Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Félénk, csendes, visszahúzódó, magának való: ezek a kifejezések hangzanak el, ha az introvertált embert jellemezzük. A fogalom sok esetben a gyenge szinonimájaként jelenik meg, pedig több bennük az erő, mint gondolnánk. Susan Cain amerikai író rengeteget kutatott az introvertált típus jellemzőivel kapcsolatban, ráadásul személyes érintettsége okán, mint introvertált is fontosnak tartja, hogy munkásságával felhívja a figyelmet a befelé forduló emberekre, akik véleménye szerint méltatlanul alábecsültek a munkaerőpiacon és a munkahelyeken.

Az extrovertáltak világában élünk

Az emberiség körülbelül a harmada ebbe a személyiségtípusba tartozik. De vajon honnan ered ez a negatív megítélés, amellyel a társadalom nagy hányadát késztetjük a saját személyiségével ellentétes magatartásra, vagy taszítjuk kirekesztésbe?

A huszadik század hozta el a személyiség kultúráját, amikor azzal, hogy az emberek nagyobb városokba költöztek, már nem a közvetlen környezetünkben élőkkel kellett együtt dolgozniuk, hanem számukra idegenekkel. Ebben a helyzetben természetes módon felértékelődtek az extrovertált tulajdonságok, hiszen bizonyítanunk kell mások előtt a rátermettségünket az adott feladatra és nyilvánvalóan az tud kitűnni a tömegből és vezető szerepbe jutni, aki hangosabb és a szereplés sem esik távol tőle.

Pályamódosítás

Míg a keleti kultúrában inkább a csendes, befelé forduló, gondolkodó típus a példakép, a nyugati világ mindig a tettek emberét favorizálta az elmerengőkkel szemben. A történelem azonban nem egy introvertált alakot ismer, aki kiemelkedőt alkotott és tömegek véleményét befolyásolta, gondoljunk csak Rooseveltre, vagy Gandhira. Önmagukat mindketten halk beszédű, csendes emberként jellemezték, mégis képesek voltak reflektorfénybe állni, de nem azért, mert a szereplési vágy hajtotta őket, hanem saját belső igazságuk miatt.

Nem könnyű érvényesülni

Sajnos a munkahelyek jellemzően nem kedveznek az inkább befelé fordulóknak, hiszen már a terek kialakítása sem enged szinte semmilyen intimitást, vagy magányt, különös tekintettel az egy légtérű irodákra, ahol folyamatosan ki vagyunk téve a kollégák pillantásainak és mindenféle zajnak. Aztán ott vannak a különböző megbeszélések és ötletelések, ahol az introvertáltak gyakran szóhoz sem jutnak a hangosabb, extrovertált munkatársakkal szemben.

Mindezek okán gyakorlatilag elvész annak lehetősége, hogy egy problémára a legoptimálisabb megoldást találjuk meg közösen, mert a csoportdinamika elve alapján, a legkarizmatikusabb kolléga ötletét fogja a többség elfogadni, vagy egyáltalán csak meghallani és értékelni. Az pedig, hogy valaki mennyire meggyőző, nem áll egyenes arányosságban azzal, hogy mennyire jók az ötletei.

Igenis jó vezetők

Méltatlanul kevés introvertált ember kerül vezető pozícióba, pontosan azért, mert más, a feladatra kevésbé alkalmas kollégák a karizmájukkal egyszerűen lehengerlik a döntéshozókat, akik a csendesebb, halkabb szavú jelölteket, tévesen, határozatlannak, vagy gyengekezűnek gondolják.

Az introvertált munkavállalókban hatalmas potenciál rejlik, mivel megfontoltak, kockázatkerülők és kiváló vezetők.

Holott rengeteg előnnyel jár, ha egy introvertált munkatárs kap felelős szerepet a cégnél, mivel ő jellemzően megfontoltabb, kockázatkerülőbb, és ha proaktív beosztottal hozza össze a sors, engedi kibontakozni, és teret ad a saját elképzelésein túl mások jó ötleteinek is.

Mindemellett a kreativitás létfontosságú eleme az introvertáltság. A csendes egyedüllét teret enged annak, hogy a megoldandó feladatra fókuszálhassunk és minden gondolatunkkal az adott téma megoldásán dolgozzunk. Higgyünk tehát magunkban, és saját eszközeinkkel mutassuk meg, amiben igazán jók vagyunk!

Ha úgy érezzük, jelenlegi pozíciónkban nem tudunk megfelelően kibontakozni, sosem késő munkahelyet, vagy akár karriert is váltani. Fedezzük fel magunkban értékeinket, keressük meg, hogy melyik az a szakterület, amelyben introvertáltként is szabadon szárnyalhatunk, anélkül, hogy folyamatos kényszerben kellene élnünk a kötelező interakciók miatt. Tökéletes megoldás lehet a távmunka, a projekt alapú feladatok, vagy kutatási, fejlesztési területek, ahol elmélyülten dolgozhatunk. Miután beállítottuk a számunkra legfontosabb keresési szempontokat, iratkozzunk fel Facebook értesítésre és hírlevélre egyaránt, hogy biztosan ne maradjunk le a ténylegesen nekünk való állásról.

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, introvertált, megfontolt, kreatív