Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Velünk is előfordult már, hogy nem tudtunk haladni a munkánkkal, mert vártunk egy fontos e-mailre vagy valaki más munkájától függött, hogy bele tudunk-e kezdeni a következő részfeladatba? Vagy azért akadtak szabad perceink, mert bár voltak feladataink, de egyik sem volt sürgős, így könnyedén későbbre halaszthattuk őket? Ezek az üresjáratok valódi okai és ezt tehetjük ellenük.

Legtöbbször nem a lustaság az ok

Bár könnyű lenne rásütni a bélyeget az unatkozó kollégákra, hogy csak lustaságból nem haladnak a feladataikkal, a legtöbbször nem ez az üresjáratok valódi oka. A munka hatékonyságának akadálya lehet egy, a munkát rosszul megszervező vezető, aki nehezen delegál és mindent egymaga akar elvégezni, de adódhat a cégen belüli bürökrációból is, amikor olyan sok kézen kell átmennie egy-egy dokumentumnak, hogy akár napokat is igénybe vehet, mire visszakerül hozzánk egy-egy feladat. A rossz tervezésből és ellenőrzésből is fakadhatnak csúszások; ilyenkor könnyen elakadhat a munkavégzés már a feladatok kezdeti fázisában is, illetve hiába végzünk időben a munkánkkal, rengeteg időbe telhet, mire zöld utat kap egy-egy projekt. A kommunikációs hibák is gyakoriak, mikor a feladatot nem magyarázzák el nekünk megfelelően, de mi sem kérdezünk vissza, így sok fölösleges körrel és hosszú várakozásokkal hosszabbíthatjuk meg az egyébként rövid munkafolyamatot. Ettől függetlenül természetesen érdemes magunkkal is szembenéznünk: biztosan a fenti okok állnak a háttérben, vagy lenne feladatunk, csak húzzuk az időt, motiválatlanok vagyunk vagy lógni akarunk?

Mitől unatkozunk?

Ha csak lustaságból nem haladunk a dolgainkkal, esetleg érdemes lehet elgondolkoznunk azon, hogy a megfelelő munkahelyen dolgozunk-e. Ha nem, tervezzük meg a karrierünk következő lépéseit és keressünk magunknak egy olyan munkát, amiben motiváltak tudunk lenni – hiszen nekünk sem jó, ha a napjaink, hónapjaink, esetleg éveink úgy telnek el, hogy alig várjuk a munkaidő végét és nem csinálunk semmi hasznosat. Az unalom hosszú távon még demotiváltabbá tesz és könnyű is hozzászokni a semmittevéshez, így minél hamarabb kilépünk belőle, annál könnyebb lesz a váltás. Ha viszont úgy gondoljuk, hogy jó helyen vagyunk, és valóban azért akadnak üres perceink, mert minden kiadott feladattal végeztünk, két opciónk van: vagy kényelmesen hátradőlünk és örülünk magunknak, hogy milyen hatékonyak vagyunk, vagy megpróbálunk rákapcsolni, fejlődni, lépni egyet a ranglétrán. Hozzáállástól függ, de nyilván az utóbbi visz előre, akár a cégen belüli pozíciónkról és megbecsültségünkről van szó, akár a személyes fejlődésünkről.

Használjuk az időt fejlődésre

Ha van egy kis szabadidőnk, törekedjünk arra, hogy a feladatainkat még precízebben, még gondosabban végezzük el, hogy minket tartsanak a legjobbnak a területünkön! Ha mindig maximális minőséget nyújtunk, azt nem csak a kollégáink, hanem a főnökünk is észre fogja venni, ami jó alapot adhat egy esetleges előléptetésnek vagy szakmai kitüntetésnek. Ha ezzel együtt is akad szabadidőnk, segítsünk be a munkatársainknak vagy kérjünk extra feladatot egy olyan területen, amilyen irányba fejlődni szeretnénk – ezt nem csak a kollégáink fogják megköszönni nekünk, hanem mi magunk is saját magunknak, amikor megkapjuk a vágyott fizetésemelést vagy előléptetést.

Ha még ezen felül is ráérünk, vagy nem akarunk extra munkát vállalni, még mindig vannak lehetőségeink, amikkel hasznosan tölthetjük az időnket. Tanulhatunk, elvégezhetünk pár online kurzust, továbbképezhetjük magunkat a területünkön, szakmai cikkeket olvashatunk, így mindig naprakészen tartva a tudásunkat, ami nem csak az aktuális munkahelyünkön jöhet jól, hanem akkor is, ha majd váltani szeretnénk. Azért is sokat tehetünk, hogy jobbá tegyük a munkahelyünket: ha vannak folyamatok, amelyeket nem tartunk hatékonynak, elkezdhetünk azért dolgozni, hogy ez megváltozzon. A vezetők általában szeretik, ha egy alkalmazott proaktív és saját maga tesz lépéseket azért, hogy a munkakörnyezete és a munkafolyamat még jobb lehessen.

Nem vagyunk elég motiváltak, ezért inkább váltanánk? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és töltsük fel az önéletrajzunkat!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala