Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Szemán Zoltán senior HR tanácsadót, karrier coachot kérdeztük azokról a tippekről, amik a legjobban segíthetik az új munkahelyen kezdőket abban, hogy jó benyomást keltsenek az új közösségben és sikeres tagjai legyenek a csapatnak.

Legyen szó váltásról, áthelyezésről vagy előléptetésről, a következő kihívás előtt szinte mindenki izgul, stresszes, ideges, hiszen az új helyen töltött első pár hét, hónap nagyban meghatározhatja a cégen belüli kapcsolatainkat, a velünk szemben támasztott elvárásokat. Legtöbbünk félelmeit ezek a nagy változások (új iroda, új elvárások, új kollégák, új feladatkörök) attól függetlenül táplálják, hogy vezető beosztásban vagy gyakornokként kezdünk a csapatban.

Mindannyian ismerünk olyan történeteket, amik erről a kritikusnak tekinthető első időszakról szólnak, legyenek ezek akár saját tapasztalatok vagy mások elbeszélései.

Legyünk tisztában a feladatainkkal

„Első lépésként mindenképpen kérjünk egy pontos munkaköri leírást és tisztázzuk a feladatokat és felelősségi köröket, hogy mi is lenne velünk szemben az elvárás, minek kell megfelelnünk – nem csak a próbaidő végén, hanem később, amikor már határozatlanná válik a munkaszerződés.” – kezdte az egyik legfontosabbal a szakember.

Sok félreértéstől, konfliktustól megkímélhetjük magunkat, ha már az első perctől kezdve tudjuk, mettől meddig tart a mi feladatkörünk. Így nem fordulhat elő, hogy a korábbi munkahelyen hozzánk tartozó, ismert feladatokat is reflexből megcsinálunk, mikor az az új helyen egy másik kolléga hatásköre.

Ismerjük meg a betanítási folyamatot és kérdezzünk sokat

A következő fontos tanács, amit bár sokszor hallunk, mégsem élünk vele, hogy kérdezzünk. Gyakran okozhat az félelmet, ha bizonytalansággal állunk szemben. Minél előbb rákérdezünk azokra a tényezőkre, amik szorongást okoznak, annál könnyebben vesszük majd az akadályokat már az első napon is.

Több szempontból is kapcsolódik Zoltán következő gondolata: „Kérdezzük meg, hogy van-e betanítási, úgynevezett onboarding folyamat, melynek során segítséget kapunk, hogy minél hamarabb elsajátítsuk azt a cégspecifikus tudást, amivel el tudunk kezdeni dolgozni. Ha nincs ilyen, akkor minél többet kell kérdezni annak érdekében, hogy az említett ismeretet megszerezzük.”

A betanítási időszakhoz hozzátette, hogy érdemes a próbaidő közepén egy informális kávézásra, beszélgetésre hívni a közvetlen vezetőt, ha ez nem a bevezető program része, hogy megbeszéljük, ki, hogy látja az első időszakot, mik az eddigi tapasztalatok a közös munkavégzésről, van-e esetleg további fejlesztendő terület. „Többször előfordul, hogy még magasabb pozíciókban is kialakulnak félreértések, amik nehezítik az együttműködést, amiket jó tisztázni, mielőtt bármely fél az elválás mellett döntene.”

Vegyük ki a részünket a közös aktivitásokból

Az új munkahelyen várhatóan mindenki kíváncsi lesz ránk, honnan jöttünk, mivel foglalkoztunk. Kezdjük azzal, hogy körbejárjuk az irodát, és közvetlen kollégáinknak bemutatkozunk. Legyünk megközelíthetőek, barátságosak, ezzel is biztosítva, hogy pozitívan könyvelje el mindenki az első találkozást.

„Vegyünk részt aktívan a munkán kívüli közös programokban - ha van ilyen -, legyen az csapatépítő, vagy közös kikapcsolódás, hogy a többi kollégát megismerve minél hamarabb be tudjunk illeszkedni a közösségbe.” – mondja a karrier coach is. Akkor sem kell elszigetelődni, ha nincsenek központilag szervezett programok, vegyük kézbe mi az irányítást. Igyekezzünk mi is megismerni csapattársainkat, hívjuk meg őket az asztalunkhoz ebédelni, vagy igyunk meg velük egy kávét a délelőtti vagy délutáni rövid szünet alatt. Ezáltal a céges kultúrát is dinamikát is könnyebben megismerhetjük, elsajátíthatjuk.

Szabjuk meg a határainkat már az első hónapban

Amint kezdetét veszi az első munkanap, mindenki figyelni fogja a munkánkat. Mindig legyünk professzionálisak, függetlenül attól, hogy milyen feladatot bíznak ránk. Az előző munkahelyünkhöz képest valószínűleg új típusú munkákkal, folyamatokkal, lehetőségekkel találkozunk, de ne féljünk igent mondani ezekre. Ettől függetlenül azonban ne hagyjuk, hogy mindent a nyakunkba borítsanak. Bátran mondjuk meg feletteseinknek, kollégáinknak, ha valamit a már meglévő munkamennyiségünk mellett nem tudunk vállalni.

A HR tanácsadó is erre hívja fel a figyelmet: „Ne dolgozzunk sokkal többet a 8 órás elvárt óraszámnál a kezdődő időszakban csak azért, hogy megfeleljünk a - többször csak elképzelt - elvárásoknak, amit aztán később, a próbaidő után nem tudunk, vagy nem akarunk tartani, mert akkor az lesz az alapelvárás, amiből aztán nehéz visszalépni.” Emiatt is nagyon fontos, hogy meghúzzuk a határainkat, figyeljünk arra, hogy ne menjen a munkán kívüli életünk, kapcsolataink rovására a megfelelési kényszer.

Érkezzünk egészséges magabiztossággal

Ahogy a cikk elején is említettük, probléma lehet az is, ha valaki túlságosan bizonytalan az új pozíciójában, de az is visszaüthet, ha megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal állítunk be az irodába. „Visszás érzéseket kelthet a kollégákban, ha valaki túlságosan is “nagy arccal” érkezik az új helyre, és már az első meetingen elmondja, hogy mit és hogyan is kell(ene) csinálni, illetve nem hallgatja meg a “mi itt így szoktuk” kezdetű, a helyi szokásokat átadni kívánó információkat.”

Legyünk tekintettel arra, hogy akár vezetőként, akár mediorként, gyakornokként kezdünk, mi leszünk az újoncok, nekünk kell alkalmazkodnunk a már megszokott rendhez. Nem várhatjuk azt a csapatunktól, hogy mindent a mi szájízünk szerint csináljanak. Éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy csak azután éljünk esetlegesen a szokásokat módosító javaslatokkal, ha már átlátjuk, ki mit miért tesz a folyamatban.

„Szintén visszás lehet, ha valaki nagyon visszahúzódik, nem igazán szól senkihez, csak minimálisan kommunikál, és nem vesz részt a közös programokon, ebédeken, csapatépítőn.” Ezért igyekezzünk minden bátorságunkat összeszedni, és ha könnyebbnek érezzük, akkor minden nap apró lépésenként megismerni a teljes csapat helyett inkább egy-egy új kollégánkat.

A beilleszkedés fontosságát már sokszor megerősítették az idők során. Hozzájárul a jobb teljesítményhez, sikeresebb csapatmunkához, nagyobb kreativitáshoz, valamint az előremenetel során is jobb lehetőségekhez juthatnak azok, akik a csapat szerves részének érzik magukat.

Ha azonban úgy érezzük, hogy mégis nehezünkre esik megtalálni a közös hangot a kollégákkal, érdemes megfigyelni, miért és mikor érezzük ezt leginkább. Ők éreztetik velünk ezt? Esetleg a felettesünkkel vannak kommunikációs problémák? Mérlegeljünk, mi okozhatja a nem odaillés érzését, és döntsünk arról, hogy tudunk-e valamit változtatni, vagy esetleg itt az idő, hogy egy olyan társaságot találjunk, akik motiválnak minket munkánkban.

Ha úgy érezzük, úgy kihívásra és csapatra van szükségünk, mindenképp nézzünk körül az elérhető lehetőségek között. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy jól választunk, akkor pedig olvassuk át a szimpatikus cégek profilját, hogy megtaláljuk, melyik társaság lehet a legjobb párosítás a mi elvárásainkhoz.

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala