Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A világunk egyre inkább összekapcsolódik, egyre több a multinacionális, nemzetközi piacokra terjeszkedő vállalat. A nyelvtudás ebből kifolyólag mára alapvető fontosságú, amit senki nem vitat, hiszen versenyelőnyhöz juttathat minket a munkakeresésben, megkönnyíti a munkahelyen belüli interkulturális kommunikációt és szélesebb karrierlehetőségek nyílhatnak meg, ha beszélünk nyelveket. A táblázatkezelés, mint tudás is egyre fontosabb, hiszen az adatvezérelt világban számtalan munkakörben van szükség az adatok gyűjtésére, rendszerezésére, számítások végzésére és az eredmények elemzésére: ilyen például az IT, a projektmenedzsment, a pénzügy és a könyvelés. Milyen tudás megszerzésére érdemes fókuszálnunk jelen pillanatban ezek mellett?

Hódít a mesterséges intelligencia

Az utóbbi hónapokban egyre nagyobb figyelmet kapnak a különböző mesterséges intelligencia alapú szoftverek. Ilyen például a ChatGPT, ami megérti a felhasználók által adott utasításokat vagy kérdéseket, és a kontextust is figyelembe véve generál egy választ, de több generatív AI megoldás is az előtérbe került: ilyen például a Midjourney, a DALL-E vagy a Stable Diffusion, melyek mind arra képesek, hogy szöveges leírások alapján képeket hozzanak létre. Valószínűsíthető, hogy ezek a programok a munka világába betörve alapjaiban változtatják majd meg a munkavégzés módját; munkaköröket válthatnak ki, de ezzel együtt új munkaköröket is hozhatnak létre. Hogy az új technológiai forradalmat ne csak elszenvedjük, de nyertesen jöjjünk ki belőle, érdemes már most elkezdenünk tájékozódni a témában és képbe kerülnünk az alapokkal.

Hogyan szerezhetünk AI ismereteket?

A fent említett szoftverek mindegyike ingyenesen kipróbálható, így ha érdekel minket a téma, a legegyszerűbb módja a megtanulásuknak, ha elkezdjük őket használni. Érdemes lehet követni a mesterséges intelligenciát érintő fejleményeket és kutatásokat, hiszen egy olyan területről van szó, amely folyamatosan változik – olvassunk szakmai publikációkat, kövessük az AI konferenciákat és vegyünk részt a témával kapcsolatos közösségi fórumokon! Rengeteg értékes tudásra tehetünk szert, ha elkezdünk megtanulni programozni vagy mélyítjük a már meglévő programozási ismereteinket, hiszen az AI fejlesztéséhez és kezeléséhez nélkülözhetetlen a különböző programozási nyelvek ismerete. Ezeken felül már itthon is elérhetők olyan AI kurzusok, amelyek segítenek mélyebben megérteni az AI működését és gyakorlati alkalmazhatóságát.

A karrierünk építésében és a továbbképzésben most a Profession is segít – Profession Prémium előfizetőink kedvezményesen vehetik igénybe a Sämling Üzleti Oktatási Központ egyes képzéseit, melyek egy esetleges pályamódosítás esetén is jó kiindulópontot jelenthetnek.
 
Mesterséges intelligencia (AI) használata a marketing munkában
 
Eredeti ár: 68.580 Ft
Profession Prémiummal: 56.580 Ft
 

Mire lesz még szükség a jövőben?

A mesterséges intelligencia alapú szoftverek térhódítása elsőre ijesztőnek tűnhet, de nem kell attól félnünk, hogy egy csapásra lecserél majd minket a technológia. Bár az AI rendkívül fejlett és egyre több területen alkalmazzák, vannak olyan területek és képességek, amelyekben az ember jelenléte továbbra is nélkülözhetetlen. Ilyen például az emberi kreativitás, aminek köszönhetően olyan egyedi és eredeti megközelítéssel tudunk létrehozni művészi alkotásokat, ami egy mesterséges intelligencia alapú szoftvernek nehézséget okozna. Az etikai döntések és morális szempontok figyelembevétele is emberi gondolkodást igényel, hiszen bár a program képes döntést hozni az adatok és algoritmusok alapján, az etikai és morális szempontok mérlegelésére képtelen, hiszen nincs értékrendje, nem tudja figyelembe venni az erkölcsi normákat és a társadalmi kontextust. Olyan munkakörökben sem állja majd meg a helyét az AI, amelyekben emberi kapcsolatokat kell kialakítani, hiszen bár képes lehet szimulálni ezeket az interakciókat, az igazi érzelmi kapcsolatok kialakítása és fenntartása az emberi megértésre épül, fontos szerepet játszik benne az érzelmi intelligencia és az empátia. A problémamegoldásban is bár hatékony lehet az AI, de komplex, egyedi vagy váratlan helyzetekben mindig az emberi kreativitásra és újszerű megközelítésekre van szükség, ami emberi képesség. Továbbá emberi szakértelem szükséges az etikai és jogi kérdések megértéséhez és kezeléséhez, amilyen például az adatvédelem, a személyes adatok biztonsága, a felelősség kérdései és az AI alkalmazásának hatásai a társadalomra.

Milyen szaktudásokat érdemes ma felmarkolni a táblázatkezelés és a nyelvtudás mellé?

Hard skillek vs. soft skillek

Fontos említést tennünk arról is, hogy manapság egyre nagyobb szerepet kapnak a munkaerőpiacon a soft skillek. Míg a hard skillek – tehát a tanulás útján elsajátított kompetenciáink, mint például a nyelvtudás, a végzettség, a számítógépes ismeretek – tanulhatók és ezáltal pótolhatók, a soft skilleket – a különböző készségeinket, személyes tulajdonságainkat, mint például a kommunikációs képesség, az empátia, a motiváltság, a magas érzelmi intelligencia – nehezebb elsajátítani, így értékesebbek a munkaerőpiacon. A rugalmasság, az alkalmazkodóképesség, a csapatmunkára való képesség, a kritikus gondolkodás, az időmenedzsment mind olyan soft skillek, amelyek segítségünkre lehetnek az elhelyezkedésben vagy a munkahelyünk megtartásában, így érdemes ezek fejlesztésére is energiát szánnunk.

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala