Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A kötött munkarend sokszor a legnagyobb ellensége a produktivitásnak, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy pont azokban az órákban vagyunk a legfrissebbek, amikorra kijelölték a munkaidőnket. A 8-tól fél 5-ig tartó általános munkavégzés emellett a legkevesebbszer valóban 8 óra; ha hozzáadjuk a reggeli készülődéssel és az oda-vissza utazással elvesztegetett időt, az esetleges túlórákat és a munkaidőn kívül gyakran elvárt rendelkezésre állást, máris ott tartunk, hogy az életünk túlnyomó része munkával telik. Vannak azonban, akiknek ez a rendszer segít különválasztani a munkát a magánélettől és gyorsan át tudnak kapcsolni fejben a pihenésre, ha vége a munkaidőnek, valamint meg tudják szabni a határokat, amin túl már nem foglalkoznak céges üzenetekkel. Honnan tudhatjuk, ha az előbbiekhez tartozunk?

Megrekedve érezzük magunkat

A pandémia ideje alatt sok cég kényszerült arra, hogy áttérjen a home office munkavégzésre vagy a hibrid modellre. Az internetnek köszönhetően ma már rengeteg munkát elvégezhetünk ugyanolyan minőségben személyes jelenlét nélkül is, amit a korábban távmunkától ódzkodó cégtulajdonosok is észrevettek, emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy az alkalmazottak kiegyensúlyozottabbá, mentálisan egészségesebbé, ezáltal produktívabbá is váltak, az irodai költségek megspórolásáról nem is beszélve. Nem meglepő tehát, ha az elmúlt években hozzászoktunk a rugalmasabb, helytől független munkavégzéshez és nehezünkre esik visszaülni az irodába. Bár bevett gyakorlattá vált, hogy a korábban teljes home office-ban működő cégek hibrid munkamodellben folytatják, ez a trend egyre inkább úgy tűnik, hogy minden pozitívuma ellenére kezd visszaszorulni – egyre több cégnél fokozatosan vezetik vissza az egyre több irodai napot, miközben egyre kevesebb lehetőséget adnak az otthoni vagy rugalmasabb munkavégzésre. Ha úgy érezzük, hogy minden napunk egyforma, rengeteg az üresjárat és a munkahelyünkön lenni elvesztegetett idő, valószínűleg mi is azok közé tartozunk, akik produktívabbak lennének egy kötetlenebb munkarendben.

Nem bírjuk a kontrollt

Hiába működött az online munkavégzés, sok vezető a mai napig ugyanúgy áll hozzá a munkához és a munkakörnyezethez: beléjük ivódott a felfogás, hogy a munkavégzés csak akkor hatékony és akkor felügyelhető, ha személyesen történik. Ez különösen akkor igaz, amikor a főnök nem bízik meg az alkalmazottaiban, nincsenek megfelelően kijelölve a felelősségi körök és az elvégzendő munka mennyisége, valamint nincsenek kialakítva a megfelelő mérőrendszerek a teljesítmény monitorozására. Tény, hogy vannak munkakörök, ahol a személyes kommunikáció gyorsabb és hatékonyabb, sokan pedig a motiváció fenntartása miatt ragaszkodnak a bejáráshoz, de általánosságban úgy tűnik, hogy szimplán a megszokás vezérli azokat a vezetőket, akik kivezetik a hibrid munkamodellt. Sokan nehezen szoknak vissza arra, hogy egész nap fölöttük áll egy felettes, aki minden munkafolyamatba beleszól és számon kér, mert ilyen hangulatban és ekkora nyomással nehezebben teljesítenek, míg ha megvannak a keretrendszerek és rendszeres a visszajelzés, önállóan sokkal többre képesek és motiváltabbak.

Éjjeli baglyok vagyunk

Szívesen dolgozunk napi 8-10 órát, de nem reggel 8-tól? Sokan vannak ezzel így, hiszen a biológiai órája mindannyiunknak különböző. Vannak, akik korán ébrednek, a reggeli órákban produktívak, de délután 3-ra már teljesen lemerülnek, míg mások pont akkor ébrednek fel és sokkal hatékonyabbak az esti órákban. Vannak munkakörök, ahol lehetetlen megkerülni a hagyományos munkarendet, de a digitális világban már egyre több a lehetőség a rugalmas munkavégzésre is. A már okostelefonnal a kezében felnőtt Z generációnak például annyira természetes az online kommunikáció és a távmunka technológiáinak használata, hogy sokkal nehezebb őket rábírni a kötött munkavégzésre, mint a korábban sok-sok évet az iroda falai között dolgozó X vagy Y generációs munkavállalót. Számukra fontos, hogy a munkájukban értelmet találjanak, maguknak alakíthassák az időbeosztásukat és rugalmas munkakörnyezetük legyen, így hamarabb fognak elhelyezkedni egy ilyen lehetőségeket kínáló cégnél, miközben gondolkodás nélkül elutasítanak egy olyat, ahol ezt nem adják meg nekik. A munka-magánélet egyensúlya és a mentális egészség kiemelt szerepet játszanak az életükben, a kötött munkarend és a hosszú munkanapok pedig ellentétesek lehetnek ezekkel az értékekkel. Természetesen figyelembe kell venni az egyéni érdeklődést és ambíciókat is, de úgy tűnik, hogy ez az általános tendencia a jövőben átírhatja a munkavégzésről alkotott elképzeléseinket.

Szívesen dolgoznánk kevésbé kötött rendszerben? Böngésszünk az aktuális távmunkát és rugalmas munkaidőt kínáló ajánlatok között!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala