Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hányan dolgozunk abban a pozícióban, amiben még fiatal felnőttként elképzeltük magunkat? Valószínűleg kevesebben, mint ahányan szeretnénk, de ez nem jelenti azt, hogy ne válthatnánk valóra gyermekkori álmainkat. Mike Klaudia karrier coach-ot kérdeztük arról, hogyan ismerhetjük fel, ha egy pozíció nem nekünk való és hogyan tudjuk ezt orvosolni.

’Tünetek’

Ha valamivel kapcsolatban nem érezzük jól magunkat az életben, annak sokszor jól észrevehető jelei, ha úgy tetszik ’tünetei’ vannak. Ha nem a számunkra megfelelő pozícióban dolgozunk – akár képzettség, affinitás vagy szakma terén – az is ugyanúgy járhat egyfajta tünetegyüttessel. Klaudia szerint azért érdemes odafigyelnünk ezekre a jelekre, mert bár ez a karrierünket érinti, hosszútávon a privát életünkre is kihathat.

Észrevehetjük magunkon a frusztrációt, motiválatlanságot, esetleges önbizalomhiányt. A „nem szeretem” feladatok lehet, hogy nem megfelelő minőségben kerülnek kivitelezésre, ami aztán negatív visszajelzéseket szülhet. Ez egy lefelé ívelő spirált is eredményezhet, ami végén már valóban azt gondoljuk, hogy értéktelenek vagyunk a munkaerőpiacon. Sok esetben folyamatos halogatásban vannak azok, akik nem szeretik, amit csinálnak. Ez adódhat tudáshiányból vagy érdektelenségből is. Ezek az érzések, hatások egy idő után az otthoni életünkre is hatással lesznek, ezért mindekképpen érdemes vele foglalkozni és átgondolni, hogy milyen irányban érdemes változtatni.

Saját igények felismerése

Azután, hogy felismertük, mi nem jó nekünk, azt is ki kell találnunk, vajon mi tesz minket boldoggá? A saját igényeink felismerése és felmérése korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. Klaudia a megfelelő kérdésekkel segít:

Az önismereti munka elengedhetetlen a szakmai életben is, legyen ez akár egy karrier coaching vagy terápiás folyamat. Tisztázzuk, hogy mi a fontos számunkra egy adott pozícióban? Rugalmasság, szakmai kihívás, anyagi juttatások? Milyen értékek mentén szeretnék tovább menni? Tudunk-e azonosulni a cég értékeivel?

Azt is megemlíti, hogy érdemes több oldalról megvizsgálni a kérdéseket, hiszen nem biztos, hogy ami jelenleg passzol az életünkbe, az később is fog és fordítva.

„Rövid és hosszú távon érdemes gondolkodni. Lehet, hogy rövidtávon a családi életbe nem fér bele egy nagyobb felelősséggel járó pozíció, de néhány év múlva már igen. A munka is az életünk része, nem lehet leválasztani és teljesen külön értékelni. Éppen ezért, amikor döntés előtt állunk, nézzük komplexen, hogy az adott új munka hogyan illeszkedne egyébként az életünkbe.

A megfelelő munkakör kiválasztása

Ha tudjuk, mit nem szeretnénk csinálni és mik az elvárásaink, már sokkal könnyebb dolgunk van, de még mindig le kell szűkítenünk a kört, hiszen rengeteg pozíció van, ahol kamatoztathatjuk képességeinket.

Először is gyűjtsük össze az erősségeinket. Ebben a család, barátok segítségét is kérhetjük. Ezután jöhet egy lista azokról a feladatokról, amelyeket szívesen csinálunk. Azt is írjuk fel, amit a jelenlegi pozícióban nem végzünk, de szeretjük vagy korábban csináltuk. Már az egy jó összehasonlítási alap lehet: ha ezt a listát összevetjük azzal a feladat listával, amit az adott munkakörben végzünk: minél kevesebb az egyezőség, annál inkább biztos, hogy nem jó helyen vagyunk. Ezután már könnyebb körvonalazni, hogy milyen pozíciók, szektorok jöhetnek szóba a jövőben. Természetesen figyelembe véve az elvárt végzettséget, nyelvtudást, tapasztalatot.

Ha már tudjuk. merre lépnénk tovább, érdemes lehet a már hasonló helyen dolgozókkal beszélni, hogy minél többet tudjunk meg az adott munkakörről.

A személyiségtípusunk ismerete is segíthet az eligazodásban, ám Klaudia hozzáteszi, hogy ez önmagában nem elegendő: „A személyiségtípus ismerete hasznos, jó, ha figyelembe vesszük, viszont önmagában nem elegendő. Az önismeret, az erősségek és a saját motiváció ismerete együtt vihet közelebb a célhoz.”

Tippek és tanácsok

Klaudia néhány tanácsot is megoszt, amiket érdemes megfogadni azoknak, akik még keresik a helyüket a munkaerőpiacon vagy éppen próbálnak rájönni, milyen másik munkakör lenne számukra a legideálisabb:

Egyrészt ne gondolják, hogy ördögtől való dolog arra vágyni, hogy olyan munkája legyen az embernek, amit szeret is. Keressék olyanok társaságát, akik szeretik a munkájukat. Ők hogyan csinálták? Mit javasolnak? Ha valaki valóban komolyan gondolja a karrierváltást, akkor legyen hajlandó munkát tenni ebbe a folyamatba és adott esetben áldozatokat hozni egy jobb munkáért, mert megéri.

A karrierváltás vagy egy új orientáció tehát munkaigényes folyamat, de ahogy már oly sokszor láttuk, nem lehetetlen vállalkozás és valóban megéri.

Ha már tudjuk, merre szeretnénk továbblépni, regisztráljunk, töltsük fel önéletrajzunkat és tegyük elérhetővé a munkaadók számára, illetve iratkozzunk fel állásértesítő hírlevélre, hogy elsők között értesülhessünk az új lehetőségekről.

Készítette: Balogh Emese

A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala