Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Álláskeresőként gyakran futhatunk bele, hogy az önéletrajzunk mellé motivációs levelet is kérnek. Ilyenkor van, hogy inkább nem is jelentkezünk, csak hogy ne kelljen bajlódnunk a levéllel, ami nem a legjobb stratégia. Van egy rossz hírünk: motivációs levelet akkor is érdemes küldeni, ha a cég nem kéri. Hogy miért? Ahogy a nevében is benne van, ez a levél arról kell, hogy szóljon, hogy mi a motivációnk az adott állás betöltésére. A cégek szeretnék látni, hogy miért érdekel minket a munka, lelkesedünk-e a pozíció iránt, és minél komolyabb állásra jelentkezünk, ennek annál nagyobb jelentősége lesz. Segítünk, hogy a kísérőlevelünk ne csak jó legyen, de ki is tűnjön a többi közül!

Fogjuk fel lehetőségként

Egy jó önéletrajz maximum egy oldalas és a legutóbbi szakmai tapasztalataink szerepelnek rajta, maximum vázlatpontokban kifejtve, hogy pontosan mivel is foglalkoztunk. Nincs tehát túl sok terünk arra, hogy hosszabban kifejtsünk benne valamit, vagy megmutathassuk a személyiségünket. A motivációs levél ezzel szemben pont erre való: beleírhatunk olyan részleteket, amik nem illettek az önéletrajzunkba, megcsillogtathatjuk az írási képességeinket és akár még egy kis humort is belecsempészhetünk. Ne feledjük, hogy a másik oldalon is egy valós személy ül, aki nem egy sablonos üzenetet akar olvasni, amit minden cégnek kiküldtünk, hanem azt az egyet keresi, aki valóban beleillik a cég profiljába és a csapatban is el tudja képzelni.

Kezdjük kutatómunkával

Már lerágott csont, de minden a megfelelő kutatómunkával kezdődik. Tudjunk meg minél többet az adott cégről és pozícióról! Nézzük meg a weboldalt, a közösségi oldalait, olvassuk el tüzetesen a munkaköri leírást, szerezzünk információt arról, hogy milyen kihívásokkal néz szembe a cég, mi az üzenete, hitvallása. Ha már eleget kutakodtunk, az nem csak abban fog nekünk segíteni, hogy mit írjunk a levélbe, hanem a hangnemet is eldönti. Ha formális cégről van szó, érdemes egy hivatalosabb nyelvezetet használni, ha viszont egy fiatalos, startup jellegű cégről, lazíthatunk a hangnemen. Ha minden infót begyűjtöttünk, gondoljuk át, hogy mi mivel tudnánk hozzájárulni a cég sikeréhez, hogyan tudnánk őket a szakértelmünkkel támogatni? Milyen korábbi tapasztalataink vannak, amelyek segíthetnek minket ebben? Milyen készségeink, képességeink vannak, amelyek miatt mi vagyunk a legalkalmasabbak a pozíció betöltésére? A motivációs levélben tulajdonképpen ezekere a kérdésekre kell választ adnunk.

Az üdvözlés

A motivációs levelünket kezdjük a megfelelő üdvözléssel! Ahhoz, hogy a megfelelő embernek címezhessük a megfelelő módon, utána kell néznünk, hogy pontosan kinek is küldjük a levelünket. Keressük meg, ki az adott cégnél a toborzó vagy HR-vezető és címezzük kifejezetten neki, ha pedig nem találjuk, használjuk a Kedves Uram/Hölgyem, vagy formálisabb keretek között a Tisztelt Uram/Hölgyem megszólítást!

Nyissunk erősen

Az első bekezdésben dől el minden, így érdemes egy erős mondattal nyitnunk. Írjuk meg röviden, hogy miért jelentkeztünk az állásra, miért érdekes ez számunkra és miért mi vagyunk a tökéletes választás a pozíció betöltésére! Fogalmazzunk úgy, hogy abból kiderüljön, képben vagyunk a céggel, elismerjük a tevékenységét és lelkesedéssel tölt el minket az álláslehetőség, illetve szeretnénk mi is a részesei lenni a munkájuknak.

„Adjuk el” magunkat

A második bekezdésben dől el minden, itt kell ugyanis részletesen kifejtenünk a fentebb említett állítást, miszerint mi vagyunk a legalkalmasabbak a pozícióra. Írjunk egy összefoglalót a karrierünkről, az elért sikereinkről, a képességeinkről, készségeinkről, a megpályázott álláshoz igazítva! Itt kell válaszolnunk a fentebb feltett kérdésekre, amiből a cég megbizonyosodhat arról, hogy a munkánk előreviszi a céget és jól jár azzal, ha minket alkalmaz. Fontos azonban, hogy mindezt ne dicsekvéssel tegyük, inkább fókuszáljunk az elért eredményeinkre. Minden állításunkat alá kell tudnunk támasztani egy valós eredménnyel, teljesítménnyel, így azt is felejtsük el, hogy nagyot mondunk – biztosan rá fognak kérdezni az állásinterjún, így egy fölösleges körtől óvjuk meg magunkat és az interjúztatót is. Arra is figyeljünk oda, hogy ne ismételjük meg ugyanazokat a dolgokat, amiket az önéletrajzunkba írtunk, használjuk inkább ezt a teret arra, hogy újdonságokat mutathassunk meg magunkról!

Mit nyerhetünk mi

A harmadik bekezdésben fejtsük ki azt, hogy nekünk miért lenne remek lehetőség, ha felvételt nyernénk. Mutassuk meg, hogy komolyan gondoljuk a karrierünk fejlesztését ennél a cégnél, írjuk le, hogyan illeszkednek a vállalati célok a saját céljainkhoz, mit szeretnénk tanulni a náluk végzett munka során. Túlzásokba itt sem szabad esnünk, figyeljünk arra, hogy a levelünk ne csapjon át hízelgésbe és semmi olyat ne írjunk, amit nem gondolunk komolyan.

Zárjunk határozottan

A motivációs levelet zárjuk egy olyan mondattal, amitől emlékezhetnek ránk! Egy-két mondatban ismételjük meg, hogy miért tartjuk magunkat a megfelelő jelöltnek, és hangsúlyozzuk ki a legfőbb pontokat! A levél legfőbb célja az, hogy behívjanak minket állásinterjúra, így mindenképpen hangsúlyozzuk, hogy szívesen bizonyítanánk a rátermettségünket egy személyes találkozás keretein belül is, és ne felejtsük el megadni az elérhetőségeinket!

Az önéletrajzunk készen van már? Segítünk a legjobb CV elkészítésében is!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala