Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ránk is jellemző, hogy egyedül, csendben hatékonyabban tudunk dolgozni, mint emberek között? Folyton kizökkentenek egy-egy hozzánk intézett félmondattal vagy a telefon csörgése zavar meg? Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, főleg, mióta sokan hozzászoktak az otthoni munkavégzéshez és nehézséget okoz számunkra a hibrid vagy a teljes irodai munkára való visszaállás. Mit tehetünk, ha a teljesítményünk többszörösére lennénk képesek, de a körülményeink nem engedik? Cikkünkben tippeket hoztunk, hogyan maradjunk fókuszáltak a munkahelyen.

Gondoljuk át, mi zökkent ki minket

Ahhoz, hogy képesek legyünk hosszabb ideig egy feladatra koncentrálni, fontos, hogy ismerjük azokat a tényezőket, amelyek rendre kizökkentenek minket. Ilyen belső tényező lehet az éhség, a kevés alvásból fakadó fáradtság vagy a stressz, míg a külső tényező között szerepel a hangzavar, a telefoncsörgés vagy az értesítések hangja, a túl sok feladatból fakadó frusztráció vagy a folyamatos multitasking. Mivel találkozunk magunk is napi szinten rendszeresen?

Idő- és energiamenedzsment

Ha belső tényezőből fakad a koncentrációhiány, azt viszonylag könnyen kiiktathatjuk, ha odafigyelünk a helyes táplálkozásra, a pihentető alvásra és a mozgásra, illetve ha rendszeresen gyakoroljuk az idő- és energiamenedzsmentet. Szánjunk időt arra, hogy priorizáljuk a feladatainkat, majd ez alapján állítsuk össze előre a napi menetrendet! Az önszervezés, az időnk strukturálása elengedhetetlen a fókuszált munkához, ennek hiányában ne csodálkozzunk, ha kapkodni kezdünk és délután 5-re még az aznapi feladataink felét sem végeztük el! Az időnk szervezése mellett az energiaszintünkkel is érdemes foglalkoznunk, hiszen a gondolkodáshoz energiára van szükség – ha kihagyjuk az ebédet vagy csak kutyafuttában kapunk be pár falatot, nem valószínű, hogy képesek leszünk koncentrálni.

Iktassuk ki a zavaró tényezőket

Ha külső forrásból fakad a fókuszálatlanságunk, vegyük sorra, mi az, amit tehetünk ezek ellen! Ha zavar a kollégáink csacsogása, vagy mindig félbeszakítanak egy-egy kérdéssel, próbáljunk meg elvonulni egy csendesebb területre! Ha nincs erre lehetőség, próbáljunk meg relaxáló zenét hallgatni munka közben, vagy kérjük meg őket, hogy ne zavarjanak egy ideig! Az is rengeteget segíthet, ha a mélyebb összpontosítást igénylő feladataink közben lenémítjuk a telefonunkat és lejövünk a közösségi médiáról is. Egy-egy üzenetre való rápillantás bár jelentéktelennek tűnhet, valójában pont ez az, ami kizökkent a folyamatos fókuszáltságból. Lépjünk ki minden olyan programból vagy applikációból, ami nem szükséges az adott feladat elvégzéséhez! A napunk megtervezésekor azt is vegyük figyelembe, hogy rendszeresen tartsunk képernyőmentes szüneteket is, amikor felállunk az asztaltól, sétálunk egyet, de mindezt a telefonunk és bármilyen képernyő nélkül tegyük!

Keressük meg a motivációnkat

Ha a fenti tippek ellenére sem sikerül koncentrálnunk, elképzelhető, hogy a motivációnkkal van a probléma. Lehet, hogy a munkánk nem érdekel vagy nem köt le minket igazán és más jellegű kihívásokra van szükségünk. Nézzünk szét, milyen lehetőségek vannak a cégünknél, amelyek kihívást jelentenének és élveznénk csinálni! Ha hosszú ideig végzünk egy számunkra teljesen értelmetlennek tűnő munkát, valószínű, hogy előbb-utóbb ki fogunk égni és érdemes lenne egy másik területen kipróbálunk magunkat.

Nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között és töltsük fel az önéletrajzunkat, hogy minél hamarabb ránk találhassanak a számunkra releváns álláshirdetésekkel!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala