Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan oka lehet, hogy valakit nem hívnak be állásinterjúra; kezdve az önéletrajz formai és tartalmi hibáitól a nem megfelelő pozíciókra való jelentkezésig, az álláskeresési folyamat bármely pontján megakadhat a pályázatunk. Milyen gyakori hibákat véthetünk és hogyan kerülhetjük el ezeket? A témában Kmoskó Judit HR szakértő és business coach igazít el minket.

Ne jelentkezzünk mindenre!

Ha nem kapunk megkeresést egyik megpályázott munkahelyről sem, annak az egyik leggyakoribb oka az, ha válogatás nélkül jelentkezünk mindenféle pozícióra. „Mindig azt javaslom az álláskeresőknek, hogy targetáltan, tudatosan keressenek, ne adják be mindenhova a CV-jüket. Nyilván az álláskeresés lehet egy kétségbeejtő helyzet is, amikor valaki elvesztette az állását és azonnal el kell helyezkednie, de ez a legritkább esetben sül el jól akár amiatt, hogy tényleg nem hívják be, akár amiatt, hogy behívják, fel is veszik, de aztán rájön az ember vagy a cég is rosszabb esetben, hogy mégsem ez a pozíció az igazi” – vezet be a témába Judit.

Szabjuk személyre a CV-nket!

Sokszor okozhat problémát, hogy nem tudjuk úgy kommunikálni a készségeinket, képességeinket, amiből egyértelműen kiderülne a munkaadónak, hogy alkalmasak vagyunk-e a pozíció betöltésére. „Sokan azt gondolják, hogy beadtak egy jó CV-t, pedig nincs jól megfogalmazva, nincs rendesen kifejtve, hogy mivel is foglalkoztak. De ott is el lehet csúszni, ha 10 oldalban részleteztük azt, amire 2 oldal elég lett volna.”

Fontos, hogy minden jelentkezésnél próbáljuk meg valamelyest a cégre szabni az önéletrajzunkat! „Az álláskeresés is egy komoly munka. Nézzük meg az álláshirdetést és használjunk az önéletrajzunkban olyan kulcsszavakat, amelyek gyakran előfordulnak benne! Ez egyrészt azért fontos, mert rengeteg olyan cég van, ahol már intelligens toborzástámogató rendszereket használnak, ami kiszűri azokat a kulcsszavakat az önéletrajzból, amiket a cég keres” – magyarázza a szakértő. Ehhez az is hozzátartozik, hogy ha például angol nyelvű egy álláshirdetés, akkor alapvető, hogy angol nyelvű CV-t várnak.

Ha hasonló munkakörben dolgoztunk és mindent lefed a tapasztalatunk, amit az álláshirdetés kér, de teljesen máshogy volt megfogalmazva a pozíciónk, ezt is nyugodtan alakítsuk az álláshirdetés által elvárthoz! „A munkakör megnevezése irreleváns ebből a szempontból, ezzel nem hazudunk, a tapasztalat a lényeg és hogy ténylegesen milyen munkát végeztünk.”

Legyen online is elérhető az önéletrajzunk!

Sokan figyelmen kívül hagyják az online jelenlétet, pedig sokan keresnek a neten munkaerőt. A Profession.hu-n érdemes elérhetővé tenni önéletrajzunkatm hiszen ez a legnagyobb hazai önéletrajz adatbázis. Emellett a gyakran használt oldalak között található a LinkedIn: „Azt szoktam javasolni, hogy a LinkedIn profil legyen az önéletrajznak egyfajta online verziója, amit érdemes ugyanolyan stílusban és ugyanazokkal a leírásokkal kibővíteni, mint ami a CV-nkben is benne van. A CV-nkre pedig rátehetjük a LinkedIn profilunk linkjét” – javasolja Judit.

Nyugodtan hagyjunk ki irreleváns tapasztalatokat a CV-ből!

Sokan azért írnak bele válogatás nélkül minden korábbi tapasztalatot az önéletrajzukba, mert arról tartanak, hogy a lyukakat látva nem fogják behívni őket állásinterjúra. Ez azonban tévhit, és könnyedén elkerülhető a félreértés is, ha az önéletrajzhoz csatolt motivációs levélben megmagyarázzuk, hogy miért nem tüntettünk fel bizonyos tapasztalatokat. „Ez gyakran akkor fontos, ha mondjuk 3 különböző területen van tapasztalatunk, de csak egy egyiket szeretnénk kidomborítani az önéletrajzunkban. Nekem is volt már olyan ügyfelem, aki teljesen más területen dolgozott, viszont azon a területen olyan skilleket tanult, amit beleírtunk a motivációs levelébe, mert az új pozíciójánál abszolút releváns volt.”

Figyeljünk oda a külalakra!

Beküldés előtt mindenképpen mutassuk meg valakinek az önéletrajzunk, hátha talál benne olyan helyesírási vagy formai hibát, amit mi nem vettünk észre! „A CV maximum 2 oldalas legyen, legyen átlátható, ne legyenek benne helyesírási hibák” – tanácsolja Judit. – „Érdemes akár a színét is azokra a cégekre szabni, amilyen területre pályázunk. Ha például tudjuk, hogy a cégnek, ahova jelentkezünk, magenta a színe, akkor nekik szimpatikus lesz a magenta színű CV. Ez pszichológia, hogy ami hasonló és ami a komfortzónáján belül esik valakinek, abban jobban el tudja képzelni azt, aki hasonló.”

Olyan módon jelentkezzünk, ahogy a hirdetésben kérik!

Felmerülhet a kérdés, hogy az online jelentkezésen kívül működhet-e még más, például érdemes-e postáznunk az önéletrajzunkat a vágyott cégnek, felhívjuk-e őket telefonon vagy akár személyesen ott hagyhatjuk-e az anyagunkat. „Két opció van: az első, ha egy fix álláshirdetésre jelentkezünk. Itt meg lesz adva, hogy hogyan kell jelentkezni. A másik, hogyha nagyon tetszik egy cég, de nem látunk olyan pozíciót, ami szimpatikus, de ettől függetlenül szeretnénk beadni az önéletrajzunkat. Itt elsősorban a cég HR-esét érdemes megkeresni és elküldeni neki az önéletrajzunkat egy rövid üzenettel együtt. A személyes megkereséssel az a probléma, hogy a mai felgyorsult világban nem biztos, hogy akkor fogunk elérni valakit, amikor az neki alkalmas, másrészt GDPR szempontból sem a legbiztonságosabb, ha mondjuk egy irodaház recepcióján hagyjuk ott a kinyomtatott CV-nket, kevésbé tartom hasznosnak. Egy állásbörzén, ami teljesen más közeg, működhet” – magyarázza Judit.

Nem biztos, hogy velünk van a baj

Akkor se keseredjünk el, ha minden fenti tippeket figyelembe vettünk, de mégsem hívtak még vissza, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy a mi pályázatunkkal van a baj. „Mivel nagyon sokan jelentkeznek egy pozícióra, lehetséges, hogy el sem jut a CV-nk a megfelelő helyre és a cég már kiszűrte az első 100 jelentkezőből a 10 legjobbat.” Ha nem tettük még meg, regisztráljunk és töltsük fel önéletrajzunkat. Emellett, ha szeretnénk lépéselőnyt kovácsolni magunknak, és kiemelkedni a többi jelentkező közül, készítsünk prémium profilt is!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala