Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bármilyen alaposan is utánajárunk egy cégnek és egy pozíciónak, gyakran csak a felvétel után derül ki, hogy pontosan hogyan is fog kinézni egy munkanapunk, mik lesznek a konkrét feladatköreink, felelősségi köreink. Előfordulhat, hogy már az első hetekben érezzük, hogy ez nem fog hosszú távon működni, de tartunk attól, hogy hogyan hatna a karrierünkre, ha azonnal felmondanánk.

Ne tegyük szokássá

Sok cégnél 60 vagy 90 napos próbaidő van, aminek a célja pontosan az, hogy ennyi idő alatt kiderüljön, ha bármely fél nem elégedett és lényegében nagyobb következmény nélkül búcsút inthessünk egymásnak. Így ha mi már az első hónapban úgy érezzük, hogy nem fog működni a közös munka, még jobb is, ha minél hamarabb jelezzük, mert a cég így hamarabb találhat valakit a pozíciónk betöltésére. Problémát akkor okozhat ez a karrierünkben, ha nem először fordul elő velünk, hanem rendszeresen, hiszen azt sugallhatja rólunk, hogy képtelenek vagyunk felmérni egy-egy szerepkört, nem tudunk beilleszkedni egy új környezetbe vagy nem megfelelő a munkavégzésünk.

Az őszinteség a legfontosabb

Nagy red flaget jelenthet a jövőbeli interjúztatónknak, ha az önéletrajzunkban rendre 1-2 hónapos időszakokat lát. Szinte biztos, hogy felteszi majd a kérdést, hogy miért hagytuk ott az előző munkahelyünket olyan rövid idő után, vagy miért vannak nagyobb lyukak az önéletrajzunkban. Bármi is legyen az indokunk, fontos az őszinteség, de mindig beszéljünk tisztelettel a korábbi munkaadónkról! Ha nem tudunk egy nyílt és megalapozott magyarázatot adni, nem valószínű, hogy ránk esik majd a választása. Ugyanígy a felmondásnál is az őszinteség a legjobb politika. Ha látják rajtunk a jó szándékot és az előzékenységet, tiszteletben fogják tartani a döntésünket. Lehet, hogy még referenciát is tudunk kérni a felettesünktől arra vonatkozóan, hogy ez alatt a rövid idő alatt milyen jól dolgoztunk.

Tájékozódjunk megfelelően

De mit tehetünk, hogy a jövőben ez ne ismétlődjön meg? Nem egyszerű megtalálni az ideális munkahelyet, de ne felejtsük el, hogy tökéletes állás nem létezik. Lehet, hogy csak egy kis időt kellene adnunk magunknak és belerázódnánk a nagyobb kihívásnak tűnő pozícióba is, vagy megtalálnánk a motivációnkat egy olyan helyen, ami elsőre nem tűnik szimpatikusnak. Ha bizonytalanok vagyunk, érdemes kivárni a próbaidő végét, mert gyakran pont az első heteknek nincs semmi köze ahhoz, ahogy normál esetben telni fognak a munkanapjaink. De sokat tehetünk a jelentkezés előtt és az állásinterjú során is, hogy felmérjük, nekünk való-e a kiszemelt állás. Járjunk utána a cégnek és a pozíciónak, amennyire csak lehet, és ha valamely kérdésünkre nem sikerült választ találnunk, bátran kérdezzük meg az interjún, hiszen nem véletlenül adják meg a lehetőséget a végén, hogy kérdezzünk. Fontos lehet megkérdezni, hogy általában hogy néz ki egy átlagos munkanap az adott pozícióban, mikorra kell érkezni és hány órakor szoktak hazamenni az alkalmazottak, milyen céges rendezvények vannak, milyen gyakran tartanak meetingeket, milyen előrelépési lehetőségeket kínálnak, van-e dress code vagy bármilyen egyedi szabályzat, amiről tudnunk kellene! Ha úgy látjuk, hogy komolyabbra fordul az interjú és célegyenesben vagyunk, kérjük meg az interjúztatót, hogy vezessen minket körbe a cégnél, hogy a saját szemünkkel láthassuk a leendő kollégáinkat munka közben! Ha furcsa érzésünk van és a látottak nem egyeznek azzal, amit hallottunk, az sokat elárulhat a cégről. Ha van rá lehetőségünk, kérdezzük meg a munkatársakat is, hogy miért szeretnek a cégnél dolgozni!

Még keressük a megfelelő állást? Böngésszünk az aktuális lehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala