Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Letelt a munkaidő, de továbbra is a számítógép előtt ülünk és néha rápillantunk a telefonunkra is, hogy jött-e valamilyen e-mail? Ha pedig sürgősnek ítéljük, azonnal válaszolunk vagy nekiülünk megcsinálni a feladatot, hogy ne másnap kelljen kapkodni? Esetleg a munkahelyünkön negatív következménnyel is járna, ha másnap reggel nem lennénk képben a munkaidőn kívül küldött üzenetekkel? Az okostelefonok számtalan területen megkönnyítik a munkánkat, de éjjel-nappal elérhetőnek lenni hosszú távon biztos út a kiégéshez.

Van, ahol tiltják a munkaidő utáni jelenlétet

Egyre több fórumon, és egyes országokban már jogszabály formájában is megjelenik az az elv, hogy a dolgozónak jogában áll távol tartani magát a munkával kapcsolatos csatornáktól a munkaidőn kívül.Ennek a lényege, hogy az alkalmazottak a munkaidejük letelte után mindenféle retorzió nélkül leadhassák a szakmai kötelezettségeiket, figyelmen kívül hagyhassák az üzeneteket és minden elektronikus kommunikációtól elszakadhassanak, tehát úgymond „lecsatlakozhassanak”. Ezzel a munkavállalók túlterhelése és kiégése ellen lépnek fel, és akár pénzbírsággal is sújthatják, ha egy cég ezt nem tartja be. Persze nem mindenhol ilyen ideális a helyzet és a gyakorlatban nem könnyű ezt szabályozni, hiszen a legtöbbször nem is azért nézünk rá az e-mailekre, mert kötelező, hanem mert megszoktuk, hogy ott van a telefon a kezünkben és 0-24-ben elérhetők vagyunk. Különösen távmunkában nehéz meghúzni a határt a munka és a magánélet között, így azok vannak a legjobban kitéve a kiégés veszélyének, akik otthonról, rugalmas munkaidőben dolgoznak.

Tegyük prioritássá a telefonmentességet

A szabályozásokba nem sok beleszólásunk van, de egyéni szinten is tehetünk azért, hogy kiegyensúlyozottabbak lehessünk a mindennapokban. Már azzal is sokat tehetünk a mentális egészségünkért, ha bevezetjük, hogy naponta pár órán át nem nézünk rá a telefonunkra, vagy kikapcsoljuk a gépet a munkaidő letelte után. Ha céges számítógépről és telefonról dolgozunk, az sokat könnyít a helyzeten, mert ezeket azonnal el tudjuk tenni, ha végeztünk – az egy fokkal nehezebb, hogy ha a személyes kommunikációnkat is ugyanazokon az eszközökön végezzük, amelyekről dolgozunk, mert elkerülhetetlen, hogy szembejöjjön velünk egy-egy értesítés, amivel egyébként nem kellene foglalkozunk másnap reggelig. Ha viszont nincs lehetőségünk arra, hogy külön eszközökről dolgozzunk, mindenképpen fontoljuk meg, hogy kijelöljünk pár órát, amikor nem vesszük elő a telefont és nem foglalkozunk munkahelyi problémákkal.

Akkor is a munkán pörgünk, amikor nem dolgozunk

Mi is éreztük már úgy, hogy a gondolataink nagy százalékban a munka körül forognak akkor is, ha már rég letelt a munkaidő? Akár egy-egy feladaton gondolkozunk, vagy azon stresszelünk, hogy másnap mennyi dolgunk lesz, ezek mind olyan dolgok, amiktől nehéz megszabadulni, de érdemes megpróbálni. Valószínű, hogy a legtöbb esetben mi magunk vesszük túl komolyan a feladatunkat és egyébként senki nem várja el tőlünk, hogy még lefekvés előtt is megoldási javaslatokat dolgozzunk ki a fejünkben. Érdemes tehát fejben is lecsatlakoznunk a munkáról és elengedni a vele kapcsolatos problémákat, aminek egy jó eszköze lehet, ha már alapból nincs is a kezünkben a telefon. A túlzott telefonhasználat egyébként is kapcsolatban áll olyan problémákkal, mint a szorongás, az alvászavarok és a függőség, még akkor is, ha nem a munkahelyi leveleket nézegetjük. Telefon nélkül sokkal jobb lesz az alvásminőségünk, kiegyensúlyozottabbak leszünk és a produktivitásunk is nőni fog, hiszen kipihenten sokkal jobban fogunk tudni a munkaidőben teljesíteni.

Folyamatos figyelemelterelés

Ha egész nap a telefonon lógunk, folyamatosan ott van a kísértés, hogy ellenőrizzük az e-maileket, ránézzünk a közösségi oldalainkra vagy csekkoljuk az értesítéseket. A munkaidő után a legtöbb esetben valószínűleg kiderül, hogy semmi különös nem történt, csak kaptunk egy hírlevelet vagy valaki válaszolt egy üzenetre, ami bőven várhat másnap reggelig, ennek ellenére folyamatosan készenlétben áll az agyunk, hogy mi van, ha éppen most történt valami fontos. Ez a koncentráció viszont pont abból az energiából vesz el, hogy ténylegesen tudjunk koncentrálni a feladatainkra, csökken a figyelmünk és folyamatosan elhavazottnak érezhetjük magunkat, holott saját magunkat tesszük ki ennek a helyzetnek. Próbáljuk ki, hogy leszakadunk a képernyőről csak egy napig! Szinte biztos, hogy nem dől össze a világ, de az egészségünkért sokat tehetünk vele.

Kizárt, hogy megtehessük, hogy lecsatlakozzunk? Lehet, hogy ideje váltani: nézelődjünk az aktuális álláslehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy megtaláljuk a számunkra ideális munkát!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala