Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Elkezdünk megválaszolni egy e-mailt, majd csörög a telefon és félbehagyjuk. Megnyitunk egy dokumentumot, majd inkább főzünk gyorsan egy kávét, hogy felébredjünk. Elkezdünk felkészülni egy meetingre, majd azon kapjuk magunkat, hogy már megint a közösségi oldalakat böngésszük. Hiába van rengeteg feladatunk és hiába szorítanak a határidők is, képtelenek vagyunk egy dologra figyelni és arra fókuszálni, amire kellene – vajon miért általános ez a jelenség és hogyan lehetnénk koncentráltabbak? Cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb okokat és megoldási javaslatokat.

Fáradtak vagyunk

Egész nap ásítozunk és úgy érezzük, mintha egy ködön keresztül szemlélnénk a világot? A fáradtság a leggyakoribb oka a fókuszálatlanságnak, hiszen tény, hogy az alváshiány és a kognitív funkciók károsodása között jelentős összefüggés van. Ijesztően hangzik, de ha nem alszunk eleget, azzal fokozatosan öljük meg az agysejtjeinket, ami kezdetben csak abban mutatkozik meg, hogy nem tudunk koncentrálni, cikáznak a gondolataink és kevésbé tudunk emlékezni dolgokra. Ha pótoljuk az alvást és kialakítunk magunknak egy egészséges alvásrutint, ezek a tünetek megszűnnek, de ha hosszabb távon nem adjuk meg a szervezetünknek az elegendő pihenést, az súlyosabb problémákat is okozhat később.

De mit tehetünk rövidebb távon, ha már fáradtan érkeztünk a munkahelyünkre és gyorsan tennünk kéne valamit, hogy felpörögjünk? Felejtsük el a túlzott kávé- és energiaitalfogyasztást, mert azzal csak rontunk a helyzeten! A koffein átmenetileg serkentő hatású, de a túlzott fogyasztása épp ellenkezőleg hat, és az egyébként is kimerült szervezet utolsó tartalékait tudja csak rövid ideig mozgósítani, aminek a kipörgetése után még fáradtabbak leszünk. Igyunk helyette egy nagy pohár vizet – rengetegen szenvednek krónikus kiszáradástól, aminek az álmosság a leggyakoribb tünete, tehát lehet, hogy mi is emiatt nem tudunk figyelni. Ha továbbra sem tudunk koncentrálni, menjünk el inkább egy gyors sétára – a nappali fény fokozza a figyelmet és a teljesítményt. Rendszerezzük a teendőinket és haladjunk velük prioritási sorrendben!

Túl sok dologgal foglalkozunk egyszerre

Bár mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a multitasking nem működőképes, mégis megrögzött szokássá válik sokunknál. Persze a multitasking nem minden esetben rossz, de a teljesítményre negatív hatással van és rontja a fókuszálási képességet, amitől érezhetjük magunkat kimerültnek. Ha egyszerre több feladat között zsonglőrködünk és folyamatosan megszakítjuk a figyelmünket, az jelentősen több frusztrációt és stresszt eredményez, amire az agyunk adrenalin kibocsátásával fog reagálni, a túl sok adrenalin pedig egy fokozottabb izgalmi állapotba hoz minket, ami megnehezíti az összpontosítást és rontja a produktivitást.

Ha túl sok dolgunk van, próbáljunk meg egy zavaró tényezőktől mentes környezetet létrehozni! Gyakran már az is elég, ha egy darabig lecsatlakozunk az internetről vagy lenémítjuk a telefonunkat, esetleg bezárjuk az e-mail fület a böngészőnkben. Ha zajos a környezetünk, tegyünk fel egy fejhallgatót vagy menjünk át egy csendesebb helyre, ahol ideális esetben magunkra tudjuk zárni az ajtót! Készítsünk egy listát a legfontosabb feladatainkról és ne hagyjuk, hogy az apróbb tennivalók kizökkentsenek! Az is segíthet, ha felosztjuk a napunkat szakaszokra, és megszabjuk, mely időintervallumban mely feladatokkal foglalkozunk. Ne feledkezzünk meg a szünetekről sem és időről időre próbáljunk meg beiktatni egy hosszabb szabadságot, ami segíthet a motiváció fenntartásában!

Utáljuk, amit csinálunk

A fókuszálatlanság fakadhat abból is, hogy nem szeretjük a munkánkat vagy az aktuális feladatunkat. Ha szívesebben bámuljuk a plafont, mintsem hogy nekiüljünk a havi költségvetés megtervezésének, és folyamatosan halogatjuk ezt a számunkra kellemetlen feladatot, tologatjuk a határidőket és gyakorlatilag fizikai fájdalmat érzünk, ha csak rá gondolunk, akkor nem csoda, ha képtelenek vagyunk fókuszálni. Ennek leküzdésére a legjobb módszer, ha minden napot a legnehezebb feladattal kezdünk, így hamar letudjuk a legrosszabb dolgot, ami sikerélményt adhat a nap további részében. A legnehezebb feladattal szemben a teendőink többsége már egyszerűnek fog tűnni, így motiváltabbak és koncentráltabbak leszünk.

Mindent kipróbáltunk, de semmi nem használ? Lehet, hogy a munkánk nem passzol a személyiségünkhöz és érdemes lenne állást váltanunk. Böngésszünk az aktuális lehetőségek között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala