Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jó dolog tanulni és a tapasztalataink alapján fejlődni, de vannak olyan hibák, amelyeket jobb inkább nem a saját kárunkon megtanulnunk. Véthetünk olyan karrierhibát ugyanis, aminek nehezen kijavítható következményei lehetnek, így miért is ne próbálnánk meg őket elkerülni? Cikkünkben összeszedtünk, melyek lehetnek ezek a baklövések és hogyan kerülhetjük el őket.

Azt hisszük, hogy már késő pályát váltanunk

Sokan esnek bele abba a hibába, hogy benne ragadnak egy rossz pozícióban, mert azt hiszik, hogy nekik már túl késő a karrierváltáshoz akár azért, mert túl öregnek gondolják magukat, vagy azért, mert nem tartják képesnek magukat új dolgok tanulására. Ezzel a hozzáállással sajnos csak azt érjük el, hogy ténylegesen eltelik felettünk az idő és évekkel később szomorúan fogunk visszatekinteni erre az időszakra, amikor egyébként még bőven lett volna bennünk potenciál, hogy változtassunk és boldogabb életet élhessünk. Ha nem vagyunk elégedettek a jelenlegi területünkön, mérjük fel, hogy mik a lehetőségeink a munkaerőpiacon és kezdjük el a megfelelő készségek elsajátítását! Ezt munka mellett is meg tudjuk tenni, így nem kell attól tartanunk, hogy kockáztatjuk a megélhetésünket. Lehet, hogy ez az időszak nehezebb lesz, de hosszú távon egy elégedettebb élethez vezethet, amiért megéri tenni.

Túlságosan lojálisak vagyunk

A lojalitás nagy érték egy cégnél, és biztosan megbecsülnek minket, ha elkötelezettek vagyunk a munkahelyünk és a főnökünk iránt. Van azonban egy pont, amin túl már a saját karrierünk rovására megy a hűségünk. Ha például tűzön-vízen át igazat adunk a felettesünknek, vagy ha átmegy egy másik részlegre dolgozni, mi is követjük, esetleg túl közel kerültünk egymáshoz és barátok lettünk, könnyen kivívhatjuk a kollégáink ellenszenvét és magunknak sem teszünk jót vele. Legyünk bátrak és merjünk kockázatot vállalni azzal, hogy a saját érdekeinket érvényesítjük egyes helyzetekben, ellenvéleményt fogalmazunk meg, ha úgy adódik és ne kérjünk áthelyezést csak azért, hogy a felettesünk után loholjunk!

Várjuk a sült galambot

A jó dolgok nem történnek meg csak úgy maguktól, ezért teljesen hiába várunk egy fizetésemelést vagy előléptetést még akkor is, ha egyébként rászolgáltunk. Persze időről-időre előfordulhat, hogy a felettesünk magától ajánlja fel ezeket, de általában nem jellemző, hogy mások futnának azért, hogy többet fizethessenek nekünk, így nagy hiba erre várnunk. Ha nem akarjuk, hogy stagnáljon a karrierünk vagy hosszú távon alulértékeltnek érezzük magunkat, keressük és kérjük mi magunk ezeket a lehetőségeket! A válasz persze nem mindig lesz igen, de ha fogékonyak vagyunk a visszajelzésekre és a fejlődési lehetőségeket keressük az elutasításban is, előbb vagy utóbb meg fognak nyílni előttünk az ajtók.

Mindenre igent mondunk

Tudjuk, hogy nagyon nehéz nemet mondani egyes helyzetekben, de az sem megoldás, ha válogatás nélkül minden plusz feladatra, extra kötelezettségvállalásra vagy túlórára igent mondunk. Egyrészt túlterheljük magunkat, ami miatt a munkánk minősége és a mentális egészségünk is romolhat, másrészt mások könnyen visszaélhetnek a jó szívünkkel. Ha úgy érezzük, hogy valami nem fér bele, nyugodtan mondjunk nemet, de kínáljunk alternatív megoldásokat és magyarázzuk el részletesen az elutasítás okát!

Azt hisszük, hogy a munkahelyünk örökké az marad

A mai világban a legnagyobb meggondolatlanság azt feltételezni, hogy a nyugdíjig a jelenlegi munkahelyünkön maradhatunk. Egy állás elvesztése mindig nehéz ügy, de nem hitegethetjük magunkat azzal, hogy örökké biztonságban vagyunk a jelenlegi pozíciónkban, mert ezzel azt is kockáztatjuk, hogy nem tanulunk eleget és nem készülünk fel a jövő kihívásaira. Még ha biztonságosnak is érzünk egy munkahelyet, nem kerülhetjük el az élethosszig tartó tanulást: keressünk fejlődési lehetőségeket, járjunk nyitott szemmel és képezzük magunkat a területünkön, hogy bármikor megálljuk a helyünket a munkaerőpiacon!

Biztosan jó helyen vagy? Derítsd ki most játékunkban! Nehezen indulnak a munkanapok? Nem várod a hétfőt? Lehet, hogy új munkahely után kellene nézni? Adj egy nagy lökést a karrierednek: nézd meg munkaköröd bérigény körképét, majd játssz a nyereményekért! Fődíjként akár 2 millió forintot is nyerhetsz, és hetente kisorsolunk egy 100.000 Ft értékű Tesco/Alza/Notino/Ikea utalványt is.

Itt indul a játék

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala