szánk a beszéd közben.

…és egy táska, amibe mindez belefér. Ez lehetőleg legyen az öltözékünkhöz és az elvárt ruházathoz passzoló darab: ha öltönyös nyakkendős közegbe megyünk, akkor ne túrahátizsákot válasszunk, és az sem túl elegáns, ha bevásárló szatyorban visszük magunkkal a papírjainkat.

Első ránézésre hosszúnak tűnhet a lista, de a felsoroltak többségét szinte mindig magunkkal hordjuk, most csak annyi a teendőnk, hogy kiegészítjük a csomagot és ellenőrizzük, hogy minden megvan-e.

Ezek maradjanak otthon, de legalábbis az interjún kívül

…és most jöjjön pár dolog, amit szerencsésebb kívül hagyni az interjú keretein.

Rágógumi: sokan használják a rágózást feszültséglevezetésre, de jobb, ha nem az állásinterjú alatt. Mielőtt megérkeznénk a beszélgetés helyszínére, szabaduljunk meg tőle: előfordulhat, hogy gyorsabban történnek az események, mint gondoltuk, és ott állunk az interjún, miközben nincs hova kiköpni.

Ételek, italok: bármilyen feszes is a napunk, próbáljuk az étkezést az interjú előttre vagy utánra időzíteni. Nem kelt profi benyomást, ha az interjú közben elkezdünk rágcsálni valamit – bármilyen laza közegben is interjúzunk. A szénsavas üdítőket és színes italokat is hagyjuk későbbre.

Kalap, sapka, napszemüveg: a napszemüvegben beszélgetés még rocksztárok esetén is udvariatlannak hat, a fejfedőknek és a napszemüvegnek le kell kerülnie, amint beértünk az épületbe.

Edző felszerelés, nagyobb hangszer: ha tehetjük, hagyjuk nagyobb csomagjainkat otthon, az autónkban vagy a recepción. Nem azért, mert bármi probléma lenne azzal, ha kiderülne, hogy az interjú után squash edzésre vagy cselló próbára megyünk, hanem azért, mert nem szeretnénk, ha erről jegyeznének meg bennünket.

Néha idegesítőnek vagy kényelmetlennek tűnhet ennyi tervezés egy állásinterjú miatt, de ne feledjük, az első benyomás fontos: egy kis felkészüléssel sokat tehetünk azért, hogy a rólunk kialakuló kép kedvező legyen. Végső soron pedig a saját jobb lehetőségeinkért, jó fizetésért, szerethető munkahelyért tesszük ezt, egy jobb állásért beleférhet ennyi, nem igaz?