Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Biztosan hallottunk már róla, hogy a gondolkodásunk különböző apsektusait a jobb és a bal agyféltekénk irányítja – ezen belül is a bal agyféltekénk a logikus, analitikus gondolkodásban segít minket, míg a jobb a kreativitásért, az érzelmekért és az intuíciónkért felelős. Minden embernél egyéni, hogy a bal vagy a jobb agyféltekéje a domináns, ami alapvetően meghatározza a gondolkodásmódunkat, a problémákra adott reakciónkat és a munkához való hozzáállásunkat is. De hogyan kell ezt elképzelni a gyakorlatban?

Az agyfélteke dominancia

Az agyunk alapvetően két hemiszférára, azaz agyféltekére osztható, amelyek a kérgestesten keresztül kommunikálnak egymással. A bal agyféltekénk a testünk jobb oldalán található izmok szabályozásáért felelős, a jobb pedig a bal oldalért. A gondolatainkban a bal agyfélteke dominanciával rendelkező emberekhez a logikus, analitikus gondolkodást társítjuk, akik könnyedén bontanak le bonyolult problémákat kisebb, kezelhető részekre, racionálisan gondolkodnak és képesek szisztematikusan elemezni az őket körülvevő világot. Jól kezelik az adatokat, amelyek alapján adatvezérelt döntéseket tudnak hozni, oda tudnak figyelni a részletekre és komplex feladatokat is könnyedén megoldanak. A jobb agyfélteke dominanciával rendelkezőkhöz a kreatív, szubjektív, művészi vénát társítjuk, akiknek szárnyal a képzeletük, rengeteg az ötletük és szélesebb perspektívából tudják szemlélni a világot, azaz látják a nagy egészet, nem vesznek el a részletekben. Általában látják az összefüggést látszólag teljesen független dolgok között is, legyen szó a művészetről, a stratégiai tervezésről vagy akár a jövőről, amikben mind képesek újszerű megoldásokat, lehetőségeket találni. A neten rengeteg teszt van, amiből ki tudjuk deríteni, hogy nekünk melyik agyféltekénk a domináns. De valóban ennyire egyszerű lenne a képlet?

Jobb vs. bal oldal

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az agyműködésünk valójában nem ennyire egyszerű, nem lehet szimplán kétfelé osztani az agyunkat és ez alapján bekategorizálni az embereket. Gondolkodás közben az agyunk két oldala kommunikál egymással, és bár vannak dolgok, amiket az egyik féltekénk könnyebben dolgoz fel, mint a másik, nem arról van szó, hogy ilyenkor az egyik oldal teljesen átveszi az adott feladatot, a másik pedig inaktív. Inkább úgy képzeljük el a dolgot, mint a két fél közötti csapatmunkát. Egy egyszerű példával élve: a bal agyféltekénk segít abban, hogy felismerjük az előttünk levő ajtó alakját, miközben a jobb segít térben elhelyezni és meglátni az épület formáját. A bal oldal segít megérteni, hogy hol helyezkedik el az ajtó a többi tárgyhoz viszonyítva, míg a jobb segítségével pontosabban felmérjük a távolságokat, például hogy milyen messze van tőlünk. Nem versenyről van szó tehát, hanem összehangolt munkáról, így nem érdemes két ellentétes erőként tekinteni rájuk és kizárólag az egyikre vagy a másikra összpontosítani.

Aktiváljuk mindkét agyféltekét

Hogyan segíthet minket a munkahelyen ez a tudás? A produktivitáshoz nem arra van szükség, hogy megállapítsuk, melyik agyféltekénket használjuk többet, hanem arra, hogy mindkettőt aktivizáljuk és bevonjuk a munkába. Hiszen ha figyelmen kívül hagyjuk az alapvető kíváncsiságunkat és vágyunkat a kreativitásra, és csak robotszerűen daráljuk a munkát, hosszú távon el fogunk fáradni benne, de az sem megoldás, ha mindent intuitívan akarunk megoldani és képtelenek vagyunk elmélyülni a komplexebb feladatokban. Keressünk olyan tevékenységeket, amelyekkel mindkét területet megdolgoztathatjuk! Ha például a munkánk kizárólag analitikus gondolkodást igényel, tudatosan menjünk utána olyan feladatoknak, amelyekkel egy kis kreativitást vihetünk a hétköznapjainkba! Ha pedig a munkánk elsősorban kreatív feladatokat foglal magában, érdemes olyan új készségeket elsajátítanunk, amelyek logikus érvelést és strukturált gondolkodást igényelnek. Ha össze tudjuk hangolni a kreativitásunkat és az elemző gondolkodásunkat, alapvetően javulhat a munkánk minősége és produktívabbak lehetünk.

Úgy érezzük, a munkánk nagyon egyoldalú és szívesen kipróbálnánk magunkat más területen is? Böngésszünk az aktuális álláshirdetések között!

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala