Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A szociális szorongásos zavar, más néven a szociális vagy társas fóbia egy olyan pszichiátriai betegség, mely során az egyén irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt. Bizonytalannak érzi magát, retteg attól, hogy kínos helyzetbe fog kerülni, gyakran érzi úgy, hogy mindenki őt figyeli és minden reakciója látványos. A tünetek között van az arc kipirosodása, a szívverés felgyorsulása, a remegés, izzadás, szédülés, az izmok megfeszülése, a száj kiszáradása, a hideg vagy meleg hőhullámok. Aki ebben szenved, azt a mindennapi szituációk, az emberek között tartózkodás pszichésen kimeríti, így a munkahelyre való bejárás és az ottani táras interakciók is problémát jelentenek nekik.

Csak félénkek vagyunk vagy ez már szociális fóbia?

A szociális szorongást gyakran nehéz megkülönböztetni a visszahúzódó személyiségtől vagy félénkségtől, hiszen a kettő között vékony a határvonal. A félénk embereknek egy új munkahely, egy állásinterjú, egy ismeretlen embernek való bemutatkozás stresszel jár, társaságban inkább a háttérbe vonul és a csendes szemlélődő szerepét veszik fel. A különbség a félénkség és a szociális szorongás között, hogy míg egy félénk ember idővel feloldódik, megszokja az új környezetet, a szociálisan szorongó embernél minden alkalommal jelentkeznek a negatív tünetek, függetlenül attól, hogy hányszor találkozott már az adott szituációval. A helyzet gyakran nem javul meg magától, hanem idővel csak súlyosbodik, hiszen az egyén elkezdi kerülni ezeket a kellemetlennek érzett helyzeteket és egyre jobban elszigetelődik.

Szociális szorongás vs. munkahely

A szociális szorongás és az általános szorongás sokkal több embert érint, mint azt elsőre gondolnánk. Mikor a világjárvány miatt a legtöbb irodai dolgozónak át kellett térnie az otthoni munkavégzésre, valószínűleg milliók lélegeztek fel, akik addig minden reggel görcsbe rándult gyomorral mentek be a munkahelyükre. A legtöbbjükön egyébként külső szemmel nem igazán lehet látni, hogy szoronganak, mivel általában ezt szégyellik és megpróbálják a tüneteiket leplezni, elfojtani, hogy ne derüljön ki róluk, mekkora szenvedést okoz nekik egy hétköznapi társas interakció. Ez azonban rengeteg energiát igényel és hosszú távon nem tartható, kihat a fizikális és mentális egészségre, a munkahelyi teljesítményre és a magánéletre is, így érdemes foglalkozni a témával, illetve felkeresni egy szakembert. Ha azt látjuk, hogy az egyik kollégánknak rohamosan csökken a hatékonysága, halogatja vagy el is mulasztja a határidőket, nem kér segítséget, egyre többet hiányzik különböző indokokkal, visszautasít különböző lehetőségeket, akár előléptetéseket is, lehet, hogy ő is szociális szorongó és segítségre van szüksége.

Mit tehetünk?

Ha magunkra ismertünk, vegyük a kezünkbe az irányítást és tegyünk azért, hogy megoldódjon ez a probléma! Amellett, hogy szakemberhez fordulunk, rengeteg dolgot tehetünk magunkért. A szorongás e típusa legtöbbször az alacsony önértékelésre vezethető vissza, így érdemes az önismerettel kezdenünk, hogy megtaláljuk a háttérben húzódó okokat. Eközben az is sokat segít, ha abbahagyjuk az érzelmeink leplezését és nyíltan felvállaljuk, amin keresztülmegyünk. Ha őszintén el tudjuk mondani a kollégáinknak, hogy most szorongunk ettől a nyilvános szerepléstől vagy félünk, hogy a közös ebédnél mindenki minket néz, azzal egy hatalmas gát oldódhat fel bennünk, mert rá fogunk jönni, hogy az emberek alapvetően nem rosszak, nem akarnak nekünk rosszat és főleg nem fognak minket kinevetni, ha tudják, hogy mekkora nehézséget okoz nekünk egy szituáció. Segíthet, ha tudatosan keressük azokat a helyzeteket, amelyektől félünk, például elvállalunk egy prezentációt, és közben megpróbáljuk leküzdeni a negatív érzéseinket. A meditáció és a különböző légzéstechnikák is megoldást kínálhatnak.

Számtalan olyan munkakör létezik, amely megfelelő lehet introvertált, félénk vagy szociálisan szorongó emberek számára is. Természetesen fontos kezelni a problémát, de ha nem szeretnénk olyan munkahelyen dolgozni, ahol túl sok, számunkra nehéz helyzettel kell szembenéznünk, nézzünk szét az olyan állásajánlatok között, amelyek viszonylag kevés interakcióval járnak! Böngésszünk például a könyvelő, a kertész, a szövegíró, az állatgondozó és a programozó állások között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala