Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Jelentkeztünk az álláshirdetésre, lezajlott az állásinterjú és megkaptuk az áhított ajánlatot – elméletben tehát minden a lehető legjobban alakul, valami viszont mégsem stimmel. Nem tölt el minket kitörő öröm és izgalom, inkább kételkedni kezdünk, hogy biztosan jó irányba tartunk-e, jól döntenénk-e, ha elfogadnánk az ajánlatot vagy inkább keresgélni kéne még tovább. Valamilyen szinten mindannyian függünk ezektől a lehetőségektől, hiszen a számlákat akkor is ugyanúgy be kell fizetnünk, ha nincs munkánk, így érezhetjük azt, hogy nincs más választásunk, mint belevágni. Ha igent mondunk, az viszont azt is jelenti, hogy minden másra nemet, tehát érdemes megfontolnunk, hogy ez a döntés hogyan befolyásolja a hosszú távú terveinket. Cikkünk első részében összegyűjtöttünk 5 olyan esetet, amikor célszerű lehet nemet mondani.

1. A munkáltató megbízhatatlan

Sokadjára sikerült csak leszervezni az állásinterjút különböző okok miatt? Bementünk, de nem várt minket senki, esetleg a főnök kapkodva érkezett meg és nem is volt vele tisztában, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk? Lehetetlen időpontokban kerestek telefonon vagy egy késő esti e-mailre azonnal vártak választ? Ha már most játszanak az időnkkel, ez valószínűleg a későbbiekben sem fog megváltozni és kellemetlen helyzetben találhatjuk magunkat, ha elfogadjuk az ajánlatot. Ennél már csak az rosszabb, ha emellett még tiszteletlenek is velünk és nem értik a problémát.

2. A fizetés bőven a piaci ár alatt van

Mielőtt interjúzni megyünk, mindenképpen végezzünk kutatómunkát arról, hogy milyen bérek reálisak az adott munkakörben – váltsunk például Prémium Profilra, ahol meg tudjuk nézni a többi jelentkező által megadott bérigényt, amit összevethetünk a sajátunkkal. Gyakran már az interjú végén rákérdeznek a fizetési igényünkre, amire tudnunk kell válaszolni egy fizetési sáv megadásával. Természetesen számtalan dologtól függhet a végső ajánlat, például lehet, hogy több home office lehetőséggel vagy rugalmasabb munkaidővel kompenzálják az alacsonyabb fizetést, vagy olyan béren kívüli juttatási csomagot kínálnak, ami mellett megelégednénk kevesebbel is. Ha viszont sehogy sem stimmelnek a számok, nem érdemes elfogadnunk az ajánlatot, mert ha most igent mondunk, később nagyon nehéz lesz alkudozni.

3. Nem nekünk való a juttatási csomag

Lehet, hogy a cég olyan béren kívüli juttatási csomagot kínál, aminek az értéke több, mint az éves fizetésünk, de ha olyan dolgok szerepelnek benne, ami számunkra nem annyira értékes, akkor hiába. Ha gyerekünk van, lehet, hogy többre fogjuk értékelni a rugalmas időbeosztást és a családra kiterjedő egészségbiztosítást, mint az ingyenes kondibérletet, vagy lehet, hogy nem szívesen vállalnánk el egy munkát, ha nem mehetnénk el néha fizetés nélküli szabadságra. Ez mind azon múlik, hogy mit értékelünk.

4. Rugalmatlan a cég

Sok álláshirdetésben tüntetik fel a rugalmasságot, mint előnyt, de ez sok cégnél csak annyit jelent, hogy tőlünk elvárják, hogy munkaidőn kívül is elérhetők legyünk és plusz órákat elvállaljunk egy-egy projekt leadásánál, de ők cserébe nem engednek nekünk nagyobb mozgásteret. Ha ez egyoldalú és a cég mereven ragaszkodik a munkaidő betartásához és a munkavégzés helyszínét is megszabja, az azt jelenti, hogy mégsem annyira rugalmasak, ezt pedig nekünk kell eldöntenünk, hogy belefér-e vagy sem. Sokan szeretik a strukturáltságot és ez nem okoz nekik gondot, másoknak viszont teher egy ilyen környezet.

5. Nincs előrelépési lehetőség

Már az állásinterjún érdemes megkérdeznünk, hogy milyen feljebbjutási lehetőségek vannak a cégnél, milyen kilátásaink vannak az adott pozícióban és nagyjából milyen időközönként adnak lehetőséget arra, hogy bizonyítsunk. Ha a felvételiztető nem tud erre válaszolni vagy csak hebeg-habog, érdemes feltennünk magunknak a kérdést, hogy valóban megfelelő lesz-e számunkra az adott állás. Néha nem rossz egy helyben maradni, mert mondjuk olyan skillsetet sajátíthatunk el a cégnél, amivel majd később egy másik munkahelyen előrébb léphetünk, de ha semmit nem ad a pozíció és nincs esélyünk előléptetésre, kétszer is gondoljuk át, mielőtt igent mondunk.

Úgy döntöttünk, hogy inkább tovább keresgélünk? Nézzük meg az aktuális állásajánlatokat és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala