Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Mi alapján döntsünk?

Több perspektívából is megnézhetjük, melyik idegen nyelvek azok, amiket érdemes elsajátítani karrierünk szempontjából. Például, ha azt vesszük alapul, hány ember beszéli aktívan az adott nyelvet, akkor a dobogó első helyén az angol nyelv végez, utána következik a mandarin, a hindi, majd a spanyol áll a negyedik helyen. Érdekes, hogy ha az anyanyelvi szinten beszélők számát nézzük, ugyanez a 4 nyelv áll a lista élén, csak más sorrendben: mandarin, spanyol, angol, végül pedig a hindi.

Az alapján is dönthetünk, mely nyelveket a legegyszerűbb elsajátítani. Az I. kategóriás nyelvek azok, melyeket az angol anyanyelvű emberek a legkönnyebben elsajátítanak, ezek nagyon hasonlóak az angol nyelvhez és a US Foreign Service Institute szerint mindössze 24-30 hét alatt elsajátíthatók. A teljesség igénye nélkül néhány példa erre a kategóriára a dán, norvég, olasz, román, portugál és spanyol.

Ha a nyelvtanulásba kifejezetten a fordítói szakma miatt szeretnénk belevágni, akkor a legkeresettebb – és egyben a legjobban megfizetett – fordítói nyelvek listáját érdemes felmérni. Itt első helyen az angol áll, a továbbiak pedig főleg az adott ország gazdasági környezetétől függenek: míg az Egyesült Államokban például (a US Bureau of Labor Statistics szerint) a német, mandarin, arab, francia, japán és hindi, Magyarországon a szomszédos országok nyelve is kiemelkedő szerephez jut: a Profession.hu-n a cikk megjelenésének pillanatában például az angol és a német mellett a leggyakrabban a francia, olasz, cseh, szlovák, spanyol és holland nyelv ismeretét jelölték meg jelentkezési feltételként.

Szakmai nyelvek

Nem csak az üzleti életnek, hanem a tudománynak, a diplomáciának és akár egyes iparágaknak is vannak jellemzően használt nyelvei van. Európában például elterjedt, hogy a mérnökök nyelve a német, mivel a legtöbb technológiai és mérnöki cég Németországban székel vagy német tulajdonú, így még ha a szakma nem is támaszkodik feltétlenül a német nyelvre, de a karrierünk szempontjából nagyon hasznos lehet a német nyelvtudás. A német nyelvtudás egyébként is hasznos, hiszen Európában ez a második legtöbb ember által beszélt nyelv.

A programozás, internet és digitális világ elfogadott nyelve nem meglepően az angol. Ilyen szempontból ez a leghasznosabb választás, ám az angol már gyakorlatilag az alapműveltség része, a gyermekek pedig jellemzően már kicsi koruktól tanulják az iskolákban is. Mindenképpen előnyünkre válik, ha ezt a nyelvet sajátítjuk el először, mivel egy jó alapot ad a rokon nyelvek tanulásához is a későbbiekben.

Ha valaki az üzleti szférában szeretne elhelyezkedni és nem csak az európai piac a célja, akkor az adott régiót érdemes szemügyre vennie. Ettől függően a Kínában beszélt mandarint, az Indiában használt hindit és a Közel-Keletre és Észak-Afrikára jellemző arab nyelveket is érdemes tanulmányoznia.

Európai helyzet

Bár nem tűnik kézenfekvő választásnak, hiszen nem beszélik annyian, mint az angolt vagy a spanyolt, illetve az anyaországot kivéve kevés helyen használják, ám Európában rendkívül kifizetődő lehet a görög, a lengyel, a horvát, a román és a szlovák nyelv is. Hogy miért?

Egyre több kis és közepes méretű, a fent említett nyelvterületekről indult vállalat terjeszkedik a környező országokban, így egyre több cégnek vannak más európai országban élő, többek között magyar ügyfelei is. Ezeknek a cégeknek az ügyfélszolgálati csapatába éppen így keresnek sokszor a fentebb említett nyelvek valamelyikén beszélő, és az adott ügyfélkör nyelvét anyanyelvi szinten ismerő csapattagot. Ezek ráadásul olyan pozíciók, ahol a nyelvismereten és a jó kommunikációs készségen kívül nincs feltétlen szükségünk szaktudásra, így jó lehetőség lehet akár pályaváltó, akár pályakezdő munkakeresőknek.

Ha külföldi állást keresünk, érdemes szétnézni a profession.hu külföldi állások kategóriájában, azonban, ha konkrétan nyelvre szeretnénk szűrni az állásokat, ezt is megtehetjük. Itt találjuk például az angol nyelvtudást igénylő állásokat, itt a németet, itt pedig a kínai mandarin nyelvet elváró pozíciókat nézhetjük meg. Érdemes az üzleti támogató- és szolgáltatóközpontok (SSC) ajánlatai között is szétnézni, ahol sokszor kifejezetten nyelvtudás alapján keresnek munkatársakat.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala