Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Általában 10 másodperc szükséges ahhoz, hogy valakiről kialakuljon az első benyomásunk. Nagyon kevés, ugye? Ha történetesen egy állásinterjúról van szó, akkor akár a további életünkre, karrierünkre is befolyással lehet ez a nyúlfarknyi idő, így mindenképpen fontos, hogy jól indítsunk a felvételi beszélgetésen.

Szalai NóraAz angol nyelvű interjúk előtt a jelöltek hajlamosabbak még inkább idegeskedni és szorongani, így érdemes jól felkészülni a megmérettetésre. Nem mindegy azonban, hogy hogyan! A válaszokért Szalai Nórával, az 5percangol ügyvezetőjével beszélgettünk. A nyelvtanár több ezer jelöltnek segített már az angol nyelvtudás tökéletesítésében. A Profession.hu-nak olyan tippeket, ötleteket árult el, amelyek akkor is hasznosak lehetnek, ha már túl vagyunk néhány angol nyelvű állásinterjún!

1. Használjunk „buzzword”-öket!

A beszélgetés során érdemes úgynevezett „buzzword”-öket bevetni – javasolja Szalai Nóra. „Ezek olyan, sokat használt és divatos kifejezések, amelyeket a munkavégzés során alkalmazott kommunikációban használnak, mint például „referrals”, „renewals”, „quality service”, „strict time management”. Járjunk utána, hogy az adott területen melyek ezek az aktuális kifejezések.”  

Néhány példa:

Responsibility (felelősséggel kapcsolatos kulcsszavak): accomplish, coordinate, detail-oriented, effective, efficient, maintained, met the deadline, on time, organize, practical, prepare, provide, reorganize, responsible, results, results-oriented, satisfied the client's requests, solution, support, team player

Passion (lelkesedéssel kapcsolatos kulcsszavak): energized, enthusiastic, interested, love, motivated, priority, win

Leadership (vezetői képességekkel kapcsolatos kulcsszavak): accelerate, accomplish, build, coordinate, deliver, develop, I handled that by…, initiative, innovative, negotiated, plan, resolve, supervise

2. Kerüljük a töltelékszavak használatát!

A „like” szót hajlamosak vagyunk túlhasználni (I, like, wasn’t responsible for the post. = Úgymond nem voltam felelős azért a beosztásért.), így mindenképpen kerüljük a töltelékszóként való alkalmazását.  Kizárólag hasonlító szerkezetekben használjuk: I work like a slave.= Úgy dolgozom, mint egy rabszolga. Egy másik, szintén túlhasznált, és állásinterjú során abszolút nem megengedett kifejezés a „You know”. Nagyon szlenges, nagyon informális, tehát kerülendő.(I always go to work on time, you know. = Tudja, mindig időben érkezem a munkahelyre.)

3. Angol, magyar, vagy mindkettő?

 „Amennyiben olyan céghez pályázunk, ahol az interjút nem anyanyelvű készíti a jelöltekkel, úgy számítani lehet arra, hogy elsőként magyarul fogják köszönteni a pályázót és magyarul fog zajlani az elbeszélgetés eleje, majd a bevett gyakorlat alapján átváltanak angolra” – hívja fel a figyelmet Szalai Nóra.

„Az angol nyelvű interjú során is a standard kérdésekre lehet számítani, így ezeket érdemes begyakorolni. Azonban figyeljünk oda, hogy a válaszaink soha ne tűnjenek gépiesnek, betanultnak. Legyünk nyugodtak, és válaszoljunk úgy, mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, hogy angolul társalgunk.”

    Így használjuk az angolt az állásinterjún!     

4. Tanuljuk meg az angol nyelvű önéletrajzunkat!

„Legyünk tisztában a saját (angol nyelvű) életrajzunkkal, mert minden bizonnyal bele fognak kérdezni, és annál kellemetlenebb helyzet nem is adódhat, minthogy belegabalyodunk saját karrierünk ismertetésébe. A standard kérdések során egészen biztosan kell majd beszélnünk az eddigi munkahelyeinkről, feladatainkról.

El kell tudnunk mondani, hogy előző állásainkban mit csináltunk, mennyi ideig, milyen beosztásban, miben fejlődtünk, és milyen új tudásra tettünk szert az elmúlt idők során. Majdnem minden állásinterjú során beszéltetnek minket a jövőbeli terveinkről, céljainkról is, és arról, hogy a közeli (és távoli) jövőben mit szeretnénk elérni” – hívja fel a figyelmet Szalai Nóra.

5. Ne érjen váratlanul a kérdés: „What do you know about the company?”

Angol nyelvű állásinterjú előtt különösen fontos, hogy utánanézzünk annak a cégnek, ahova felvételizünk, mert ezeket az információkat még erős angol nyelvtudás mellett sem fogjuk tudni rögtönözni. „Én személy szerint általában ezzel a kérdéssel indítok, és kíváncsi vagyok arra, hogy a jelentkező mit tud rólunk, azaz arról a vállalatról, ahol dolgozni szeretne. Ha az alany csak hebeg-habog, vagy egyáltalán semmit nem tud, az mindenképpen rossz benyomást kelt, azonban az sem szimpatikus, ha valaki rögtön az egekig magasztalja a vállalatot. Maradjuk tárgyilagosak, tudjuk elmondani, hogy mivel foglalkozik a cég, milyen szolgáltatásai, termékei vannak, mikor alakult, milyen nagyobb mérföldkövek voltak a vállalat életében. Ennyi tökéletesen elég!” – magyarázza Szalai Nóra.

6. Beszéljünk saját képességeinkről!

Az általános kérdések sorában számítani lehet arra, hogy értékelnünk kell saját képességeinket. („What is your greatest strength? What is your greatest weekness?”) Nagy eséllyel válaszolnunk kell arra is, hogy tudunk-e angol nyelven önállóan (írásban és szóban) dolgozni, illetve mennyire könnyen tudunk multikulturális környezetbe illeszkedni és más nemzetiségű, szokású, más kultúrkörből érkezett munkatársakkal együtt dolgozni. 

7. Készüljünk fel a magyar munkaerőpiaci helyzetből is!

„Hallottam már olyan esetről is, ahol a külföldi munkáltató beszéltette (angolul természetesen) a jelöltet a magyar munkaerőpiac helyzetéről és a magyarok munkavállalási szokásairól, moráljáról is, így (különösképpen, ha humánerőforrás területen pályázunk), érdemes egy picit elmélyedni ebben a témában is” – tanácsolja Szalai Nóra.

Az angol nyelvű állásinterjúkról szóló cikksorozatunk következő részében a standard angol nyelvű interjúkérdéseket és a rájuk adandó angol válaszmintákat fogjuk átnézni.

 A Profession.hu-n ilyen angol nyelvtudást igénylő állásokat kínálnak!

Fogadjuk meg a fenti tanácsokat és közben folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra ittMinél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.


 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala