Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Időről-időre előfordulhat, hogy nem csak a munkahelyváltáson, hanem a teljes karrierváltáson is elgondolkozunk. Lehet, hogy teljesen kiégtünk és már nem leljük örömünket az aktuális munkánkban, vagy lehet, hogy olyan életszakaszba értünk, hogy készen állunk az újabb kihívásokra és szükségünk van új impulzusokra. Sokan azért szeretnének váltani, mert javítani szeretnének az életminőségükön, rugalmasabb munkahelyre vágynak vagy szívesen dolgoznának távmunkában. Bármi legyen is a motivációnk, ha karriert szeretnénk váltani, nem csak az aktuális lehetőségeket kell számba vennünk és átképezni magunkat a kiszemelt területre, hanem a szakmai anyagainkat, az önéletrajzunkat és a motivációs levelünket is módosítanunk kell. Cikkünkben megmutatjuk, hogyan.

Válasszuk meg a formátumot

Mielőtt nekiesnénk, mindenképpen gondoljuk át, hogy milyen formátumban szeretnénk elkészíteni az új önéletrajzunkat! Ha pályát módosítunk, valószínűleg még nem rendelkezünk túl sok szakmai tapasztalattal, így nem biztos, hogy a hagyományos önéletrajz lesz a legjobb választás, ahol fordított időrendi sorrendben felsoroljuk a tapasztalatainkat. Csinálhatunk ehelyett olyan szakmai anyagot, ahol a hangsúlyt a készségeinkre fektetjük, és vázlatosan elmagyarázzuk, hogy a korábbi szakterületünkön végzett munkánk során ezeket hogyan használtuk, illetve hogyan tudnánk kamatoztatni az új állásunkban. De kombinálhatjuk is a kettőt, úgy, hogy az önéletrajzunk első felében bemutatjuk a készségeinket, a második felében pedig kitérünk a munkatapasztalatainkra – ezáltal az anyagunkat olvasó HR-es is tisztább képet kaphat arról, hogy mivel tudnánk hozzájárulni a cég sikeréhez. A pályaváltás talán legnehezebb része, hogy megmutassuk, miért vagyunk megfelelő választás az adott munkakörre úgy, hogy még nincsenek tapasztalataink, így a soft skillekre mindenképpen érdemes hangsúlyt fektetnünk: ilyen például a szervezőkészség, a motiváltság, a magas érzelmi intelligencia, a kreativitás, a rugalmasság, a mobilitás, az alkalmazkodókészség vagy a csapatszellem. Nézzük meg a Profession önéletrajz-készítőjét, amellyel pillanatok alatt, előre elkészített sablonok alapján tudunk dolgozni!

Írjunk önéletrajz-összefoglalót

Attól függetlenül, hogy milyen formátumot választottunk, érdemes egy pár soros összefoglalót írni az önéletrajzunk tetején a lentebb részletezett tapasztalatainkról és készségeinkről. Főleg a pályamódosítók számára hatékony eszköz lehet, hiszen itt van lehetőségünk elmagyarázni a HR-esnek, hogy miért is mi vagyunk a legalkalmasabbak az adott állás betöltésére. Írjuk meg egy rövid bekezdésben, hogy kik vagyunk, miért váltanánk és milyen erősségeink vannak, amelyek miatt passzolnánk az új munkakörbe! Persze ez nem kis kihívás, hiszen lehetetlennek tűnik minden képességünket néhány ütős mondatban megírni, de próbáljuk meg úgy megközelíteni a dolgot, hogy ha csak 3-5 dolgot mondhatnánk el magunkról az új főnökünknek, mik lennének azok? Emeljük ki ezt a pár dolgot, ezzel nem lőhetünk mellé.

Nézzük meg, mit kérnek az álláshirdetésben

Mielőtt belekezdenénk az önéletrajzunk megírásába, mindenképpen olvassuk el tüzetesen az álláshirdetést, amire jelentkeznénk! Figyeljük meg, milyen nyelvezetet, milyen kulcsszavakat használnak és igyekezzünk mi is így fogalmazni az anyagunkban! Minél több releváns kulcsszót felhasználunk, annál nagyobb rá az esély, hogy nem esik ki a cég szűrőrendszeréből és a megfelelő kezekbe kerül. Ha például az elvárt soft skillek között a kitűnő kommunikációs képesség és a monotonitástűrés is fel van sorolva, emeljük ki ezeket az önéletrajzunkban – de csak abban az esetben, ha valóban így van! Természetesen lehet kicsit szépíteni az anyagunkon, de ha valótlant állítunk, azzal nem csak a cég idejét raboljuk, hanem a sajátunkat is, hiszen ők előre megmondták, hogy milyen embert keresnek és idővel fel fog tűnni mindkét félnek, ha képtelenek vagyunk a monoton feladatokkal időben elkészülni. Ugyanilyen módon érdemes az elvárt hard skilljeinket is vastag betűkkel kiemelni: ha például elvárás a magas szintű MS Office ismeret és az angol nyelvtudás, és rendelkezünk is ezekkel, illesszük be jól láthatóan az anyagunkba!

Ha úgy látjuk, hogy az általunk böngészett álláshirdetésekben rendre belefutunk egy-egy olyan elvárt képességgel, amellyel nem rendelkezünk, érdemes megfontolnunk, hogy továbbképezzük magunkat az adott területen, mielőtt belevetjük magunkat a karrierváltásba. Ha például marketing területre szeretnénk menni és minden álláshirdetésben elvárás egy bizonyos hirdetéskezelő platform ismerete, tudjuk, mi a dolgunk.

Elkészültünk az önéletrajzunkkal? Töltsük fel ide, hogy minél hamarabb ránk találjanak a legjobb lehetőségek! Használjuk az önéletrajz-készítőt, ha előre elkészített sablonok alapján szeretnénk dolgozni!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala