Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A motivációs levél lényege, hogy felkeltse az érdeklődést a jelentkezésünk iránt. Gondoljunk rá úgy, mint egy nulladik benyomásra a személyes találkozó első benyomása előtt! Arra jó, hogy megvillantsa az önéletrajz mögött lévő embert, a tanulmányok és munkatapasztalatok mögötti személyiséget is.

De jöjjön egy fontos tisztázni való, mielőtt belevágunk a jó motivációs levél receptjébe!

Manapság leggyakrabban online jelentkezünk az álláshirdetésekre: ilyenkor egy e-mailhez csatoljuk a bekért dokumentumokat, vagy egy erre a célra kialakított felületen küldjük el a jelentkezést. Amikor a motivációs levélről beszélünk, az általában egy külön dokumentum, azaz nem egyezik meg az e-mailünkkel, amit elküldünk. E-mailünk tartalmazza a megpályázott állást és cégnevet, illetve hogy hol találkoztunk az állással, a motivációs levél pedig legyen egy külön fájl, csakúgy, mint az önéletrajzunk, amit mellékelünk a jelentkezésünkhöz.

Mire figyeljünk oda?

A kevesebb itt is több. A jó motivációs levél rövid. Soha ne írjunk kisregényt: elég, ha 1-2 bekezdésnyi szöveggel kísérjük önéletrajzunkat, egy teljes oldalnál hosszabb levélre semmi szükség!

Egy jó levél összeköti az önéletrajzunkból felsejlő szakmai múltunkat az általunk megálmodott jövővel. Segít abban, hogy az állást meghirdető munkáltató el tudja képzelni, milyen jól megfelelnénk az adott munkahelyen.

Keltsük fel az érdeklődést! Ennek a dokumentumnak annyi a célja, hogy be akarjanak bennünket hívni az állásinterjúra. Ne hosszan írjunk, sokkal inkább érdekesen!

Mellékeljünk-e akkor is motivációs levelet, ha nem kérik az álláshirdetésben? IGEN! Az álláshirdetésekre jelentkezők szívesen kihagyják ezt a lépést, ha nem szerepel a motivációs levél a kért dokumentumok között. Egy jó levéllel semmit nem veszíthetünk, ugyanakkor sokat nyerhetünk! Előfordulhat-e, hogy feleslegesen írtuk meg a levelet, hiszen nem olvassa el senki? Igen. Előfordulhat-e, hogy a motivációs levelünk miatt döntenek úgy, hogy behívnak interjúra, holott más szimpatikus önéletrajzok is versenyben vannak? IGEN!

Egy kutatás szerint ebben segít a felvételiztetőknek a motivációs levél:

- Hogy megértsék a jelentkező motivációját arról, hogy miért szeretne a cégnél dolgozni;

- Hogy megértsék a jelentkező karriercéljait;

- Hogy megértsék, miért váltott a jelentkező munkahelyet vagy szakmát;

- Hogy megértsék, miért vannak lyukak a jelentkező önéletrajzában;

- Hogy megértsék, milyen szakmai sikerek állnak a jelentkező mögött.

Tehát ha szeretnénk a lehető legjobb esélyekkel indulni egy állásért, érdemes a fentiekről úgy írnunk, hogy az felkeltse leendő munkahelyünk figyelmét.

Így kezdjünk neki

Sokan inkább egy foghúzást választanának, mint hogy nekiüljenek megírni egy önéletrajzot vagy egy motivációs levelet. Érthető, hiszen nem mindenki a szavak embere. Mégis megígérjük, hogy ez a rövid fogalmazás gyorsan és fájdalommentesen elkészül, hiszen csupán egy egyszerű receptet kell követnünk az írás közben:

Bevezetés, avagy a bemutatkozás

Ha ismert a címzett neve, címezzük neki névre szólóan a levelet! A „Tisztelt” vagy „Kedves XY!” mindig jobban célba talál, mint a „Tisztelt címzett!”. Első mondatunkban utalhatunk a cégre, a pozícióra vagy a termékre, és arra is, hogy miért, hogyan tudunk ehhez kapcsolódni szakmailag. Sokan kezdik azzal az üzenetet, hogy melyik állásra jelentkeznek, és hol találkoztak a hirdetéssel. Ahogy fentebb írtuk, ez kerüljön az e-mailbe, és a bevezetésünk rögtön legyen egy kicsit más, mint a többieké!

Középső rész, avagy a lényegi meggyőző rész

Ebben a párbekezdéses szakaszban összefoglalhatjuk eddigi karrierünket, írhatunk arról, hogy mi lelkesít bennünket a szakmánkban, vagy milyen sikereket értünk el korábban. Ha valamilyen oknál fogva hosszabb kihagyás után térünk vissza a munkába, erre is magyarázatot adhatunk. Ha olyan munkahelyre jelentkezünk, ami eltér eddigi munkáinktól, akkor itt érdemes néhány olyan képességet és tapasztalatot felsorolni, ami hasznos lehet az új helyen.

Befejezés, avagy a levél lezárása

Végül zárjuk le a levelünket azzal, hogy örömmel beszélgetnénk egy állásinterjú keretein belül is a részletekről, várjuk a megkeresést!

Végül még néhány tipp a nyerő motivációs levélhez

Használjunk helyesírás-ellenőrzőt, hogy ne maradjanak hibák a szövegben!

A formázás legyen igényes, könnyen olvasható: ne legyenek túl hosszú bekezdések, ahol logikus, törjük meg a szöveget!

Használhatunk listajeles felsorolásokat annak érdekében, hogy érthetőbb legyen a szöveg.

A fájlnév, amin elmentjük a motivációs levelet, tartalmazza a teljes nevünket ékezet nélkül! Hiszen mi ugyan csak egy motivációs levelet küldünk, a felvételiztető postafiókja tele lehet motivacioslevel.doc elnevezésű dokumentumokkal. Már egy jó pont, ha ezzel is segítjük a munkáját, és könnyen visszakereshetővé tesszük az anyagunkat.

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala