Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A világ, így a munkaerőpiaci igények is rohamtempóban változnak, ezért egyre inkább felértékelődik a soft skillek szerepe a hard skillekkel szemben. Álláskeresésnél már nem feltétlenül probléma, ha hiányzik egy-egy szakképesítés, hiszen a tárgyi tudás viszonylag könnyen pótolható, míg az olyan személyes tulajdonságokkal és készségekkel, mint az alkalmazkodóképesség, az empátia, a kiváló kommunikációs készség, a problémamegoldó képesség és a tanulási hajlandóság, hamar előnyre tehetünk szert a kiválasztási folyamatban. Lássuk, melyek azok a soft skillek, amelyekre 2024-ben kifejezetten szükség van!

Online kommunikáció

Ahogy egyre több cégnél válik népszerűvé a hibrid munkavégzés és már alapvető juttatásként tartjuk számon a home office-t, úgy természetes, hogy egyre nagyobb igény van az olyan munkavállalók jelenlétére, akik nem csak élőben képesek kiválóan kommunikálni, hanem az online térben is. Ez nem csak a gondolataink és véleményünk pontos és hatékony kifejezésében nyilvánul meg, hanem az aktív hallgatásban, az artikulált önkifejezésben és abban is, hogy mindig a hallgatónak megfelelő módon közvetítsük a mondanivalónkat. Ez lehet, hogy elsőre nem hangzik túl bonyolultnak, pedig a távolság, a limitált interakciók és az esetleges technikai problémák megnehezíthetik a napi munkát. Azt pedig mondanunk sem kell, hogy gördülékeny kommunikáció nélkül nincs hatékony csapatmunka és harmonikus munkakörnyezet, ugye?

Érzelmi intelligencia

Az érzelmi intelligencia (EQ) arra a képességre utal, amikor valaki képes megérteni és hatékonyan kezelni a saját és mások érzelmeit, empatikus és tudja, hogyan kell megfelelően érintkezni a környezetében lévőkkel. A magas érzelmi intelligenciával rendelkezők képesek elválasztani egy adott viselkedést az azt kiváltó érzelmektől, ami a gyakorlatban úgy nyilvánulhat meg, hogy nem vesz magára egy negatív kritikát, ha tudja, hogy az valójában nem ellene, hanem a másik félről szól. Az EQ szerepe felértékelődött a mai felgyorsult világban, hiszen az emberi kapcsolatok fenntartásához, a csapatmunkához és az eredményes együttműködésekhez elengedhetetlen képesség.

Döntési képesség

A hatékony döntéshozatal egy egyre fontosabb soft skill, ami magában foglalja a lehetséges alternatívák értékelését, az információk mérlegelésének képességét, az előnyök és hátrányok felismerését, a lehetséges kockázatok felmérését, valamint az időben történő racionális döntéshozatalt. Ha képesek vagyunk jól megalapozott döntéseket hozni és a felmerülő dilemmákat hatékonyan megoldani, az hatalmas érték egy cégnél, ami szakmai előnyökhöz is juttathat minket.

Tárgyalási képesség

A hatékony kommunikációhoz kapcsolódik a tárgyalási képesség is, ami ahhoz szükséges, hogy az ellentétes érdekekkel vagy elképzelésekkel érkező feleket kölcsönösen előnyös megállapodásra juttassa. Ehhez képesnek kell lennünk megérteni a másikat (érzelmi intelligencia), meghallgatni egymást és a közös pontokat azonosítani (kiváló kommunikáció) és képesnek kell lennünk kompromisszumot kötni (döntési képesség). Nem csoda, hogy a munkáltatók nagyra értékelik, ha valaki jó ebben, hiszen ez a soft skill segít a kedvező üzleti megállapodások megkötésében, az együttműködésben, valamint felgyorsítja a konfliktusok megoldását és produktív kapcsolatokat alakít ki.

Alkalmazkodóképesség

Az egyik legfontosabb soft skill mégis az alkalmazkodóképesség, ami minden környezetben és bármilyen munkaerőpiaci változás esetén a segítségünkre lesz. A változásokra való nyitott reakció, a rugalmasság, a tanulási képesség, az ötletekre és a kihívásokra való pozitív reakció segítségével könnyen lépést tarthatunk a cégen belüli szervezeti változásokkal és a világban bekövetkező technológiai és gazdasági változásokkal is.

Ha úgy érezzük, még hiányoznak a megfelelő soft skilljeink, ne keseredjünk el. Ezek a készségek ugyanúgy fejleszthetők, ahogy a tárgyi tudás és számtalan képzés áll a rendelkezésünkre, ahol kifejezetten ezeket tanítják. Ha gyakran jön velünk szembe egy-egy elvárt soft skill, érdemes utánajárnunk, hogyan sajátíthatjuk el, hogy biztosan felvegyenek a kiszemelt állásra!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala