Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Aki keresett már állást hosszú időn át, annak biztosan nem kell bemutatni a folyamatot kísérő szorongást; állást keresni és megtalálni a megfelelő lehetőséget ugyanis rengeteg kihívással és mentális megterheléssel jár, nem csupán arról szól, hogy hirdetéseket böngészünk és interjúkra járunk. A legtöbben ilyenkor az alapvető megélhetésünkért küzdünk, ezért gyorsan állandósul bennünk a félelem, hogy mi van, ha az első sikertelen interjú után a következő sem sikerül, míg a sokadik elutasítás után már a kompetenciánkat is megkérdőjelezzük.

Miért szorongunk?

A szorongás alapvetően egy automatikus reakció, ami akkor kapcsol be a szervezetünkben, ha a túlélésünkért küzdünk. Persze manapság már nem kell mamutok elől menekülnünk és az sem valószínű, hogy álmunkban ránk támad egy farkas, de genetikailag belénk van kódolva, hogy a testünk figyelmeztessen a veszélyre, készenlétben álljunk. Az agyunk nem tesz különbséget a valós és a képzelt fenyegetés között, így bár fizikai veszély nem leselkedik ránk, a munkakereséssel kapcsolatos félelmeinket megélhetjük ugyanolyan szorongással, mintha az életünket féltenénk. Ez az állapot hosszú időn át fennállva tartós feszültséget, negatív érzelmi állapotot, állandósult bizonytalanságérzést és a kilátástalanság érzését keltheti bennünk, amitől még nehezebbé válik az álláskeresés, hiszen lényegében az elképzelt félelmeinkkel saját magunkat korlátozzuk. De mit tehetünk, hogy minél könnyedebb legyen az álláskeresés folyamata és ne a szorongás domináljon az életünk ezen időszakában? Nem egyszerű a dolog, de ne essünk pánikba, egy kis odafigyeléssel kordában tartható az érzés!

Haladjunk szisztematikusan

Először is: már az is sokat segíthet, ha a fentiekkel tisztában vagyunk és a szorongást leválasztjuk magunkról. Ez csak egy érzés végső soron, aminek semmi köze nincs a képzettségünkhöz és ahhoz, hogy mennyire vagyunk jó szakemberek. A gyakorlatban ezt érdemes kiegészítenünk azzal, hogy gyorsan és szisztematikusan haladunk az álláskereséssel, nem halogatjuk a keresést. Az álláskeresés első fázisában ugyanis sokan hosszú időre leragadnak, mert ilyenkor a legtöbben még optimistán szemlélik az előttük álló időszakot, bizakodnak, tele vannak energiával. Jellemzően az első pár hét alatt még kevesebb állásra is jelentkeznek, mert alaposan megválogatják, hogy hova adják be a jelentkezésüket, néha kissé túlértékelik a képességeiket és tapasztalataikat, és az idő sem sürget még annyira az elején. Ha már ebben az időszakban sikerül állást találnunk, az remek hír, de egy átlagos munkakeresőnek általában pár hónapra szüksége van ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő állást, így nem érdemes a szerencsére vagy a véletlenre bízni a dolgot. Kezdjük el minél hamarabb felkutatni a számunkra releváns állásajánlatokat, frissítsük fel az önéletrajzunkat és adjuk be a jelentkezésünket a hozzánk passzoló hirdetésekre! Tekintsünk az álláskeresésre úgy, mintha jelenleg ez lenne a munkánk! Üljünk le reggel és legalább napi pár órán át foglalkozzunk a témával! Sokat enyhít a szorongáson, ha önmarcangolás és tépelődés helyett valóban aktívan teszünk azért, hogy sikerüljön állást találnunk.

Ne adjunk lejjebb

Sokan esnek abba a hibába, hogy amikor már jó ideje nem találnak a képzettségüknek és a tapasztalataiknak megfelelő állást, elkezdenek tömegével jelentkezni alacsonyabb beosztású hirdetésekre. Természetesen fogy az idő és a pénz is, így egy idő után célszerű tágítani a keresési kört, de ne lepődjünk meg és főleg ne pánikoljunk, ha elutasítanak! A legtöbb cég tisztában van vele, hogy egy magasabb beosztáshoz szokott szakember nem feltétlenül lenne olyan lelkes és motivált egy kezdőknek szóló pozícióban, így az elutasítás mögött nem a kompetenciánk hiánya áll, hanem éppen ellenkezőleg.

Koncentráljunk mindig az adott feladatra

Sokat segít az is, ha nem a végkimenetelre koncentrálunk, azaz nem az lebeg a szemünk előtt, hogy mennyire messze van még tőlünk a tökéletes állás, hanem mindig csak az adott feladattal foglalkozunk. Ha épp egy interjúra készülünk, koncentráljunk csak arra, hogy megfelelően fel tudjunk készülni! Ne szaladjunk annyira előre, és főleg ne vizualizáljuk azt magunk előtt, hogy mit fogunk tenni, ha nem sikerül az interjú, hiszen a szorongás kiül az arcunkra, ront az önbizalmunkon és a gesztusainkban is megjelenik, ami önbeteljesítő jóslatként valóban nem fog segíteni abban, hogy sikerélménnyel menjünk haza.

Még tart az álláskeresés? Böngésszünk az aktuális hirdetések között és töltsük fel az önéletrajzunkat! Hogy rendszeresen értesítést kapjunk a számunkra releváns állásokról, iratkozzunk fel az állásértesítőre! Válasszuk a Prémium Profil szolgáltatást, ha szeretnénk látni, hányan nézték meg az jelentkezésünket!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala