Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hónapok óta le van szervezve a nyaralásunk, kikértük a szabadságot és mindenki menetkész? A legtöbben alig várják, hogy végre útnak indulhassanak és megszabaduljanak a hétköznapi rohanástól és a munkahelyi stressztől, ám sokszor a nyaralás nem hozza meg a várt kikapcsolódást, csak még több frusztrációt és kimerültséget szül. Hogyan tehetjük valóban felszabadító élménnyé a családunkkal vagy barátainkkal töltött vakációt?

Hagyjuk otthon a munkát

A legnagyobb szívesség, amit a szabadságunk alatt tehetünk magunknak, ha ténylegesen letesszük a munkát: kikapcsoljuk a céges telefont, otthon hagyjuk a laptopot és megpróbáljuk elengedni a megoldatlan feladatokkal kapcsolatos gondolatainkat. Lehet, hogy úgy érezzük, hogy pótolhatatlan a munkánk és nélkülünk fejreáll a cég, de ez a legtöbb esetben nem így van. Ha vannak projektek, amik nem várhatnak, delegáljuk a feladatokat másoknak, vagy még a nyaralás előtt próbáljunk meg előre dolgozni! Gondoljunk bele, hogy attól, hogy mi a világ másik felén idegeskedünk, nem lesz készen hamarabb semmi, és viszonylag kevés ráhatásunk van a dolgok menetére.

Legyünk tisztában az igényeinkkel

Sokan szeretnek egy hosszabb nyaralás helyett inkább több hosszú hétvégére elmenni kikapcsolódni, ami valakire felszabadítóan hat, míg másoknak nem hozza meg a várt kikapcsolódást. Vannak, akiknek a családjukkal töltött vakáció nyújt felüdülést, míg mások inkább a barátaikkal vagy teljesen egyedül mennek el szívesen feltöltődni. Tisztázzuk le magunkban, hogy nekünk mire van szükségünk ahhoz, hogy lazítani tudjunk, és szervezzük meg úgy a szabadnapjainkat, hogy a mi igényeink is teljesüljenek! Ezt természetesen nem mindig olyan egyszerű kivitelezni, hiszen alkalmazkodnunk kell a családunk, a barátaink elvárásaihoz is, de ne menjünk bele olyan programokba, amelyekről tudjuk, hogy csak még több stresszt jelentenek számunkra! A kiegyensúlyozottságunk nem csak a saját, hanem a környezetünk érdeke is, így biztosan közös nevezőre lehet jutni ezen a téren is.

Lassuljunk le

Már elindultunk és azt se tudjuk hol áll a fejünk, mindenki idegeskedik és semmi sem úgy történik, ahogy elterveztük? Borítékolható ez a forgatókönyv, ha irreális elvárásokkal és egy, a hétköznapinál is zsúfoltabb naptárral indultunk neki a nyaralásnak, de sosincs késő ezen változtatni! Gyakran az új környezethez való alkalmazkodás egymaga több napot vesz igénybe, hiszen kiszakadunk az addig megszokott környezetből, életvitelből, rutinból, és most egy teljesen más időbeosztást és ritmust kell felvennünk. Próbáljunk meg lassítani és a nyaralás első pár napjára ne szervezzünk annyi programot, hagyjunk magunknak elég időt az átállásra és a mentális pihenésre is!

Rendezzük le a konfliktusainkat még otthon

Ha azt gondoljuk, hogy a hétköznapi konfliktusaink maguktól eltűnnek a nyaralás idejére, vagy majd pont a nyaralás adta extra idő alatt fogjuk tudni megoldani őket, valószínűleg rossz nyomon járunk. Ha otthon nem volt energiánk megbeszélni a problémáinkat, akkor most sem lesz könnyű, így érdemes még az indulás előtt lerendezni ezeket, hogy ne kússzon be a stressz a szabadnapok idejére. Ez persze nem azt jelenti, hogy a nyaralás alatt tilos lenne ezekről a dolgokról beszélgetni, de jobb, ha a nehezebb témákat még megpróbáljuk előtte rendezni.

Engedjük el az elvárásokat és éljük meg a pillanatot

A legnehezebb, de talán a legfontosabb tanács ebben a helyzetben, hogy próbáljuk meg elengedni a nyaralással kapcsolatos elvárásainkat, mert azok általában csalódáshoz vezetnek. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi a valós igényük és él a fejükben egy kitalált kép arról, hogy egy nyaralásnak hogyan kellene kinéznie, pontosan mit kellene csinálniuk és hogyan kellene érezniük magukat mindeközben. Ha így indulunk neki, hiába tervezzük meg óráról órára pontosan a menetrendet, hiába szervezzük meg a tengerparton lovaglást vagy fizetjük be magunkat a legdrágább masszázsra, ha folyton azon kattogunk, hogy mit kellene még ahhoz tennünk, hogy kikapcsoljunk, pont a lényegtől fosztjuk meg magunkat – a testi és szellemi feltöltődéstől. Ha a dolgok nem úgy történnek, ahol elképzeltük, az belső frusztrációhoz vezet és pont ez a belső frusztráció lesz a gátja annak, hogy ténylegesen kikapcsolódjunk a szabadságunk alatt - így a legtöbb, amit tehetünk, ha csak élvezzük a pillanatot, a szabadságot, és úgy töltjük a napjainkat, ahogy jólesik, jelentsen az egy erdei túrát, egy vadvízi evezést, egy egész napos wellnesst vagy egy otthon lézengést.

Annyira jól sikerült a nyaralás, hogy inkább vissza sem mennénk az előző munkahelyünkre, hanem új kihívások után néznénk? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala