Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Állásajánlatot kapni mindig egy jó hír, de nem vagyunk kötelesek elfogadni, ha úgy érezzük, hogy valami nem stimmel. Vannak okok, amelyek már önmagukban elegendők lehetnek ahhoz, hogy nemet mondjunk, még akkor is, ha szorít minket az idő, a számlák pedig csak gyűlnek otthon. Természetesen vannak helyzetek, amikor ezt nem tehetjük meg, de ha van egy kis mozgásterünk, érdemes lehet kivárni, amíg szembejön egy olyan ajánlat, ami tényleg nekünk való. Cikkünk első részében már összeszedtünk 5 okot, amiért el lehet utasítani egy állásajánlatot; íme további 5, aminél megszólalhat a fejünkben a vészjelző!

1. Nem szimpatikus a főnök

A legtöbb alkalmazott azért hagyja ott a munkáját, mert utálja a főnökét. Amikor egy állásajánlatot fontolgatunk, figyeljük meg a leendő felettesünket: milyen érzésünk van vele kapcsolatban? Hogyan kommunikál, milyen gesztusai vannak? Könnyen vagy nehezebben megy vele a kapcsolat kialakítása? Az interjú során kérdezzünk rá, hogy milyen munkastílusuk van, mit értékelnek egy dolgozóban és milyen kommunikációs csatornákon fog zajlani a közös munka! Nyilván nem fogunk mindent megtudni a főnökünkről, amíg nem kezdtünk bele ténylegesen a munkába, de az első benyomás általában nem csal és ha már az első alkalommal sem szimpatikus a főnökünk, esetleg kifejezetten taszít minket a viselkedése, érdemes nemet mondanunk.

2. Rengeteget kell ingáznunk

Lehet, hogy a világ legjobb állására pályáztunk és a legvadabb álmainkban sem gondoltuk volna, hogy felvesznek, de a napi több órás ingázás még a legcsodálatosabb munkáért cserébe sem valószínű, hogy megéri, mert hosszú távon tönkreteszi az életminőséget. Kérdezzünk rá, hogy adnak-e home office lehetőséget és hányszor egy héten, majd ennek fényében gondoljuk át, hogy beleférne-e az életünkbe, ha reggelente több órával korábban kell kelnünk, hogy bejussunk a munkahelyünkre, majd késő este érnénk csak haza. Vannak, akik kifejezetten szeretnek vonatozni vagy buszozni és ilyenkor készülnek fel a napra, olvasnak vagy zenét hallgatnak, míg mások kifejezetten szeretnek autóval közlekedni és nem bánják a vezetést. Döntsük el mi magunk, hogy az utazással töltött órákat kompenzálhatja-e ez a munka!

3. Nem passzol hozzánk a vállalati kultúra

A cégkultúrába beletartozik a szervezet céljától kezdve a vezetési struktúrán és a cég hitvallásán át a munkakörnyezetig minden. A cégek honlapján általában találhatunk infókat ezzel kapcsolatban, így érdemes előre megnéznünk, hogy ez illeszkedik-e az értékrendünkbe vagy sem. Ha például egy cég büszkén hirdeti, hogy a gördülékenyebb kommunikáció érdekében nyitott terekben dolgoznak a kollégák, de mi introvertáltak vagyunk, akkor lehet, hogy ez a munka nem nekünk való. Vagy lehet, hogy a cég nem annyira inkluzív, mint amennyire az számunkra megfelelő lenne, esetleg olyan startup légkör jellemző az irodára, amihez mi túlságosan tradicionálisak vagyunk.

4. Kaptunk egy jobb ajánlatot

Az egyik legjobb indok arra, hogy elutasítsunk egy állásajánlatot, ha kaptunk egy jobbat. Érdemes azonban a kulisszák mögé is betekintenünk, egy magasabb fizetés ugyanis nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy ajánlat jobb. Lehet, hogy olyan életszakaszban vagyunk, amikor a rugalmasság fontosabb számunkra mint a fizetés, így inkább eszerint célszerű választanunk, vagy a jól hangzó pozíció valójában csak egy üres kifejezés és többet fejlődhetünk szakmailag az egyszerűbbnek tűnő állásban. Próbáljunk meg minél több infót kideríteni elöljáróban a lehetőségeinkről és az aktuális élethelyzetünkhöz passzoló állást válasszuk!

5. Az ösztöneink azt súgják, hogy ne fogadjuk el

Fontos az objektivitás és hogy minden aspektusból megvizsgáljuk az állást, amit felkínáltak, de érdemes hallgatnunk a belső hangunkra is, mert a legtöbbször nem téved. Ha már az elején érezzük, hogy valami nincs rendben, szorongással és feszültséggel tölt el minket a légkör, esetleg fenntartásaink vannak a főnökkel vagy a leendő kollégáinkkal kapcsolatban, próbáljuk meg átgondolni, hogy miért érezhetjük ezt, mi válthatja ki belőlünk ezt a reakciót. Lehet, hogy elsőre nem tudjuk megfogalmazni magunkban a problémát, de később be fog bizonyosodni, hogy jó okunk volt azt feltételezni, hogy valami nincs rendben. Hallgassunk a megérzéseinkre és ha nagyon ódzkodunk ettől a munkától, inkább ne fogadjuk el, jön majd a következő!

Még nem találtuk meg a nekünk való állást? Böngésszünk az aktuális munkalehetőségek között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala