Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Állásinterjún természetes, hogy még nem látunk bele a leendő munkahelyünk cégkultúrájába, ám vannak intő jelek, amelyek arra utalnak, hogy nem a nekünk megfelelő ajtón kopogtatunk. Ha tudjuk, mire érdemes figyelnünk, elkerülhetjük, hogy hosszú hónapokat töltsünk egy helyen, mire kiderül, valójában sosem ezt kerestük. Cikkünkben az olyan gyakori „red flag”-eket vesszük végig, amelyekre ha tudatosan figyelünk, elkerülhetjük a negatív tapasztalatokat és idejében léphetünk.

Nem teljesen tiszta a munkaköri leírás és a fizetés

Ha az állásinterjún sem derül ki pontosan, hogy milyen feladatokat és felelősségi köröket bíznak majd ránk, az strukturális problémákra utalhat egy cégnél és valószínűleg rengeteg stressztől óvjuk meg magunkat, ha nemet mondunk. Ha a fizetéssel kapcsolatban is csak ködös információkat és ígérgetést kapunk konkrét számok helyett, az erős vörös zászló!

Felkészületlen az interjúztató

Mindenkivel előfordulhat, hogy nincs ideje tökéletesen felkészülni egy interjúszituációra, ezért nem kell azonnal leírnunk az interjúztatót, ha nincs képben az önéletrajzunkkal. Azonban ha érzékelhetően nem érdekli, amit mondunk, papírról olvassa a kérdéseket és egy oda-vissza párbeszéd helyett azt várja el, hogy mi győzzük meg őt a képességeinkről, ideje felállni. Az állásinterjún nem csak mi vizsgázunk, hanem a munkaadó is, így nem csak arról kellene szólnia, hogy mi bizonygatjuk az értékeinket, hanem neki is fel kell keltenie a mi érdeklődésünket a pozíció iránt. Ha a kérdéseinkre nem tudnak érdemben válaszolni, mi garantálja, hogy a későbbiekben gördülékenyen fog menni a munkafolyamat?

Rengeteg a próbafeladat

Sok területen elterjedt, hogy a sikeres pályázathoz bizonyos próbamunkákat el kell végezni. Ez jogos is lehet, hiszen a munkaadónak látnia kell, hogy alkalmasak vagyunk a pozíció betöltésére, azonban indokolatlan mennyiség esetén felmerül a kérdés, hogy erre tényleg szükség van, vagy gyakorlatilag ingyen munkát végeztetnek velünk?

Nem mondják meg, meddig tart a kiválasztási folyamat

Az állásinterjú után jobb esetben tájékoztatniuk kellene minket arról, hogy hol tartunk a felvételi folyamatban, mire lehet még számítani és mik a következő lépések. Ha szó nélkül az utunkra eresztenek, valószínűleg nincs értelme várnunk a válaszra. Ha már hosszú ideje várunk a döntésre, az annak a jele, hogy a szerepünk nem prioritás a cégnél és ilyen bánásmódra számíthatunk a jövőben is.

Rossz a cég hírneve

Még az állásinterjú előtt érdemes utánanéznünk, hogy a cégről mit mondanak mások, nagy-e a fluktuáció. A neten pillanatok alatt megtalálhatjuk ezeket az infókat, sőt a LinkedInen azt is ki tudjuk nyomozni, hogy a cég korábbi munkatársai mennyi időt töltöttek a cégnél. Ha a kritikák olvasása közben ismétlődnek egyes negatív vélemények, valószínűleg az egy figyelmeztető jel, amire érdemes odafigyelni. A nagy fluktuációra utal az is, ha a cég ugyanazon álláshirdetése gyakran jön szembe velünk.

Elavult online jelenlét

Sokat elmond egy cég működéséről, ha nincs megfelelően kiépített online jelenléte. A hiányos vagy elavult weboldal és közösségi média jelenlét nem feltétlenül nagy probléma, de intő jel lehet, ha arról van szó, hogy a cég mennyire naprakész az iparági trendekben és mennyit fektet be a legújabb technológiákba.

Ha nem vagyunk teljesen biztosak a döntésben, ne hagyjunk fel az álláskereséssel a felvételi időszak alatt se! Állítsunk be magunknak egy állásértesítőt a minket érdeklő pozíciókról és figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala