Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az infláció miatt fokozatosan csökken a fizetésünk piaci értéke, ami miatt egyre többen kérnek fizetésemelést, vagy legalábbis bérkorrekciót. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy az emelések nem minden esetben érik el az infláció mértékét, így kialakulhat egy különbség a munkavállalói és a munkáltatói igények között. A bizonytalan gazdasági helyzet nem csak minket érint, hanem a cégeket is, így elképzelhető, hogy nem tudják kompenzálni a kiesést és nem is terveznek egy jó darabig emelést adni. Mit tehetünk ilyen helyzetben?

Ne csak az inflációt hozzuk fel fő érvként!

Ebben az időszakban természetes, hogy rengetegen kérnek fizetésemelést az inflációra hivatkozva. A cégek is fel vannak készülve erre, és a legtöbbjük tervezett is bérfejlesztést, de az adatok azt mutatják, hogy ennek a mértéke elmaradt a munkavállalói oldalról elvárt nagyságrendtől. „Az adatok alapján összesítve azt lehet mondani, hogy bár a cégek kevesebbet terveztek, mintegy 5 százalék alatti bérfejlesztés volt a terv, mégis kénytelenek voltak átlagosan 6-10 százalékkal emelni. A munkavállalók várakozásaitól azonban így is elmaradtak, ők 10-20 százalékos emelést vártak volna” – derül ki a Profession nemrég készített kutatásából. Ha ezzel nem tudunk kiegyezni, mert úgy érezzük, hogy nem jövünk ki a fizetésünkből, vagy úgy érezzük, nem kompenzálnak minket a befektetett munkánkkal arányosan, kérjünk lehetőséget egy ismételt bértárgyalásra, ahol a fókuszt nem arra helyezzük, hogy mennyivel drágább a megélhetésünk, hanem a teljesítményünk szempontjából értékeljük a helyzetünket! A beszélgetésre készüljünk fel alaposan és próbáljuk meg leküzdeni az ezzel járó frusztrációt, ami bár természetes érzés, de ronthat az esélyeinken!

Írjuk össze, miben teljesítettünk várakozáson felül!

Bár az infláció önmagában is elég indok lehet a bérfejlesztésre, a bértárgyalásra érkezzünk úgy, hogy már előre összeírtuk magunknak a további érveinket! Írjunk egy listát arról, miben volt kiemelkedő a teljesítményünk az elmúlt időszakban, mikor dolgoztunk többet az elvártnál, mikor túlóráztunk, mikor tettünk hozzá a csapatmunkához várakozáson felül! A munkáltatónk valószínűleg nyitottabban fogad egy emelési kérelmet, ha azt a teljesítményünk indokolja, és nem a gazdasági helyzet. Ha ez sem működik és ismét elutasítanak minket, tartsuk szem előtt, hogy egyáltalán nem biztos, hogy a személyünkkel vagy a teljesítményünkkel van a probléma. Sokszor a magasabb szinteken hozott döntések a költségvetési korlátokkal vagy a dolgozók létszámával függnek össze, amire nincs ráhatásunk. Ha elutasították az emelést, még mindig tehetünk pár dolgot:

Ne feledjük, hogy nem csak a fizetésünk emelkedhet!

Ha bármely okból kifolyólag a felettesünk elutasítja a fizetésemelésre irányuló kérelmünket, ne keseredjünk el azonnal! Számtalan más juttatás létezik a fizetésen kívül, amellyel kompenzálni tudják a munkánkat, így érdemes ezekre is rákérdezni. Van, ahol a családra is kiterjedő egészségbiztosítással, van, ahol fejlődési lehetőségekkel, van, ahol nagyobb rugalmassággal és home office lehetőséggel tartják meg a munkavállalókat, és a listát még sokáig folytathatnánk. Gondoljuk át, nekünk mi a prioritás és kérdezzünk rá arra a területre – lehet, hogy sokkal jobban járunk a végén, mint egy alap emeléssel. Az egyösszegű bérkiegészítés is egy opció lehet, amit előszeretettel használnak a cégek, ha nem tudják vállalni a fizetésemeléssel járó fix költségnövekedést.

Gondoljuk át a lehetőségeinket!

Ha szeretjük a munkánkat és nem szívesen hagynánk ott a céget a fizetésemelés hiánya miatt, gondoljuk át, milyen forrásokból juthatunk még pénzhez! Vállalhatunk például másodállást egy olyan területen, ahol szívesen tevékenykednénk – biztosan van egy hobbink, ami önmagában nem hoz annyi pénzt, hogy kitegyen egy teljes megélhetést, de munka mellett, hétvégente végezhető kiegészítésként. Arra is érdemes időt szánnunk, hogy átnézzük a kiadásainkat és megtervezzük, honnan lehet még lecsípni, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe.

Ha végigvettük a lehetőséginket és úgy ítéljük meg, hogy csak a váltás lehet a megoldás, nézzünk szét az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre, hogy mihamarabb megtaláljuk a megfelelő pozíciót! A Prémium Profil szolgáltatásokat igénybe véve pedig arról is kaphatunk betekintést, hogy vajon kereshetnénk-e jobban egy új pozícióban.

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala