Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Néha előfordulhatnak időszakok, amikor kicsit fagyosabb a hangulat a munkahelyünkön a megszokottnál, de általában ahogy ezek jönnek, úgy mennek is. Ha nyíltan tudunk kommunikálni a kollégáinkkal és megfelelően tudjuk kezelni a felmerülő konfliktusokat, nagyobb eséllyel ápolunk jó viszonyt, de néha érezhetjük úgy, hogy mindenki ellenünk esküszik, akár megfogható indok nélkül is. Mik lehetnek az okok és mit tehetünk, ha ellenszenvet érzünk a kollégáink irányából?

Tárjuk fel az okokat

Attól, hogy számunkra ismeretlen a közutálat oka, valószínűleg nem alaptalan az ellenségeskedés, hiszen miért akarna bárki negatív hangulatban dolgozni? Próbáljuk meg kideríteni, hogy mi húzódhat a háttérben: lehet, hogy akaratunkon kívül megbántottunk valakit vagy úgy viselkedünk, ahogy az számukra nem elfogadható. Például ha gyakran a többiek szavába vágunk, nem hallgatjuk végig őket, zavaró szokásaink vannak a munkahelyen vagy pletykáláson kaptak, az biztosan nem vált ki szimpátiát senkiből. Ha nem a viselkedésünk, a munkahelyi teljesítményünk is lehet a kiindulópontja az ellenszenvnek, például ha sosem végzünk határidőre a feladatainkkal és ezzel mások munkáját nehezítjük, vagy ha imád minket a főnök és valós teljesítmény hiányában is mi kapjuk meg az előléptetést, netán minket visznek el a céges utazásra, az biztos, hogy másoknak szúrni fogja a szemét. Persze előfordulhat, hogy az utálatnak nincs különösebb oka, csak még nem fogadott be minket a közösség, mert még újak vagyunk, vagy valamiben különbözünk tőlük, amiről nem tehetünk.

Hozzunk létre pozitív környezetet

Bármi is az ok, ha megpróbálunk pozitív irányban változtatni a viselkedésünkön és igyekszünk egy pozitív munkakörnyezetet kialakítani, az változtathat a rossz hangulaton. Egy ellenséges környezetben ez nyilván nem könnyű, de ha mindig segítőkészek, barátságosak és támogatók vagyunk a kollégáinkkal, a hozzáállásunk könnyen átragadhat rájuk is, így meg tudjuk törni az ördögi kört, hogy a mi negatív reakciónk miatt ők még inkább kirekesszenek. Ha rájöttünk, hogy mi az a viselkedés vagy múltbeli szituáció, ami miatt kialakulhatott ez a probléma, próbáljunk meg változtatni rajta és legyünk tudatosabbak a kollégáinkkal történő interakciókban.

Kommunikáljunk

A kommunikáció fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, és bár rendkívül nehéz helyzet, ha még nekünk kell utánamennünk és javítanunk a kialakult helyzeten, végső soron ez jelenthet megoldást. Üljünk le velük és nyugodt, tisztelettudó hangnemben fejezzük ki az érzéseinket és hallgassuk meg az ő álláspontjukat is! Nyílt kommunikációval mindig könnyebb tisztázni a kialakult félreértéseket, problémákat, bármekkorák is legyenek azok, ennek hiányában mindenki saját magában fortyog, ami tovább rontja a helyzetet. Ha ez nem vezet megoldásra, vonjuk be a felettesünket is a beszélgetésbe és dolgozzunk ki közösen egy stratégiát a megoldásra! Lehet, hogy át tudnak minket helyezni egy másik csapatba vagy az ellenségeskedést kiváltó kollégától kell megválni ahhoz, hogy rendeződjön a helyzet.

Ha átlépnek egy határt

Ha úgy látjuk, semmilyen erőfeszítésünk nem vezet eredményre és a kollégáink kezdenek messzire menni a gúnyolódással, a hátunk mögött sugdolózással és már a munkahelyre való belépésünkkor is furán néznek ránk, ne hagyjuk annyiban a dolgot! A munkahelyi mobbing súlyos probléma, amin nehéz egyedül változtatni, így végső esetben a felmondás lehet csak a megoldás. Egy munkahely sem ér annyit, hogy megengedjük, hogy lelkileg bántalmazzanak minket, hiszen ez hosszú távon teljesen leépítheti az önbizalmunkat és mi magunk is elhihetjük, hogy alkalmatlanok vagyunk és csak mi hibázunk.

Ha nem jutunk dűlőre a munkatársainkkal vagy ténylegesen munkahelyi mobbing áldozatai vagyunk, ne féljünk váltani: böngésszünk az aktuális állásajánlatok között, hogy minél hamarabb rátaláljunk a számunkra ideális munkakörnyezetre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala