Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az első és legfontosabb szabály, ha arra szánjuk magunkat, hogy szembe nézve a félelmünkkel, odaállunk a feletteseink elé, és fizetésemelést kérünk, hogy jól átgondolt, alapos indokaink legyenek. Lényegében egy ügyesen felépített, roppant meggyőző, minden kétséget kizáró „védőbeszéddel” kell készülnünk, és nem csupán azért, mert annyira lehetetlen küldetésre készülnénk, de azért is, hogy kellően magabiztosak lehessünk. Miközben összeszedjük, hogy miért is érdemeljük meg az emelést, vagy éppen előléptetést, óhatatlanul meggyőzzük saját magunkat is.

Ha megvagyunk az érvekkel és bizonyítékokkal, akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk, hogy mi megcselekedtük, amit megkövetelt a haza, innentől kezdve már minden a főnökön múlik… Nagy tévedés! Ahogy belépünk az irodába, nem csupán a szavainkkal kommunikálunk, de az egész testünkkel. Szemünkkel, testtartásunkkal, gesztikulációkkal. Ezek bizony mind-mind legalább annyit nyomnak a latba, mint az alaposan betanult szövegünk. Hiába részletezzük, hogy mi milyen határozottak vagyunk egy ügyfél tárgyaláson, ha közben a kezünket tördeljük, vagy éppen hebegünk-habogunk.

Íme, néhány testbeszéd trükk, amiknek a segítségével elsöprő sikerrel zárhatjuk a béralkut.

Szemkontaktus

A határozott szemkontaktus, vagy éppen annak hiánya másodpercek alatt eldöntheti a tárgyalás kimenetelét. Nem hiába mondják, hogy a szem a lélek tükre, ami még szakmai nyelven is azt jelenti, hogy sok mindent elárul rólunk a pillantásunk. Magabiztosságot, határozottságot, kiegyensúlyozottságot sugall, ha könnyedén bele merünk nézni a másik szemébe, és nem a padlót nézzük, vagy kapjuk el zavartan a tekintetünket. Ugyanakkor az sem szerencsés, ha rezzenéstelen arccal bámulunk a főnökünk arcába, pislogás nélkül, elkeseredetten várva az ítéletet.

A megoldás: Nézzünk a másik szemébe üdvözlésnél, illetve kézfogásnál, majd a beszélgetés során néhány másodperces periódusokban.

Megfelelő öltözet

A leggyakoribb tanács, hogy öltözzünk ahhoz a munkához, amit meg szeretnénk szerezni, ne pedig ahhoz, ami éppen van. Ez egy bértárgyalás esetében különösen fontos. Ha azt szeretnénk, hogy komolyan vegyenek, illetve elég magabiztos legyen a kiállásunk, akkor öltözzünk ennek megfelelően. Jobb túlöltözöttnek lenni, mint alulöltözöttnek!

Határozott, de barátságos kézfogás

Egész cikkek születtek már a Tökéletes Kézfogásról, de most egy rövid szabályt mutatunk meg. Lényegében három alapszabály van: szorítsuk meg a főnökünk kezét határozottan, rázzuk meg kétszer és közben nézzünk a szemébe mosolyogva.

Egy gyenge, csak az ujjakat érintő kézfogás vagy egy nagyon erős, csonttörő szorítás is kellemetlen felütést ad a megbeszélésnek.

Magasabb fizetés néhány mozdulattal

Gesztikuláció

Egy-egy jól eltalált kézmozdulattal tökéletesen alá tudjuk támasztani a mondandónkat. Ahelyett, hogy csak mozdulatlanul ülnénk, és csak a szavainkra bíznánk magunkat, gesztikuláljunk! Nyomatékosítsunk egy-egy kijelentést felfelé mutató mutatóujjunkkal, vagy tegyünk fel kérdést széttárt karokkal.

Arra azonban figyeljünk oda, hogy nem minden mozdulatnak van pozitív jelentése. Az ideges mozgások, mint például a hajdobálás, vagy a kéztördelés bizonytalanságról és zavarról árulkodnak.

Helyes testtartás

Ha ülünk, húzzuk ki magunkat, úgy, hogy a hátunk simuljon neki a széktámlának, a vállunkat húzzuk hátra, a lábaink pedig teli talppal érintsék a padlót. Ne görnyedjünk, ne tegyük keresztbe se a karunkat, se a lábunkat – ezek a mozdulatok mind a zárkózottságot mutatják. Ha éppen valami fontos dologról beszélünk, nyugodtan hajoljunk kicsit előre.

Mimika

Az arckifejezésünk legalább annyit elárul, mint a szavaink, ha nem többet. Egy-egy reakciónkat bizony nem mindig tudjuk hirtelen eltitkolni, és kiülnek az arcunkra a gondolataink. Éppen ezért érdemes kifejezetten odafigyelnünk arra, hogy milyen a mimikánk. Semmiképpen ne üljünk rezzenéstelen póker arccal, de az sem jó, ha képregényfigura szerűen másodpercenként változtatjuk az arckifejezésünket.

Mosolyogjunk, amikor a beszélgetés úgy kívánja, vonjuk fel a szemöldökünket, ha érdekesnek találunk valamit, és komolyodjunk el, ha éppen olyan témát érintünk.

Szerencsére, a mimika kétélű fegyver, hiszen mi is sokat leolvashatunk a felettesünk arcáról a beszélgetés közben, és a reakciói alapján terelhetjük tovább a beszélgetést.

Teljes odafigyelés

Mind a tekintetünkkel, mind pedig a testtartásunkkal egyetlen célunk legyen: azt mutatni, hogy a teljes, osztatlan figyelmünk a főnökünk felé irányul. Ne bíbelődjünk mással, ne pillantsunk lopva a telefonunkra, és ne nézelődjünk az irodában.

Utánozzunk!

Ahogy a mi testbeszédünk elárul minket, ugyanez igaz a velünk szemben ülőre is. Egyrészt azért érdemes rá nagyon odafigyelni, mert egyből le tudjuk szűrni, ha valami nem tetszik neki, vagy éppen pozitívan reagál valamire. Ugyanakkor, ha elkezdjük utánozni a főnökünk egy-két apró mozdulatát, azzal bizalmat ébreszthetünk benne. Ha például felteszi a kezét az asztalra, és előre hajol, tegyünk mi is így. Ha keresztbe teszi a lábát, tegyük mi is keresztbe. Egyedül arra figyeljünk oda, hogy az utánzásunk ne tűnjön kifigurázásnak!

Ezeket az aprónak tűnő, de nagyon is jelentőségteljes trükköket régóta gyakorolják az üzletemberek. Ha sikerül természetes módon használnunk őket, nagyban növeljük az esélyeinket, hogy álmaink fizetésével a zsebünkben távozzunk főnökünk irodájából.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala