Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kormos Lilla karrier- és life coach segítségével összeszedtük a legfontosabb tanácsokat alkalmazottaknak és szabadúszóknak egyaránt, hogy felvértezve indulhassunk el a váltás útján.

Függetlenség helyett inkább a kiszámíthatóságé lesz a főszerep?

A 2022 szeptemberében történt kisvállalkozói adózással kapcsolatos törvénymódosításai sokak szakmai életében jelenthetnek fordulópontot. Az eddig felépített vállalkozás, ügyfélkör hirtelen bizonytalanná vált, a szabadúszók, egyéni vállalkozók első reakciója pedig a ijedtségen túl a költségek kalkulálásában, az új adónemre áttérés lehetőségének vizsgálatában, egy áremelés lehetséges kockázatának felmérésében merült ki.

Tehát rövid időn belül át kell gondolnunk, hogy a megváltozott feltételek mellett továbbra is fenntartható lesz-e a vállalkozásunk. Ez minden esetben nagyon nehéz döntés. A közelmúltban készült felmérések alapján a jelenleg KATÁ-s adózást igénybe vevők túlnyomó többsége váltani kényszerül szeptember 1-től, így felmerül a kérdés: mi lesz velük? Akik tudnak, átállnak átalányadózásra, de sokaknál lesz opció az is, hogy visszamennek alkalmazotti munkaviszonyba.

Kormos Lillát elsőként arról kérdeztük, mit tanácsolna azoknak, akik bizonytalanok vállalkozásuk folytatásával kapcsolatban: „Először is arra kérném őket, hogy ne hozzanak elhamarkodott, félelem irányította döntést. Ugyan az új helyzettel nőtt a bizonytalanság, és ez okozhat szorongást a jövőt illetően, és ilyenkor sokaknak az az első gondolata, hogy “meneküljünk vissza a kiszámítható alkalmazotti létbe”, de ezen a félelmen racionális gondolkodással úrrá lehetünk. Gondoljunk bele: ha eddig voltak ügyfeleink, ezután miért ne lennének? Ha eddig szükség volt a szakértelmünkre, munkánkra, mostantól miért ne lenne? Ha eddig feltaláltuk magunkat nehéz helyzetekben is, és sikerült egyéni vállalkozóként megélnünk, akkor rendelkezünk azokkal a képességekkel, melyekre építhetünk ezután is!”

Azonban hozzátette, hogy ha a gazdasági bizonytalanság, a megingó, eddig stabilan felépített munkavégzés és ügyfélkör megbolydul, és mégis úgy érezzük, hogy nyugalomra és kiszámíthatóságra van szükségünk, még mindig léphetünk egyet vissza, és kereshetünk egy olyan biztos jövedelmet hozó állást, ami ezt a biztonságot megadja számunkra.

Az át- vagy továbbképzésben most a Profession is segít – Profession Prémium előfizetőink kedvezményesen vehetik igénybe a Sämling egyes képzéseit, amivel könnyebben elhelyezkedhetünk akár egy teljesen új szakmában is.
 
Felkészítés az állásinterjúra (Konzultáció/Tanácsadás)
 
Eredeti ár: 31.623 Ft
Profession Prémiummal: 27.623 Ft
 
 
Az állásokra való pályázásnál kiemelhetjük önállóságunkat, jó problémamegoldó képességünket (hiszen eddig mindent egyedül kellett csinálnunk), és ügyfélközpontú szemléletünket, illetve minden olyan tulajdonságot, amit az elmúlt időszakban szabadúszóként megtanultunk.

Ha mégis belefognánk a vállalkozásba

Vannak olyan munkavállalók is, akik mégis most tervezik, hogy felhagynak az alkalmazotti léttel, és szabadúszóként, kisvállalkozóként szerencsét próbálnak. Nem kockázatmentes a váltás, erre a szakember is figyelmeztet: „A vállalkozás tényleges indítása előtt érdemes minél több információt gyűjteni, marketing-, pénzügyi-, szakmai terveket készíteni, az üzemeltetéshez szükséges tudást megszerezni, hogy ezekkel már ne akkor kelljen foglalkozni, amikor élesben megy a dolog és fizetni kell az adót bevétel hiányában is. Ez az átmeneti állapot akár egy-két évig is eltarthat, erre készüljünk fel lelkiekben.”

A jól megtervezett átmenet biztonságot nyújthat. Gondoljuk végig, milyen tevékenységi körökkel szeretnénk foglalkozni, mi az, amiben tudjuk, hogy jók vagyunk. Beszéljünk kollégáinkkal, más szabadúszókkal az iparágban, szakterületen, és bátran kérjünk tőlük tanácsot vagy akár ajánlást, referenciát is. Ismerjük meg a piaci árakat, a célközönséget, és ahogy Lilla is mondta, kezdjük el felépíteni a minden részletre kiterjedő stratégiánkat. Bár szeretnénk, hogy sikeresek legyünk a munkánkban, készüljünk fel arra is, hogy egyes nem várt körülmények felboríthatják tervünket.

Karrierváltás és pályamódosítás – tanácsok alkalmazottaknak és szabadúszóknak

A karrierváltás minden esetben opció marad

Sok esetben az alkalmazotti munkaviszonyból 180 fokos fordulatot véve karrierváltással szállnak ki a munkavállalók, és régóta dédelgetett álmuknak áldozzák következő éveiket, így egy korábban sikeres pénzügyi tanácsadóból is könnyen lehet valaki kézműves vagy asztalos. Ahhoz, hogy egy-egy ilyen döntést meghozzunk, nagyon fontos, hogy jól ismerjük magunkat. „Coachként én a reális önkép meglétét tartom a legfontosabbnak. A hozzám fordulókkal általában azt szoktuk megnézni, mik is az illető erősségei, miben jó (és miben nem, ezt is látni kell), karrierváltók esetén mik a ki nem mondott vágyai, vannak-e rég eltemetett álmai, melyeket reális céllá tudunk átalakítani.” Ezek feltérképezésével egy teljesen új világ nyílhat meg azok számára, akik váltani szeretnének.

Nem feledkezhetünk meg azokról sem, akik bár a szakterületükön belül folytatnák tovább munkájukat, mégis változást szeretnének karrierjükben. “Sima munkahelyváltás esetén arról érdemes beszélni, mi okozta valójában a problémát, ami miatt váltani szeretne, és milyen helyet keressen, hogy ne ismétlődjön meg, hogy újra előáll pont az a szituáció, amelyből elmenekült. Valamint azt is fontos meglátni, hogy az előállt kellemetlen helyzethez az illető milyen viselkedéssel járult hozzá (például szó nélkül hagyta a számára elfogadhatatlan bánásmódot, vagy más módon nem állt ki magáért, ezért az egyszeri esetek állandósultak). Ha látja, hogy mi az ő része, felelőssége, akkor az új helyen már fog tudni ezen változtatni, ezzel is elősegítve, hogy ott már jól érezze magát.”

Lilla szerint egy ilyen drasztikus döntés sokszor nagy terhet ró a dolgozókra, és nem mindig tudnak előre lépni, még akkor sem, ha nem érzik jól magukat a jelenlegi helyzetükben. Ha pedig valaki vállalkozásba fogna, gyakran szükséges az önbizalomerősítés is. Ilyenkor javasolja, hogy érdemes ezeket a döntési helyzeteket egy külső, objektív, segítő szakemberrel átbeszélni, akivel együtt kialakíthatnak egy reális helyzetképet, és megtalálhatják a legjobb megoldást.

Ha szeretnénk megtalálni a hozzánk legjobban illő munkalehetőséget,regisztráljunk, és töltsük fel önéletrajzunkat. Ha pedig még inkább növelnénk az esélyünket a tökéletes pozíció betöltésére, próbáljuk ki a Prémium Profilt, amivel lépéselőnybe kerülhetünk a vetélytársakkal szemben.  

 

Készítette: Varsányi Zsófi

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala