Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Véget ért az ünnepi láz és ideje visszakapcsolnunk az agyunkat munka üzemmódba. Bár január első napjai általában nem a túlzott fókuszról szólnak, így most nehezített pályán mozgunk, de érdemes minél hamarabb felvennünk az új csapatunk ritmusát, hogy ne érezzük magunkat kívülállónak. A legtöbb munkahelyen egy 3 hónapos próbaidő alatt derül ki, hogy megálljuk-e majd a helyünket a cégnél, de a kollégák nem mindig ilyen türelmesek, és gyakran már az első napokban kialakul bennük egy benyomás rólunk, amit később extra szorgalommal sem könnyű felülírni. Tegyük oda magunkat a legelső naptól kezdve!

Kérdezzünk és hallgassunk

Az első időszakban természetes, hogy túlcsordulnak bennünk a kérdések, rengeteg a fekete folt és a kérdőjel a fejünkben a munkavégzéssel és az új csapattal kapcsolatban. Tegyük fel bátran a kérdéseinket és ne féljünk attól, hogy hozzá nem értőnek tűnhetünk emiatt – miért is tudnánk rögtön mindent az első alkalommal, ha senki nem mondta el? A kollégáink valószínűleg még külön értékelni is fogják az erőfeszítésünket, hiszen ezzel nekik is segítünk abban, hogy milyen területeken van szükségünk extra magyarázatra, segítségre. De nem elég csupán rákérdeznünk valamire, a hallgatás legalább annyira fontos. Figyeljünk oda, mit mondanak a többiek, mert bár kétszer még beleférhet rákérdezni ugyanarra, de harmadjára már mindenkinek kellemetlenné válik, ha ugyanazt az egyszerű folyamatot nem értjük, amit már sokszor elmagyaráztak.

Legyünk nyitottak és alkalmazkodók

Próbáljuk meg megfigyelni, hogy hogy működnek az új cégnél a dolgok és próbáljunk meg alkalmazkodni a dinamikához! Ha például látjuk, hogy délben mindenki feláll az asztaltól és közösen mennek el ebédelni valahova, mi ne maradjunk az asztalunknál egyedül, inkább kérdezzünk rá, hogy mi a szokás, hová szoktak menni ilyenkor és csatlakozhatunk-e! Álljunk nyitottan és barátságosan a többiekhez, ezzel az ő dolgukat is megkönnyítjük, hiszen nekik is ugyanúgy hozzá kell szokniuk ehhez az új helyzethez, ahogy nekünk! Figyeljünk oda a testbeszédünkre, hiszen ez még jobban árulkodik rólunk, mint a verbális kommunikációnk!

Építsünk kapcsolatokat

Ne csak a közvetlen csapatunkkal alakítsunk ki kapcsolatot, ismerkedjünk meg minél több emberrel az új munkahelyen! Ha nyitottak vagyunk az emberekre, könnyen rátalálhatunk azokra, akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek vagy hasonló területen dolgoznak. Minél több emberrel vagyunk jóban, annál jobban fogjuk élvezni a munkát a cégnél, annál könnyebb lesz az információáramlás a csapaton belül is, így az ismerkedés és a munkahelyi kapcsolatépítés mondhatni kötelező az első hetekben. A kapcsolattartást pedig ne korlátozzuk a személyes találkozókra, használjuk bátran az online teret is, ahol a formális csatornákon kívül biztosan léteznek olyan informális terek is, ahol kötetlenebb beszélgetés folyik a munkatársak között.

Találjuk meg az egyensúlyt

Az első hetekben érezhetjük úgy, hogy túlcsordul a munka és ki se látunk a fejünkből, ami egy bizonyos szintig természetes, hiszen minden újdonság és még nem alakult ki a rutinunk. Ha viszont már úgy érezzük, hogy kezd egészségtelenné válni a dolog, vegyünk visszább és szükség esetén jelezzük is a megfelelő kollégánknak, hogy ez a túlfeszített tempó már kezd rámenni a fizikai- és mentális egészségünkre, számunkra viszont fontos a munka-magánélet egyensúly. Nehéz egy kiegyensúlyozott életvitelt fenntartani, főleg, ha még most tapogatózunk, hogy pontosan hogy fog kinézni egy napunk az új helyen, de ha nem hagyjuk figyelmen kívül a szükségleteinket és odafigyelünk a testünk jelzéseire, nem lehet nagy baj.

Ha minden igyekezetünk ellenére nem sikerül beilleszkednünk és nem bírjuk a munkát, ne féljünk az elején váltani! A próbaidő arra van, hogy mindkét fél eldönthesse, tud-e hosszú távon működni az együttműködés és ha nem, legalább időben kiderült. Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala