Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Valószínűleg mindannyiunkkal előfordult már, hogy számoltuk vissza a napokat a nyaralásig, amikor végre leereszthetünk és elengedhetjük az egész évben felhalmozott stresszt – amikor pedig végre elérkezett az idő és ott voltunk, nemhogy nyugodtabbak nem lettünk, még több konfliktussal találtuk szembe magunkat, mint otthon. Senki nincs ezzel az érzéssel egyedül; sajnos rendkívül gyakori, hogy a hétköznapi életben el nem rendezett gondjaink ilyenkor törnek a felszínre, vagy a családunk többi tagjával nem tudjuk összeegyeztetni az igényeinket és az szül konfrontációt. Cikkünkben Fuller Bianka pszichológust kérdeztük arról, hogyan védhetjük ki ezeket a konfliktusokat, vagy ha már nyakig benne vagyunk, hogyan másszunk ki belőle időben, hogy legalább a nyaralás maradék részét élvezni tudjuk.

Engedjük el az elvárásainkat

Nagyon gyakori, hogy valaki nem tudja kellőképpen kipihenni magát a nyaralás során, és a feltöltődés helyett kimerül és a korábbinál is fáradtabban tér haza. Bianka szerint a kimerülés gyakran az irreális elvárásainknak köszönhető. „Sokszor van egy kép a fejünkben arról, hogy amikor majd hazaérünk, kisimultak és nyugodtak leszünk és minden stressz, ami korábban az életünkben volt, ideiglenesen megszűnik. Már az is egy nagy belső frusztrációt képes okozni, hogy ez nem így történik” – magyarázza a pszichológus. Az elvárásainkon kívül még az úgynevezett kognitív torzítások is hozzájárulnak ehhez a frusztrációhoz, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a saját preferenciánk, élettapasztalatunk, szükségleteink és világnézetünk alapján mások a fogalmaink egyes dolgokról. „Egyénenként változik, hogy ki mit ért kikapcsolódás alatt. Ha például azt mondom, hogy aktív kikapcsolódás, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek más jut erről az eszébe. Valaki a hegymászásra, valaki a biciklizésre, valaki a vadvízi evezésre gondol.” Fontos, hogy elfogadjuk, hogy egy családon belül is mások lehetek a fogalmaink, és ezt csak úgy tudjuk kiküszöbölni, ha egyenesen kommunikálunk egymással. „Mondok egy gyakorlati példát: ha azt beszéljük meg a családtagjainkkal, hogy másnap korán indulunk várost nézni, akkor ez több helyen is nehézségekbe ütközhet. A korán reggel definíciója például valakinek a 8 óra, míg másnak a 6 óra. Hatalmas stresszfaktor tud lenni, amikor 6 órakor rajta készen állunk és a családtagjaink még fel sem ébredtek, holott megbeszéltük, hogy reggel indulunk” – mutat be egy gyakran előforduló problémát Bianka. Tisztázzuk le ezeket a fogalmakat és minél részletesebben beszéljük meg a közös terveket!

Válasszuk meg jól a társaságot

Természetesen a helyszín és a programválasztás is fontos ahhoz, hogy minél hatékonyabban kikapcsolódjunk, de a legnagyobb szerepe a társaságnak van. „Fontos, hogy akikkel megyünk, legyen szó baráti társaságról vagy a családunkról, tudják számunkra biztosítani a nyugodt légkört. Nem ideális, ha a nyaralás alatt jönnek elő azok a konfliktusok, amelyek a mindennapi rohanó életünkben eltörpülnek. Egy családi nyaralásnál ez azonban gyakran előfordul, hiszen mindenki éli a hétköznapi életét, a szülők a munkájukkal és a magánéletbeli kötelezettségeikkel vannak elfoglalva, a gyerekek pedig a házi feladattal és az egyéb iskolán kívüli elfoglaltságaikkal és ritka az, hogy huzamosabb időt töltenek együtt. Ettől függetlenül konfliktusok, nézeteltérések biztos, hogy vannak, és ezek akarva-akaratlanul elő tudnak jönni, ha a vakáció alatt egész nap együtt vagyunk. Erre érdemes felkészülni” – tanácsolja a pszichológus.

Rendezzük le a konfliktusainkat otthon

Sokan úgy vannak vele, hogy a hétköznapokban nincs idejük vagy energiájuk megbeszélni egy-egy problémát és a nyaralást egy remek alkalomnak találják arra, hogy nyugodtan lerendezhessék ezeket. Ez abszolút egyéni preferencia, de azzal érdemes számolnunk, hogy a nyaralás így nem alakul majd teljesen stresszmentesen.

„Érdemes a konfliktus elejét venni akár a nyaralás kezdete előtt vagy a nyaralás elején, hiszen nagyon sok frusztrációt okozhat az, ha van bennünk valami kimondatlan dolog, ami nagyon kikívánkozik, de még nem volt lehetőségünk megbeszélni”.

Mit tehetünk, ha már a nyaralás felét végigstresszeltük?

Természetesen gyakran előfordul, hogy minden igyekezetünk ellenére kész katasztrófába torkollik a nyaralás és megállás nélkül veszekszünk a párunkkal vagy a családtagjainkkal. Ilyenkor sincs még minden veszve, de nem könnyű megálljt parancsolni az érzelmeinknek. Ahogy sok esetben, itt is a kommunikáció segíthet.

Nézzünk egy gyakori példát: „Az anyuka múzeumba szeretne menni, a gyerekek pedig a vidámparkba. Nyilvánvalóan itt választani kell és valakinek az igénye nem fog teljesülni, aki ezáltal frusztrálttá válik. Ilyenkor ő mondhatja azt, hogy oké, teljesüljön a másik kívánsága, de attól még belül érezheti magát rosszul és ez vezethet a későbbiekben konfliktusokhoz. Ezt például úgy előzhetjük meg, ha már az elején kimondjuk, hogy rosszul érezzük magunkat, hogy az igényeink háttérbe lettek szorítva, és megkérjük a családtagjainkat, hogy majd keressünk egy olyan alkalmat is, amikor a mi igényeink kerülhetnek előtérbe. Ha viszont nem tudtuk megelőzni és már benne vagyunk, érdemes belegondolni abba, hogy mi okozta valójában a konfliktust és erről beszélgetni.”

A kommunikáció mellett az átkeretezés is segíthet

Gyakori, hogy magunkkal és a nyaralással szemben is vannak bizonyos elvárásaink, amelyeket érdemes elengedni, mert csak stresszhez vezetnek. „Ebben különböző kognitív módszerek tudnak segíteni. Figyeljünk meg magunkon azt, hogy milyen automatikus gondolatok és hiedelmek pörögnek bennünk folyamatosan, amelyek frusztrációt okoznak! Ezeket boncoljuk ki és keretezzük át! Nézzünk egy egyszerű példát arra, hogyan segíthet az átkeretezés: lehet, hogy most nem tudtunk elmenni múzeumba, ami miatt csalódottak vagyunk, de tekinthetünk pozitívan arra, hogy időt tölthetünk a gyerekeinkkel a vidámparkban, amiben ők örömüket lelik. De hogy ne csak ennél a példánál maradjunk; az átkeretezést bármire lehet használni, például ahelyett, hogy szomorkodnánk a rossz idő miatt, örülhetünk annak, hogy ezer más program van a környéken, amiből választhatunk” – részletezi Bianka.

Tervezzünk úgy, ahogy mindenkinek kényelmes

Van, aki frusztrálttá válik attól, hogyha nem tudja előre, pontosan miket fog csinálni a nyaralás alatt, míg mások attól készülnek ki, ha nagyon szorosan be vannak táblázva még ilyenkor is. Ez is személyiség kérdése, és családi nyaralás során fontos előre egyeztetni, hogy ki hogy áll ehhez a dologhoz. „Ha megtervezzük a nyaralást, de nem pont úgy történnek a dolgok, akkor arra készüljünk fel. A terveket azért hívják terveknek, mert nem 100%, hogy meg tudnak valósulni.”

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala