Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Motivációs levelet írni nem könnyű, de ha követjük a korábbi cikkünkben részletezett felépítési útmutatót, nem lőhetünk nagyon mellé. A kötelezőkön kívül azonban még számtalan apró trükköt bevethetünk, hogy kitűnjön a kísérőlevelünk a többi közül és segítsen minket abban, hogy végül behívjanak az állásinterjúra.

Miért érdemes motivációs levelet írni?

Először is kezdjük azzal, hogy motivációs levelet akkor is érdemes írnunk, hogyha nem kérik, viszont nagyon oda kell figyelnünk arra, hogy jól legyen megírva és ne csak rontson az esélyeinken. A kísérőlevél lényege, hogy egy lépéssel közelebb kerülhessünk a HR-eshez, megmutathassuk neki azt az oldalunkat, ami egy sablon önéletrajz keretei közé nem fér bele és kifejthessünk benne olyan részleteket, amiket fontosnak tartunk. Ha a levelünk formailag és nyelvtanilag is rendben van és fel tudjuk vele kelteni a toborzó érdeklődését, sokkal nagyobb esélyünk van rá, hogy élőben is behívjanak beszélgetni, ami a fő célja a motivációs levélnek.

Jussunk át a szűrőn

Ne felejtsük el, hogy a motivációs levél abban segíti a toborzókat, hogy könnyebben eldönthessék, passzolunk-e az adott pozícióra vagy sem. Így egy általánosan, sablonosan megfogalmazott levél nagy eséllyel nem juttat át minket a szűrőn és a legrosszabb esetben végig sem fogják olvasni. Ezzel szemben, ha képesek vagyunk felkelteni a figyelmüket egy-egy meggyőző érvvel, nagyobb eséllyel lesznek kíváncsiak ránk élőben is. Fontos még kiemelni, hogy a motivációs levelünket arra is gyakran használják, hogy kiszúrják a következetlenségeket. Például ha azt írjuk az önéletrajzunkban, hogy kiváló a helyesírásunk és odafigyelünk a részletekre, majd beadunk egy hibáktól nyüzsgő, rossz embernek címzett motivációs levelet, az egy erős jele annak, hogy csak jól hangzó kifejezésekkel tűzdeltük tele az önéletrajzunkat, aminek nem sok köze van a valósághoz.

Motivációs levél trükkök

A formai elvárásokon kívül érdemes még odafigyelnünk pár dologra, ha biztosra akarunk menni. Nem szerencsés például, ha annyira hosszan írunk, hogy a toborzó ne tudja végigolvasni pár perc alatt – gondoljunk arra, hogy elfoglalt embereknek írunk, akiknek nagyon kevés idejük van hosszú szövegek elolvasására, így a lehető legkevesebb szóval próbáljuk meg a legtöbbet mondani, álljunk meg maximum egy A/4-es oldal terjedelemnél! Az olyan általános kijelentéseket, mint a „megbízható és lojális munkatárs”, kerüljük, hiszen ezek egyáltalán nem relevánsak és nem is támasztanak alá semmilyen állítást. Ehelyett próbáljunk meg inkább egy példát írni arra, hogy a múltban bizonyos képességeink vagy készségeink hogyan segítettek nekünk egy-egy probléma megoldásában! Arra is figyeljünk oda, hogy bár valószínűleg nem csupán egy állásra jelentkezünk egy álláskeresési időszakban, semmiképpen ne adjuk be kétszer ugyanazt a motivációs levelet! Egy kísérőlevél csak akkor hatékony, ha az adott álláshirdetésre van szabva, ugyanúgy, ahogy az önéletrajz is. Sajnos nem könnyű és időigényes folyamat ezt egyesével megcsinálni, de másképpen nem fog működni és ki fogják szúrni, ha túl általános a levelünk. Ezen kívül még érdemes odafigyelnünk, hogy a levél szépen tagolt és olvasható legyen; ha egy olvashatatlan szövegáradatot adunk be, azt senki nem fogja végigolvasni.

Készen vagyunk – vagy mégsem?

Ha készen vagyunk a tökéletesen megírt motivációs levéllel, még mindig van min elhasalni, az sem mindegy ugyanis, hogy hogyan küldjük el a levelet. Ha e-mailben jelentkezünk az állásra, semmiképpen ne csatolmányként csatoljuk a levélhez, hacsak nem kifejezetten úgy kérik! Ennél elegánsabb megoldás, ha az e-mailünk szövegében hivatkozunk rá, amire rá tud kattintani a toborzó. Sokszor nem is e-mailben, hanem egy online jelentkezési formon keresztül kérik a pályázatokat, ahol nem mindig van lehetőség motivációs levelet küldeni. Ilyen esetekben próbáljuk meg kihasználni az adott formátumok adta lehetőségeket, és ha van terünk egy hosszabb megjegyzést írni, illesszük be oda a motivációs levelünk szövegét, vagy keressük meg a neten az illetékes személy e-mail címét és külön küldjük el neki is a pályázatunkat! Ne felejtsük el, hogy az e-mail törzsszöveg nem egyenlő a motivációs levéllel, így az e-mailbe az üdvözlésen kívül maximum egy pár sort írjunk arról, hogy ezúton szeretnénk a meghirdetett állásra jelentkezni, és küldjük a pályázati anyagainkat.

Még nincs kész a tökéletes motivációs levél? Olvassunk még több tippet itt!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala