Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár most kezdtünk egy új munkahelyen, akár már régóta dolgozunk egy pozícióban, valószínűleg van egy felettesünk, akinek elszámolunk a munkánkról. Jobb esetben ez a valaki képben van azzal, hogy pontosan mik a feladatköreink és érdemben tud segíteni abban, hogy megkapjuk a munkánk elvégzéséhez szükséges háttértámogatást – de mi van akkor, ha olyan főnökünk van, aki nem érti, hogy mit csinálunk, vagy rosszabb esetben nem is érdekli?

Nincs itt a világvége

Először is: ahhoz, hogy jól végezzük a munkánkat és elismerjenek benne, nem feltétlenül kell, hogy a felettesünk is képben legyen minden apró részlettel. Minél feljebb lépünk a karrierünkben, annál valószínűbb, hogy csak mi értünk az adott területhez és kevesen csinálták még ugyanazt a cégnél. Probléma akkor lehet, ha ezt a tudatlanságot érdektelenség is övezi, azaz a főnökünk nem is akarja megérteni, amit csinálunk, nem értékeli és nem bízik meg bennünk. Ilyen esetekben szembesülhetünk irreális elvárásokkal, túl rövid határidőkkel és a megfelelő erőforrások hiányával, ami rövid távon még beleférhet, de hosszabb távon egy elmérgesedő munkakapcsolathoz és kiégéshez vezethet, ami csak hátráltat a karrierünkben. De mit tehetünk ilyen helyzetben, ha nem szeretnénk felmondani?

Biztosan így van?

Csak azért, mert a főnökünknek nincs gyakorlati tapasztalata a legújabb digitális trendekkel kapcsolatban vagy nem dicsér agyon, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nincs képben a munkánkkal. Derítsük ki, hogy valóban nem érti, amit csinálunk vagy csak nem kapjuk meg a megfelelő visszajelzést! A kommunikáció itt is fontos – ha látjuk, hogy a főnökünknek éppen akad pár szabad perce vagy tudunk tőle kérni egy személyes meetinget, mindenképpen éljünk vele! Kérjük ki a tanácsát vagy a segítségét egy-egy projekttel kapcsolatban, beszéljünk neki a kihívásainkról, nehézségeinkről és arról, hogy mire lenne szükségünk a feladat hatékony megoldásához! A főnökünk erre kétféleképpen reagálhat: lehet, hogy bevallja, hogy fogalma sincsen, hogy miről beszélünk, de kérdéseket tesz fel, hogy jobban megértsen minket és javaslatokat tesz, vagy elutasítóan közli, hogy ez a mi feladatunk, tehát döntsük el egyedül, hogy mit kell csinálni. Amikor nem kapunk semmilyen tanácsot és a főnökünk arra sem hajlandó, hogy beismerje, hogy valamivel nincs képben, biztosak lehetünk benne, hogy olyan embernek dolgozunk, aki nem is akarja tudni, hogy mivel foglalkozunk.

Értsük meg a szerepünket

Ha nagyobb cégnél dolgozunk, valószínű, hogy a főnökünk a tőle magasabb beosztású vezetőktől kapja meg a terveket, amelyeknek a célja valamilyen eredmény elérése. Ha jó a főnökünk, felállít egy fontossági sorrendet és megfelelően kommunikálja az elvárásokat és a célokat, így tisztában lehetünk azzal, hogy a mi munkánk hogyan járul hozzá a nagy egészhez. Ha ez nem teljesen világos számunkra, próbáljuk meg megérteni, hogy a napi munkánkkal hogyan segítjük a céget: ha például tanácsadók vagyunk egy biztosításokkal foglalkozó cégnél, és a cégünk piacvezetővé szeretne válni, akkor lehet az a célja, hogy X százalék növekedést érjen el az évben. Mi ehhez hogyan tudunk hozzájárulni? Ha sikerül lebontanunk a feladatokat, magunknak is képesek leszünk megvalósítható célokat megfogalmazni, amelyeket szem előtt tartva építhetjük a karrierünket a háttértámogatás hiánya mellett is.

Kommunikáljuk az eredményeinket

Ha már tudjuk, hogy mennyire vagyunk fontosak a cég sikerében, ne tartsuk magunkban! Persze nem kell folyamatosan reklámoznunk magunkat és lobogtatnunk a sikereinket, de bizonyos keretek között meg kell tudnunk fogalmazni, hogy hogyan járulunk hozzá a cég céljainak eléréséhez. Nyilván könnyebb lenne, ha dicsekvés nélkül is csak úgy észrevennék és értékelnék a munkánkat, de néha ez nem ilyen egyszerű és hiába végzünk nagyon jó munkát, ha senki nem tud róla, azzal nem fogunk előrébb lépni. Ha vannak megfogalmazott havi vagy negyedéves célok, mérjük ehhez a teljesítményünket és indítsunk ezzel kapcsolatban beszélgetést a főnökünkkel! De ne csak a napi feladatainkat soroljuk fel, hanem igyekezzünk ezeket mérhető teljesítményként megfogalmazni: hogyan segítettük elő a csapatmunkát? Hogyan segítettünk csökkenteni a kiadásokat? Milyen hatékonysággal értük el a célokat? Mutassuk meg, hogy milyen értéket képvisel, amit csinálunk!

Senkit nem tudunk megváltoztatni, csak magunkat

Minden erőfeszítésünk ellenére nem tudjuk elérni, hogy a főnökünk megértse és értékelje a munkánkat? Sajnos másokat nem tudunk megváltoztatni, csak magunkat, így ha már tényleg mindent megtettünk, de nem értünk el változást, ideje elgondolkodunk azon, hogy továbblépjünk. Senki nem akarja olyan emberekre pazarolni az idejét és a tehetségét, akik nem értékelik. Újrakezdeni mindig nehéz, de az még nehezebb, ha folyamatosan erőlködnünk kell azon, hogy mások észrevegyék a munkánkat, így hosszú távon biztosan meg fogjuk hálálni magunknak, ha követjük a saját utunkat.

Biztosan jó helyen vagy? Derítsd ki most játékunkban! Nehezen indulnak a munkanapok? Nem várod a hétfőt? Lehet, hogy új munkahely után kellene nézni? Adj egy nagy lökést a karrierednek: nézd meg munkaköröd bérigény körképét, majd játssz a nyereményekért! Fődíjként akár 2 millió forintot is nyerhetsz, és hetente kisorsolunk egy 100.000 Ft értékű Tesco/Alza/Notino/Ikea utalványt is.

Itt indul a játék

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala