Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Kínos vagy izgalmas?

 
A nők több mint negyede sosem kért még fizetésemelést - derült ki egy friss nagy-britanniai kutatásból. A Good Money Week felmérésében részt vevők válaszaiból az is kiderült, hogy míg a nők harmada érzi kellemetlennek a fizetésemelés megemlítését, addig a férfiak közül csupán minden ötödik találja kínosnak a helyzetet. Érdekes különbség, hogy a férfiak inkább izgalmasnak találják a szituációt, olyannyira, hogy sokan akár évente kétszer is megpróbálkoznak az emeléssel. 

"A nők hagyományosan úgy vannak kondicionálva, hogy másokat helyezzenek előtérbe és ne legyenek erőszakosak - nem meglepő, ha a munkahelyükön sincs ez másképp." - állítja Sam Smethers, a Fawcett Society női jogi szervezet elnöke. A nők hajlamosak kivárni, hogy meglepjék őket a fizetésemeléssel, míg sok munkahelyen a "néma gyereknek anyja sem érti a szavát"-elv alapján, ha nem kérünk többet, nem is kapunk. A hagyományos férfiszerep ehhez képest az aktív, kenyérkereső szerep: nem meglepő, ha számukra izgalmas hatalmi kérdés is, hogy többet tudnak-e hazavinni. 
 

Mikor kérhetünk?

 
"Más kutatásokból kiderült, hogy amikor nők kérnek fizetésemelést, sokkal szigorúbban ítélik meg őket és kisebb eséllyel kapnak több pénzt. Fontos lenne, hogy nyíltan beszéljünk a fizetésekről, hogy a nők is tudják, egyenlően és tisztességesen megfizetik-e őket." A kutatást a brit Good Money Week készítette: a szervezet fő célkitűzése a tudatos pénzügyi tervezés és az etikus, egyenlő bánásmód megvalósítása. 
 
Hazánkban is egyre gyakoribb, hogy a munkáltatók a fizetési keret megjelölésével hirdetik meg az állásokat: drasztikusan megnő a jelentkezések száma azokra az állásokra, ahol előre ismertetik a várható bért. Nemcsak a munkaerőhiány időszakában jó megoldás ez a munkaadók részéről, hanem talán egy újabb fontos lépés lehet az átlátható és egyenlő feltételek felé. 
 

Új év, új fizetés

Persze fizetésemelést kérni néha férfiként és nőként ugyanúgy akadályokba ütközik. Cikkünkben néhány példát hoztunk, hogy mikor érdemes és mikor tilos fizetésemelést kérnünk.
 
A testbeszéd, a határozottság és a teljes odafigyelés nemcsak az állásinterjún létfontosságú: ha bérről tárgyalunk, legalább ugyanennyire érdemes felkészülni.
 
Ne azzal próbáljuk meggyőzni a felettesünket, hogy lakást vásárolnánk, vagy hitelt vennénk fel. De mi legyen a fő érvünk? Cikkünkből kiderül!