7 kellemetlen kérdés állásinterjún - és a jó válaszok!

Már alig várjuk a közelgő állásinterjút, ahol bizonyíthatjuk rátermettségünket? Felkészültünk mindenre? Mutatunk néhány olyan kérdést, amellyel még lehet, hogy sosem találkoztunk állásinterjún, ám igazi aknamező lehet. Készüljünk fel minden eshetőségre, még ezekre a kérdésekre is a javasolt mintaválaszok végiggondolásával együtt. Ezen már ne múljon!

7 aknamezős kérdés - és egy-egy jó mintaválasz:

1. kérdés: Ha egy mondattal kéne jellemeznie magát, mi lenne az?

Jó válasz lehet: "Ön talán szívesen alkalmazna olyan embert, aki képes egy mondatban jellemezni magát?"

2. Hogyan fejezi ki, ha véleménye nem egyezik a főnökével?

Jó válasz lehet: "Mindig megosztom a véleményemet - akkor is, ha eltér a főnökömétől. Ám először megpróbálom az ő helyébe képzelni magam, és abból a szemszögből is átgondolni a helyzetet. Eddig még ez mindig segített megtalálni a megfelelő megoldást."

3. Meséljen el egy olyan esetet, amikor nagyon kellemetlen négyszemközti beszélgetést kellett folytatnia az egyik kollégájával vagy beosztottjával!

Jó válasz lehet: "A legkellemetlenebb beszélgetések számomra ....... (pl. egyes teljesítményértékelések és elbocsátások voltak). Bizonyos embereknek nehezére esik felelősséget vállalni a tetteikért és elszámolni velük. Éppen ezért mindig megpróbálom a másik ember nézőpontjából is átgondolni a helyzetet, de arra is ügyelek, hogy ők is megértsék az én szempontjaimat. Ezt leginkább úgy érem el, hogy határozottan és következetesen képviselem az álláspontomat. Így még azokkal is szót értek, akik eleinte meg akarnak félemlíteni, vagy éppen gorombáskodnának velem."

7 kellemetlen kérdés állásinterjún - és a jó válaszok!

4. Hogyan érintené önt, ha női főnöke lenne?

Jó válasz lehet: "Nem a nemük alapján ítélem meg az embereket. Számomra a személyiség, a hatékonyság és a szakmai hozzáértés számít."

5. Volt már olyan főnöke, aki fiatalabb vagy tapasztalatlanabb volt önnél?

Jó válasz lehet: "Még sosem dolgoztam ilyen főnökkel. Az eddigi vezetőim általában tapasztalt szakemberek voltak, így rengeteget tanulhattam tőlük. Bizonyos értelemben példaképnek tekintettem őket."

vagy

"Igen, fiatalabb főnökkel már dolgoztam. Nagyon jó vezető volt, és remekül tudott motiválni, kifejezetten jól kijöttünk egymással. Szerintem a feljebbvalónk hitelessége, szakértelme és kompetenciája fontosabb az életkoránál."

6. Önt milyen típusú emberek idegesítik?

Jó válasz lehet: "Az olyan emberek idegesítenek, akik nem készültek fel arra, hogy a legjobb teljesítményüket nyújtsák, mikor csapatban dolgoznak. A szakszerűtlen, etikátlan, őszintétlen emberek, akik mindenkiről pletykákat terjesztenek, és hátba szúrják a kollégáikat. Nem tudok megbízni bennük, mert rontják azok munkateljesítményét és igyekezetét is, akik nemcsak a fizetésért, hanem az elismerésért is dolgoznak."

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Nem érezné visszalépésnek, ha a szakmai múltja után egy olyan kis cégnél dolgozna, mint a miénk?

Jó válasz lehet: "A kis cégeknél mindig is nagyra értékeltem, hogy bevonják a munkatársaikat a döntéshozatalba, és hogy családias hangulat jellemzi a mindennapokat. Úgy gondolom, hogy egy ilyen közegben még inkább hozzá tudok járulni a cég fejlődéséhez munkámmal és az eddig megszerzett tapasztalataimmal. A másik előnye a kisebb cégeknek, hogy azonnal reagálni lehet a változásokra és az új lehetőségekre is, nagyobb a mozgástér a munkánk során."

Már elküldtük a pályázatunkat, de még nem kaptunk időpontot? Eszünkbe se jusson tétlenül ücsörögni, máris küldjük el pályázatunkat a legújabb nyitott álláshirdetésekre! Több ezer friss állás közül válogathatunk itt, csak egy jó önéletrajz, és nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő munkát!

Készítette: Posta Renáta

Címkék: álláskeresés, állásinterjú, kérdések, válaszok