Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Egyre többször hallhatjuk, hogy az önismeret milyen fontos szerepet tölt be életünkben, például az álláskeresésben is. De miért is fontos ez ennyire? Mi pontosan az önismeret? Hogyan kezdjen hozzá az, aki szeretne fejlődni? Milyen lehetőségeink vannak? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Lehoczki Gabriellával, az ’intuitivcoaching’ megalkotójával, vezetői, karrier és life coach-csal.

Az önismeret fogalma

 „Tudom, hogy ki vagyok, azaz tudom, hogyan működöm, hol vannak az erősségeim és hol a gyengéim, tisztában vagyok az értékeimmel, igényeimmel, értékrendemmel, motivációmmal és a meggyőződéseimmel, ezeket pedig megfelelően tudom kommunikálni.”

Így fogalmazta meg Gabriella, mi is az az önismeret és bár más aspektusból is megfogalmazhatjuk, de a lényeg mindig az: ismerem saját igényeim és a korlátaim.

Az önismeret és a fenti kérdésekre adott válaszaink segíthetnek abban, hogy megfelelő állást találjunk. Miért? Gabriella szerint, ha valaki nincs tisztában önmagával, akkor nem tudatosan választ munkahelyet, aminek az eredménye gyakran az, hogy elégedetlenek leszünk a munkával, a munkakörnyezettel, a fizetéssel vagy épp a munkatársainkkal.

„Sosem lesz jó munkahelye valakinek, ha nincs azzal sem tisztában, hogy egyáltalán mit vár el egy munkától, mi az, amitől jól érzi magát és mi az, amit nem bír tolerálni. Ahhoz, hogy elégedett legyen valaki hosszútávon a munkahelyén, ismernie kell saját egyéni igényeit. Tartósan kiemelkedőt abban a tevékenységben tudunk nyújtani, amihez nem csak a képességeink vannak meg, hanem szeretjük is csinálni, érdekel bennünket.”

Az első lépések

Ha valaki elkezd érdeklődni az önismeret iránt, azzal tulajdonképpen már meg is tette az első lépéseket, ám minél mélyebbre ássuk magunkat a témában, annál jobban látjuk, mennyire összetett ez a témakör.

Gabriella szerint az önismereti úton az első lépés az, ha megértjük, mitől sikeres vagy elégedett valaki az életével:

„Az értelmesnek megélt élet mögött mély önismeret húzódik. Ez egy folyamat, ami életünk végéig tart. Minél többet tudunk magunkról – és ezt felvállalva hozzuk meg a döntéseinket, - annál elégedettebb és önazonos életet fogunk élni. Ekkor érezhetjük azt, hogy mi irányítjuk az életünk és nem csupán megtörténnek velünk a dolgok.”

Az önismeret eszközei

Nincs egyetlen, mindenki számára működő biztos recept arra, hogy hogyan ismerjük meg önmagunk, ám szerencsére rengeteg eszköz és segítség áll rendelkezésünkre, ha fejlődni szeretnénk ezen a téren.

„Olvasni, filmet nézni, podcast-eket hallgatni, előadásokra járni, amiket pszichológus vagy fejlesztő szakember tart, beszélgetni olyanokkal, akik az önismeret terén előrébb járnak; ezek mind olyan dolgok, amiket ingyen, vagy alacsony költséggel is kipróbálhatunk.”

Persze arra nekünk kell rájönni, hogy melyik formája nyújt nagyobb segítséget a tanulásnak: ha egyedül, otthon, nyugodt környezetben kutatunk a témában vagy esetleg társaságban, csoportosan beszélgetünk az adott témakörről.

Gabriella szerint a következő módszer viszont mindenkinek hasznára válhat:

„A gondolataimat leírni – önreflexiós naplót írni megterhelő (pl. konfliktusok) és persze örömteli helyzetekről. Leírni a helyzetet, az érzéseimet, gondolataimat, viselkedésem. Ennek a haladó szintje az, ha úgy írom le, mintha kívülről nézném magam, mint egy filmet. Miket veszek észre, mások mit mondanak a helyzetről.”

Természetesen más módszereket is bevethetünk, ilyen például az, ha szakemberhez, vagyis pszichológushoz vagy coach-hoz fordulunk, esetleg önismereti csoportba járunk, ám ez már egy költségesebb és nagyobb elköteleződést igénylő alternatívája az önismeretnek, hiszen ezekre az alkalmakra rendszeresen járni kell. Lehetőség van támogató csoporthoz is csatlakozni, esetleg önfejlesztő tréningekre feliratkozni: ezek akkor nyújtanak nagy segítséget, ha már körvonalazódott a célunk, például javítani szeretnénk az önbizalmunkon, asszertivitásunkon vagy épp a kommunikációnkon.

Önismereti kérdések az álláskereséshez

Az önismeretünket az élet számos területén kamatoztathatjuk, ám kifejezetten az álláskereséssel kapcsolatban Gabriella 6 kérdést gyűjtött össze, ami segítségünkre lehet:

  1. Mi az, amit szeretünk, élvezünk csinálni?
  2. Miben vagyunk jók, milyen eredményeket értünk el? (végzettség, projekt eredmények)
  3. Mik az érdeklődési területeink?
  4. Mik az erősségeink, képességeink, kompetenciáink?
  5. Mik az egyéb személyes tulajdonságaink, személyiség jegyeink?
  6. Milyen értékek mentén éljük az életünket, mi a fontos számunkra, mi az a munkakörnyezet, ami inspiráló számunkra?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása után sokkal könnyebb lesz átgondolni milyen szektor lenne nekünk ideális, milyen munkakör passzol hozzánk és hol, milyen pozícióban tudnánk igazán kibontakozni és kamatoztatni az erősségeinket és kompetenciáinkat.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala