Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az ébren töltött óráink legalább felét munkával töltjük, ezért az, hogy pontosan mivel foglalkozunk, alapvetően befolyásolja, meghatározza az életünket. Többek között emiatt is érdemes előre megterveznünk a karrierünket, hogy honnan hová szeretnénk eljutni és ehhez milyen lépések szükségesek, illetve ha úgy látjuk, hogy rossz irányba tartunk, időben tudjunk változtatni. A témakörben Csekovszky Anna pszichológus és karriertanácsadó, a Karrierológia alapítója segít eligazodni.

"Semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amelyik nem tudja, melyik kikötőbe tart"

Anna szerint a munkánk és a magánéletünk kölcsönösen hat egymásra, hiszen ha valamelyik területen rosszul érezzük magunkat, nem azt csináljuk, amit szeretnénk, az a negatív hangulat áttevődik az életünk többi területére is. „Ha olyan munkát végzünk, amit nem élvezünk, nem motivál minket, akkor elmarad a sikeresség érzése, ami a magánéletünkre is kihat” – hívja fel a karriertervezés fontosságára a figyelmet a szakértő. – „Igaznak tartom azt a mondást ebben a helyzetben is, hogy ’semmilyen szél nem kedvez annak a hajónak, amelyik nem tudja, melyik kikötőbe tart’. Hiszen ha nem látjuk, hogy hogyan szeretnénk élni 5-10 év múlva, akkor valójában csak sodródunk. Sok olyan ügyfél jön hozzám, aki

10-15 évig dolgozott olyan munkahelyeken, amik csak szembejöttek vele, ajánlották neki, de nem tudatosan tervezte, nem volt mögötte egy kontroll, egy döntés. Ez aztán gyakran oda vezet, hogy telnek-múlnak az évek, mire egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy beleszorultunk egy szerepbe és már magunk sem tudjuk, miért és hogyan kerültünk oda. Fontos, hogy lássuk, hogy hosszabb távon miért lesz előnyös számunkra egy-egy munka elvállalása, ne csak ússzunk az árral.”

Ritka, hogy valaki már fiatalon tudja, mivel szeretne foglalkozni

Sokan el sem tudják képzelni, hogy milyen irányba lenne érdemes haladniuk, így a karriertervezés egy megugorhatatlan kihívásnak tűnhet. Ha mi is így érezzük, azzal egyáltalán nem vagyunk egyedül, hiszen nagyon ritka az, hogy valaki már egészen fiatalon eldönti, hogy milyen irányba szeretne elindulni és tudatos karrierutat tud magának tervezni. „Nem tanultuk meg azt, hogy hogyan navigáljunk ebben a témában, mert a szüleink a legjobb szándékuk ellenére sem igazán tudnak ebben segíteni. Az iskolában azt várták, hogy mindenben jók legyünk, mindenben egyformán jól teljesítsünk, nem alakult ki az, hogy abban támogatnak, ami nekünk igazán jól megy vagy érdekel. Így kicsit ránk van bízva ez az út, hogy találjuk fel, találjuk meg magunkat” – sorolja a kezdeti nehézségeket Anna. – „Vannak persze kivételek, ők szerencsések, hogy korán megtalálták az útjukat.”

Az utunk megtalálása egy önismereti munka

Ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra ideális karrierutat, mély önismeretre van szükség, tudnunk kell, hogy mit szeretnénk igazán csinálni és milyen képességekkel rendelkezünk. „Egyrészt építkezzünk arra, ami jól megy nekünk, ami az erősségünk, de emellett én úgy látom, hogy legalább ennyire fontos az, hogy mi az, amivel szívesen foglalkozunk, ami érdekel minket. Tegyük fel magunknak a kérdést, hogy hogyan képzeljük el az életünket 5-10 év múlva, hogyan szeretnénk berendezni az életünket! Alkossuk meg a saját víziónkat arról, hogy hol szeretnénk tartani rövid- és hosszútávon és ez kapásból adni fog egy hatalmas motivációt és egy irányt arra, hogy meg tudjuk tervezni az ehhez vezető lépéseket” – magyarázza a szakértő. – „Az azonban, hogy sok pénzt szeretnénk keresni és egy medencés házban képzeljük el az életünket, nem elég motiváció önmagában. Fontos, hogy olyasmivel foglalkozzunk, amit ténylegesen nap mint nap szívesen csinálunk és a legjobb, ha azt is el tudjuk képzelni, hogy és ha kell, akár a szabadidőnkből is áldoznánk rá. Ez ugyanis azt mutatja, hogy élvezzük annyira, hogy hosszabb távon is energiát fektessünk bele és ez tud igazán motiválni.”

Elindultunk egy irányba, de mégsem az igazi

Természetesen az is nagyon gyakori, hogy valaki fiatalon megtervezte a karrierjét, majd évek múlva rájön, hogy mégsem ez az az út, amit szeretne folytatni. Ilyenkor azt érdemes átgondolnunk, hogy mik azok a dolgok a jelenlegi karrierünkből, amiket szívesen tovább vinnénk, mit élvezünk belőle. „A mai világban a legfontosabb képesség a rugalmasság. Ha van egy elképzelésünk a jövőnket illetően, az még nem jelenti azt, hogy tényleg oda fogunk jutni, csak ad egy célt. Fontos, hogy minden ponton képesek legyünk elgondolkodni azon, hogy vajon még mindig ugyanezt a célt szeretnénk-e vagy esetleg menet közben ez megváltozott. És ha megváltozott, az nem azt jelenti, hogy a nulláról indulunk, mert addig is fejlődtünk, tapasztalatokat szereztünk, készségeket, képességeket sajátítottunk el, ami segíthet a következő célunk megfogalmazásában és elérésében” – taglalja a szakértő.

Legyünk képben!

A karriertervezés egyik legfontosabb lépése a tájékozódás, hiszen ha nem vagyunk képben az aktuális lehetőségekkel, munkaerőpiaci viszonyokkal, trendekkel, a döntés nehezebb lesz. „Miután felmértük azt, hogy miben vagyunk jók, mi érdekel minket, tájékozódjunk az aktuális lehetőségekről! Nem csak azt fontos felmérni, hogy mi magunk mit csinálunk szívesen, hanem azt is, hogy mire van igény, kereslet. Sokan itt akadnak el, hogy nem ismerik azokat a szakmákat, amik manapság keresettek, nem ismerik a trendeket, pedig ez is nagyon fontos ahhoz, hogy reális célokat tudjunk kitűzni. Rengeteg olyan szakma van, ami az elmúlt 5-10 évben még nem is létezett, a UX designtól kezdve a tartalommenedzsmenten át az adatelemzésig. Ezek olyan új irányok, amik nemrég születtek és mi hiába próbálunk meg abból kiindulni, hogy 20 évvel ezelőtt az egyetemen mit tanultunk, ez nagyon beszűkíti a lehetőségeinket” – magyarázza Anna.

Mikor dőlhetünk hátra?

Elképzelhető, hogy kitűztük a célokat és sikerült meg is valósítanunk őket, de vajon mikor jön el az a pont az életünkben, amikor boldogan hátradőlhetünk, hogy elértünk mindent, amit akartunk? „Szerencsés dolog, de én úgy gondolom, hogy a motivációink és az, hogy mi fontos számunkra, az életkorunkkal változik. Lehet, hogy a pályánk kezdetén még az a fontos, hogy szeretnénk valami ambíciózus dolgot felépíteni, aztán amikor családunk lesz, már inkább a munkát és a magánéletet szeretnénk egyensúlyba hozni. Egy következő lépésnél meg lehet, hogy az lesz a fontos, hogy átadjuk azt a tudást másoknak, amit a karrierünk során megszereztünk. Változik az ember, mindig lehet és érdemes is új célokat, új motivációkat találni.”

Még keressük az utunkat? Nézzünk szét a többezer aktuális állásajánlat között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy minél hamarabb megtalálhassuk, amit keresünk!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala