Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Számtalan oka lehet annak, ha valaki állást szeretne váltani. Ha kellőképpen körüljártuk, miért nem érezzük jól magunkat az aktuális munkahelyünkön, és azt is tudjuk, merre szeretnénk tovább indulni, ne féljünk belevágni - de ezek hiányában egy ekkora volumenű döntés előtt érdemes kicsit megállni és megpróbálni kívülről, objektívan megítélni a helyzetünket. Mikor állunk készen a váltásra és mikor gondolkozzunk még? A lehetőségeink feltérképezésében Kormos Lilla karrier coach és tanácsadó segít.

„Az emberek akkor sem mernek váltani, ha már tarthatatlan a helyzet”

Velünk is előfordult már, hogy bár nem éreztük jól magunkat a munkahelyünkön, nem szerettük a munkánkat és a körülményeink sem voltak kielégítők, mindezek ellenére sem mertünk váltani? Lilla tapasztalatai szerint ez nem egy ritka eset; sokan attól félnek, hogy a váltás kockázatos, esetleg még rosszabb helyen találják magukat, mint a jelenlegi. „Többször is belefutottam olyan esetekbe, hogy valaki egy mérgező környezetben dolgozott, ahol nagyon rosszul érezte magát, de mégis benne volt a félelem, hogy nem fog tudni elhelyezkedni, vagy meggyőzte magát, hogy nem is olyan rossz az adott munkahely és máshol talán még rosszabb lenne” – mesél a tapasztalatairól a tanácsadó. – „Nyilván egy munkanélküliségbe senki nem szeretne beleugrani, ezért még a legrosszabb helyzetekben is azon gondolkozunk, hogy hátha tudnánk valamit tenni, hogy jobb legyen. Fel kell tudni mérni, hogy tényleg csak arról van szó, hogy rosszul érezzük magunkat és lehet változtatni, vagy toxikus környezetben vagyunk és muszáj váltani.”

Sokszor a kommunikáció a kulcs

Ha megtaláltuk az okot, ami miatt a váltáson gondolkozunk, érdemes először feltérképeznünk, hogy mit tehetünk meg az aktuális munkahelyünkön, hogy jobb legyen.  „A legtöbben azért akarnak váltani, mert nagyon stresszes a munkájuk, sokat kell túlórázniuk, túl sokat várnak tőlük és nincsenek tekintettel a magánéletre, a pihenőidőre. Az is gyakori probléma, hogy a felettesek nem adnak megfelelő mennyiségű visszajelzést az alkalmazottaknak, kizárólag negatív kritikát fogalmaznak meg.” Ilyen esetekben lehet, hogy nem a munkahelyváltás a megoldás, hiszen a munkát magát szeretjük, de az igényeinkre nincsenek tekintettel, amit kommunikációval lehet javítani. „Sokszor a toxikus környezetet egy adott kolléga vagy a főnök hozza létre, amin megpróbálhatunk változtatni úgy, hogy beszélünk az illetővel és visszajelzést adunk neki arról, hogy az adott helyzet miatt nem érezzük jól magunkat. Ha negatívan fogadja a kérésünket és egyértelmű, hogy nem várhatunk javulást, érdemes továbblépni.”

Állásváltás vagy karrierváltás?

Természetesen gyakran előfordul, hogy a munkahellyel semmi probléma nincsen, csupán az adott pozíció nem nekünk való. „Lehet, hogy hosszú idő után derül ki, hogy a sikertelenségünknek nem az az oka, hogy rosszul végezzük a munkánkat, hanem szimplán nem azt a munkát végezzük, amit a képességeink és az érdeklődésünk alapján kellene. Ha például egy nagyon kreatív ember egy pénzügyi területen próbál meg érvényesülni, lehet, hogy menet közben kiderül, hogy ez nem fog működni, mert neki egy kreatív munka lenne testhezálló” – magyarázza Lilla. Ilyen helyzetekben nem csupán állásváltásra, hanem komplett karrierváltásra lehet szükség, amihez rengeteg önismeret szükséges. „Érdemes átgondolnunk, hogy mi érdekel minket, milyen képességeink és milyen beállítódásunk van, miben tudnánk sikereket elérni. Ha tudjuk, hogy mik az erősségeink és a gyengeségeink, könnyebb lesz megtalálni azt a munkát, amiben jók tudnánk lenni hosszú távon.”

Csak a pénz miatt váltani

Sokan amiatt váltanának, mert magasabb fizetést szeretnének elérni, ami egy motiváló tényező lehet, de nem minden esetben hozza meg a várt eredményt. „Volt olyan ügyfelem, aki csak a pénz miatt mondott fel és utólag nagyon megbánta, mert egyébként egy szakmailag érdekes, kihívást jelentő munkakörben dolgozott, ahova viszont átment, ott egy sokkal monotonabb, rutinszerű munkát kellett végeznie. Nem járt utána, hogy pontosan mi lesz a feladata, csak jól hangzott, hogy több lesz a fizetése, és utólag jött rá, hogy egyébként az ő életében sokkal fontosabb a szakmai fejlődés, mint a fizetés – hívja fel a figyelmet ismét az önismeret fontosságára a tanácsadó. Abban az esetben viszont, ha minket valóban a pénz motivál és ezért hajlandók vagyunk olyan munkát végezni, amit nem feltétlenül élvezünk, érdemes lehet váltani.

Mit tehetünk, ha az új munka még rosszabb?

„Nagyon jellemző, hogy az emberek csöbörből vödörbe ugranak, ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra, mert nincs meg a megfelelő tudásuk arról, hogy mi okoz számunkra gondot. Sokan nem értik meg ténylegesen, hogy miért is voltak rossz helyen, így választanak maguknak egy ugyanolyan vagy máshogy rossz állást, ahol idővel előjönnek ugyanazok a problémák. Azt érdemes tisztázni, hogy mi a prioritásunk, mitől lenne számunkra egy munkahely jó munkahely, és eszerint változtatni” – javasolja a coach. – „Állásinterjún is merjünk kérdezni, hogy minél hamarabb kiderüljön, hogy egy állás nekünk való-e! Ha előzetesen kipuhatoljuk, hogy mekkora lesz a csapat, kikkel kell együtt dolgozni, milyen feladataink lesznek, sokkal kisebb lesz az esélye annak, hogy már munka közben jöjjünk rá arra, hogy ismét egy nem megfelelő helyen dolgozunk. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem mernek kérdezni, csak próbálnak megfelelni, pedig ha feltennének pár jól becsomagolt, udvarias kérdést, könnyebben tudnának egy tudatos döntést hozni.”

A váltás mellett döntöttünk? Böngésszünk az aktuális állásajánlatok között és iratkozzunk fel az állásértesítőre!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala