Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Job hoppereknek azokat a munkavállalókat nevezzük, akik akár egy-kétévente vagy annál is gyakrabban váltanak munkahelyet, kvázi ugrálnak a munkahelyek között. A fiatalabb generációkra egyre jellemzőbb jelenségről van szó, főleg az Y és a Z generációról, akik nem szívesen köteleződnek el egy cég mellett, és ha nem látnak egy vonzó jövőképet, nem félnek váltani. A tapasztalatszerzés és a ranglétra gyorsabb megmászása is érv a job hopping mellett, a cégek számára viszont riasztó lehet egy olyan embert alkalmazni, akinek már az önéletrajzából is látszik, hogy nem számíthatnak rá hosszú távon. Érdemes tehát minden adandó alkalommal új munkahely után néznünk vagy többet ér a lojalitás? Cikkünkben érveket és ellenérveket hoztunk.

Ambíció vs. lojalitás

A job hopping egyik legnagyobb kihívása, hogy ha gyakran az a megoldásunk a felmerülő problémákra, hogy munkahelyet váltunk, esélyt sem adunk magunknak arra, hogy megbecsült tagjai legyünk a csapatnak. Ha nem adunk elég időt arra, hogy feljebb léphessünk vagy nagyobb felelősséget bízzanak ránk, hanem inkább gyorsan továbbállunk a magasabb fizetés reményében, átmenetileg megoldódhat a problémánk, de hosszú távon lehet, hogy sehol sem fogjuk megtalálni a számításainkat. Az sem jó azonban, ha már ég a ház, de mi még mindig görcsösen ragaszkodunk a helyünkhöz, hiszen ez az ambíció és a motiváltság hiányára utal, amit pedig kifejezetten keresnek a cégek egy munkavállalóban. Hol van tehát az arany középút?

A tapasztalat érték

Bár eddig inkább pejoratív értelemben használták a munkáltatók a job hopping kifejezést, ma már nem feltétlenül tartják problémásnak, ha valaki sok munkahelyen kipróbálta már magát. Tény, hogy egy új munkavállaló betanítása hatalmas költséggel járhat, így nem biztos, hogy megéri egy olyan embert felvenni, akiről egyértelműen látszik, hogy sehol nem maradt még meg hosszú távon, de azt sem érdemes figyelmen kívül hagyni, hogy aki sok helyen dolgozott már, az számtalan szervezet működésébe látott már bele, képes új dolgokat tanulni, ambíciózus és könnyen alkalmazkodik a változáshoz. Így egyre több helyen ismerik fel, hogy nem az a megoldás, hogy elvből elutasítsák ezeket a jelentkezőket a felvételi folyamat során, hanem inkább arra törekszenek, hogy képesek legyenek hosszabb távon megtartani ezeket a tehetségeket motiváló célok kitűzésével, ösztönző jövőképpel és a cégen belüli vonzó mozgási lehetőségekkel.

Kommunikáljunk őszintén

Ha ránk is jellemző, hogy folyamatosan keressük az új kihívásokat, szeretünk kilépni a komfortzónánkból és nem szívesen ragadunk bele egy pozícióba sem hosszú távon, de mindezt azért tesszük, mert minél többet szeretnénk fejlődni a szakterületünkön és motiváltak vagyunk, a legjobb, amit tehetünk, ha őszintén beszélünk róla az állásinterjún. A cégek sem szeretnének lemaradni a legtehetségesebb munkavállalókról, így ha közös nevezőre tudunk jutni velük a jövőt illetően és tudnak velünk tervezni, felkínálhatnak nekünk olyan lehetőségeket a cégen belül, ami biztosítja számunkra ugyanazt a szabadságot és tanulási lehetőséget, mint a job hopping. Ha viszont azért ugrálunk, mert utálunk dolgozni és sehol nem érezzük jól magunkat, nem várhatjuk el, hogy tárt karokkal várjanak minket a sokadik állásváltás után is.

Mikor váltsunk?

Természetesen minden eset egyedi és lehet, hogy már hosszú ideje dilemmázunk azon, hogy érdemes lehet-e otthagynunk a jelenlegi munkahelyünket. Ha már gondolkodunk a váltáson, valami biztosan hiányzik, de érdemes első körben feltennünk magunknak a következő kérdéseket: Mit szeretnénk elérni a karrierünkben? Kihoztuk a maximumot a jelenlegi pozíciónkból? Miért szeretnénk új lehetőségek után nézni? Hol tudjuk elképzelni magunkat hosszú távon? Mi a szokás a szakterületünkön? Ha ezekre a kérdésekre tudunk válaszolni és úgy látjuk, hogy a váltás a megoldás, ugorjunk bele, de ha bizonytalanok vagyunk, elsőként próbáljuk meg a mostani pozíciónkban megtalálni a lehetőségeket!

Böngésszünk az aktuális álláslehetőségek között, ha a váltásra szavazunk!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala