Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Akár vidéken élünk, akár a fővárosban és környékén, nagy az esély rá, hogy a munkahelyünk és a lakhelyünk közt nap mint nap hosszabb időt kell utazással, azaz ingázással töltenünk.

A közösség kínálta élmények

Az utóbbi évek eseményei – amellett, hogy előtérbe helyezték az online jelenlétet és az otthonról történő munkavégzést – sajnos a szociális érintkezések számát is lecsökkentették. Ha ingáznunk kell a munkahelyünkre, a legtöbb embernek a zsúfolt tömegközlekedési eszközök és a reggeli, valamint délutáni csúcsforgalom jutnak eszébe, azonban ennek is két oldala van. Jó lehetőség lehet az ingázás arra, hogy több interakciós lehetőséget találjunk: esetleg kihasználhatjuk az utazással töltött időt arra is, hogy beszélgessünk akár telefonon is barátokkal, családtagokkal, akikkel munkaidő közben nincs lehetőségünk.

Ha többen is ingázunk ugyanazon a munkahelyen, akkor akár együtt is utazhatunk, ami tökéletes alkalom arra, hogy a munkatársakkal a munkahelyen kívüli kapcsolatot is ápoljuk. Ez azért lehet fontos, mert a munkahelyen kívül töltött idő a kollégákkal megerősíti a csapatszellemet és a munkamorált is.

Aktív pihenés

Talán nem a ’pihentető’ szó jut eszünkbe rögtön, ha egy reggeli busz- vagy vonatjáratra gondolunk, de ha nem vezetünk, akár valójában olyan dolgokkal is elüthetjük az időt, ami örömet okoz számunkra, esetleg hasznos is. Például olvashatunk könyvet, hallgathatunk zenét, podcast-eket. Ha egy kicsit interaktívabb kikapcsolódásra vágyunk, nagyszerű nyelvoktató vagy fejlesztő applikációk is elérhetők ingyenesen.

Általánosan elfogadott elmélet az, hogy ha munka előtt valamilyen, számunkra örömet nyújtó tevékenységet végzünk, az jelentősen növeli a koncentrációs képességünket és javítja a hangulatunkat.

Tájékozódás a környéken

Egy kisebb városban talán nincs annyi felfedezésre váró utca, bolt vagy látványosság, de ha egy nagyobb városba, esetleg a fővárosba kell utaznunk a munkahelyünkre, akkor az ingázás alatt felfedezhetjük a környéket és jobban megismerhetjük azt, hogy mi vesz körül minket.

Akár a buszról vagy a vonatról is tájékozódhatunk, hogy mit látunk az adott úton, de ha gyalog fedezzük fel a környéket, még jobb. Próbáljunk alternatív útvonalakat is kipróbálni, ezzel is érdekesebbé téve magát az ingázást. Talán egy régóta vágyott könyvre akadunk egy eldugott antikváriumban, vagy olyan kávézót találunk, ami felkerül a ’kedvencek’ listánkra.

A hátrányok között: kevesebb szabadidő és több költség

Mindennek két oldala van, így az ingázás sem csak pozitívumokból áll. Attól függően, milyen messze kell utaznunk minden nap a munkahelyünkre, bizonyos mennyiségű időt elveszítünk a napból, mivel a munkaidő mellé társul az oda- és a visszautazás időtartama is.

Természetes, ha ezt a lehető legjobban szeretnénk lerövidíteni, ezért, ha nagy a forgalom és nem kell nagy távolságot megtennünk, érdemes lehet kipróbálni a gyalogos vagy kerékpáros közlekedési formát, esetleg valamilyen teendőnket elintézni útközben, például egy bevásárlást.

Hacsak nem gyalogosan közlekedünk, az utazásnak szinte minden esetben van költsége is. Ez vagy a jármű karbantartási és üzemeltetési költsége, amit használunk vagy a tömegközlekedés díja. Persze ha a munkába járás miatt bérletet váltunk vagy autót tartunk fent, azokat az ingázáson kívül is használhatjuk és ennek előnyei is vannak, ám a költséggel mindenképpen számolnunk kell.

Jó megoldás lehet, ha minél hosszabb időre váltunk bérletet, mivel rendszerint annál kedvezőbb a havi díjszabás, de sok munkahely valamilyen támogatást is kínál arra az esetre, ha valaki csak ingázva tudja megoldani a bejárást.

Ha nem szeretnénk ingázni, hasznos lehet az álláskereső felületünk, ahol városok alapján is szűrhetjük a hirdetéseket. Ha szeretnénk többet dolgozni otthonról, megspórolva a munkába járás idejét, érdemes lehet a távmunkák között böngészni.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala