Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A túlóra az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a munkavállalók jelentős részénél felborult a munka és a magánélet egyensúlya. Lehet, hogy a megfeszített munkatempó, a hatalmas elvárások vagy a szoros határidők az indok, ám a végeredmény mindig ugyanaz: már rég lejárt a munkaidő, amikor még mindig a munkával bajlódunk - akár otthon, akár az irodában.

Bármennyire szeretjük is a munkánk, ne túlórázzunk! Íme a 3 legfontosabb indok arra, hogy miért!

1. Fel kell tölteni az elemeinket!

Mindannyian hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy sokáig dolgozni egyenlő a kemény munkával. Ez azonban nem mindig igaz, sőt! A rövidebb munkanap sokszor azt eredményezi, hogy képesek vagyunk jobban fókuszálni a feladatainkra, és a zavaró tényezőket képesek vagyunk magunk mögött hagyni.

A hosszú munkanapok ráadásul azzal a hátránnyal is járnak, hogy az idő előrehaladtával már egyre rövidebb időintervallumokban tudunk koncentrálni, vagyis a termelékenységünk és hatékonyságunk rendkívüli módon lecsökken.

A legnagyobb negatívum azonban nem más, mint a mókuskerék, amelybe könnyű belekerülni: estig bent maradunk a munkahelyen, ami miatt másnap délelőtt fáradtak vagyunk és nem haladunk rendesen a munkával, ezért ismét sokáig bent maradunk…

Megoldás: bármennyire szeretjük a munkánkat, szükségünk van a munkán kívüli életre. Ez még akkor is igaz, ha jelenleg karrierünk építése a legfontosabb számunkra. A túlóra valószínűleg nem szolgálja karriercéljainkat sem. 

Ezért nem éri meg túlórázni

2. Rosszat tesz az egészségnek!

Ez az az indok, amit akár a főnöknek is bedobhatunk. Kutatások bizonyítják, hogy azok, akik túlóráznak, nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust. Ha kipihentnek érezzük magunkat, az jót tesz az immunrendszerünknek, javítja a mentális egészségünket és csökkenti a cukorbetegség kockázatát is. A kipihent munkavállaló ráadásul nagyobb termelékenységgel képes elvégezni a feladatait a rövidebb munkaidő alatt is. 

3. A munkaidőt nem véletlenül állapították meg

Ha azon vesszük észre magunkat, hogy rendszeresen túlórázunk és a 9-10 órás munkaidő ahhoz kell, hogy az alap feladatainkat befejezzük, akkor ez két dolognak lehet a jele.

Vagy nem osztjuk be jól az időnket, vagy túl vagyunk terhelve, és a ránk bízott feladatok nem végezhetőek el nyolc óra alatt. Üljünk le főnökünkkel és beszéljük át, hogy mi az, ami miatt kialakult ez a helyzet, és mely feladatokat tudnánk delegálni másoknak.

Készítette: Khojaste K

Címkék: munkahely, munkaidő, túlóra, magánélet, fáradtság, egészség