Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Többek között azért van nehéz dolgunk, mert egyrészt van olyan tényező, ami rajtunk múlik, ilyen például a teljesítmény, ugyanakkor a siker nagyban függ olyan, a hatáskörünkön kívül eső dolgoktól is, például hogy maga a cég hogyan teljesít.

Valóban itt az ideje a fizetésemelés kérésnek?

Mindenesetre ha úgy érezzük, hogy itt az ideje, hogy több pénzt kapjunk a munkánkért, érdemes erre rákérdezni. A lényeg, hogy megfelelő legyen az időzítés! Gondoljuk át a következő kérdéseket, és a válaszok alapján döntsük el, valóban most van itt az ideje, hogy fizetésemelést kérjünk, vagy esetleg érdemes egy kicsit még várnunk vele.

IGEN: Ha a cég sikeres és jól teljesít
Ha úgy vesszük észre, hogy jó és kiegyensúlyozott a cég anyagi helyzete, vagy éppen megnyert egy nagy, hosszútávú projektet, mindenképp tegyünk egy próbát, hiszen ilyen időszakban a vezetőség nagyobb eséllyel bólint majd rá az emelési igényünkre.
Ráadásul, ha még némi szerepünk is volt a sikerben, különösen jó esélyekkel indulunk!

NEM: Ha folyamatos megszorítások, leépítések vannak
Még akkor is, ha kiemelkedően teljesítettünk, egy megszorításokkal terhes időszakban sajnos ne számítsunk rá, hogy miattunk átrendezik az amúgy is szűkös költségvetést! Megesik persze, hogy a cég szeretné kimutatni háláját, de egy ilyen időszakban inkább várjuk ki, hogy a vezetőség mit lép, ne mi rontsunk ajtóstul az irodába.

IGEN: Ha elégedettek velünk
Ha folyamatosan pozitív visszajelzést kapunk a management részéről, és jó viszonyt ápolunk a feletteseinkkel, akkor bizakodva szánhatjuk rá magunkat a Nagy Kérdésre. Ha ők a döntéshozók ezzel kapcsolatban, szinte nyert ügyünk van, de, ha nem is, számíthatunk rá, hogy szólnak néhány jó szót az érdekünkben.

 Valóban itt az ideje a fizetésemelés kérésnek? 

NEM: Ha éppen feszültség van a levegőben
Megesik, hogy valamin összezördülünk a főnökünkkel, ilyenkor mindenképpen jobb mielőbb tisztázni a helyzetet és elsimítani a dolgokat. Ez legyen a prioritás!

IGEN: Ha előreláthatólag, a közeljövőben nem lesz értékelés és beütemezett bértárgyalás
Ha az éves értékelésünk még hosszú hónapokra van, ütemezzünk be proaktívan egy megbeszélést a főnökünkkel. Foglaljuk össze a teljesítményünket, és kérdezzünk rá, hogy esetleg nem lenne e lehetőség egy magasabb kompenzációra.
Semmiképpen ne egy stresszes időszakban tegyük mindezt, várjunk ki egy sikeres projektzárást, vagy esetleg a főnök szabadsága utáni első-második napot, amikor még kipihent!

NEM: Ha a cégnek előre lefektetett szabályai vannak a béremelésekről
Sok vállalatnál ki vannak tűzve az éves bónuszok, illetve béremelések időpontjai. Ha tudunk ilyenről, furcsán venné ki magát, ha egy ezektől eltérő időpontban kérdeznénk rá, mintegy váratlanul. Használjuk ki, hogy pontosan tudjuk, mikorra kell felkészülnünk a meggyőző érveinkkel, és igyekezzünk kihozni a legtöbbet abból a napból!

IGEN: Ha a kért összeg megalapozott
Nézzünk utána alaposan, hogy más helyeken a mi pozíciónkban milyen juttatások vannak, és álljunk elő egy határozott, reális, alátámasztott összeggel, hogy mire is gondolnánk emelésként.

NEM: Ha csak találgatunk
Ha csupán hasraütés-szerűen bepróbálkozunk egy random összeggel, ne csodálkozzunk, ha egyből visszautasítanak minket. Legyen érveink, legyen a kérésünk mögött befektetett energia: kérdezzünk utána kollégáknál, esetleg keressünk meg egy-egy fejvadászt, és érdeklődjünk az aktuális bérekről.

IGEN: Ha plusz feladatokat láttunk el, vagy nagyobb felelősség terhelődött ránk
Amennyiben az utóbbi időben helyt álltunk nagyobb kihívásokban, helyettesítettünk egy felettesünket, nagyobb felelősséget vállaltunk magunkra önként, és mindezeknek meg is lett a szemmel látható eredménye, jó eséllyel számíthatunk az emelésre. Tökéletes időpont a rákérdezésre, a sikeres projekt zárás például!

NEM: Ha nem vagyunk proaktívak
Ha ugyanazt a munkát végezzük hosszú ideje, még abban az esetben is, ha jól csináljuk azt, nehezen tudjuk alátámasztani, hogy miért is szeretnénk magasabb fizetést.
Ugyanakkor, ha kaptunk új feladatot, de még csupán csak 1-2 hónapja dolgozunk rajta, szintén várjunk a kéréssel, legalább addig, amíg sikeresen le nem zárul a projekt.

IGEN: Ha alaposan alá tudjuk támasztani a kérésünket
Szedjünk össze minden olyan adatot, dokumentumot, ami azt bizonyítja, hogy milyen eredményesek voltunk az elmúlt időszakban. Milyen eladásaink, számaink, sikeres projektjeink voltak, hoztunk-e új ügyfelet, megnöveltük-e a teljesítményt, stb. Minél több számadat, ügyfél visszajelzés, pontos eredmény van a kezünkben, annál magabiztosabban kérhetünk magasabb fizetést!

NEM: Ha kérésünk sajnos szemmel láthatólag nem indokolt
Eleve nem a legjobb jel, ha a főnökünk rákérdez, hogy miért gondoltuk, hogy nekünk fizetésemelés járna, hiszen az azt mutatja, hogy semmilyen meggyőző dolgot nem tudtunk felmutatni az utóbbi időben. Persze még ezzel sem lenne minden veszve, ha szépen felépített indokokkal tudnánk neki válaszolni. Amennyiben azonban még mi magunk sem tudunk válaszolni erre a kérdésre, jobb, ha halasztjuk a béremelés kérést. Az „Itt dolgozom már egy jó ideje.” ugyanis semmiképpen nem megfelelő válasz.

Minden fizetésemelés kérés esetében az időzítésen kívül a másik legfontosabb kérdés, hogy tudjuk, mit teszünk, ha nemleges választ kapunk. Mi a B tervünk? Hajlandóak vagyunk esetleg több munkát vállalni, vagy inkább új munkahely után nézünk? Mindenképp legyen elképzelésünk róla, hogy visszautasítás esetén hogyan tovább!

Címkék: munkabér, karrier, munka, munkahely

Készítette: Profession.hu
A Profession.hu Facebook oldala
A Profession.hu Instagram oldala