Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A munkába járás és a produktivitás közötti kapcsolat összetett és több tényezőtől függhet, valamint és egyéni preferenciáink függvényében változó lehet. Egy korábbi cikkünkben már foglalkoztunk azzal, hogy távmunkában hogyan tartható fenn a munka-magánélet egyensúlya a jobb teljesítmény és a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében; de vajon valóban produktívabbak vagyunk, ha az otthonunk kényelméből intézhetjük a napi feladatokat, vagy jobb a teljesítményünk, ha bejárunk dolgozni? Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, számtalan tényezőt kell figyelembe vennünk; cikkünkben összeszedtük, melyek ezek.

Mivel foglalkozunk, milyen feladataink vannak?

Egyes munkafeladatokat hatékonyabban elvégezhetünk egy csendes, nyugodt környezetben, míg más feladatokkal akkor lehet igazán hatékonyan haladni, ha egy légtérben vagyunk a kollégáinkkal, ahol könnyebb az interakció és az együttműködés. Természetesen számtalan eszköz áll a rendelkezésünkre az online kommunikációhoz is és gyakran előfordul, hogy teljes munkahelyi csapatok működnek együtt hibrid munkamodellben – azaz vannak, akik a munkahelyről, vannak, akik otthonról, kávézókból, coworking irodákból jelentkeznek be a beszélgetésbe. A kérdés az, hogy mi magunk hogyan viszonyulunk ehhez, milyen egyéni preferenciáink vannak, milyen munkakörnyezetben dolgozunk és egyáltalán van-e lehetőségünk távoli munkavégzésre, hiszen egyes munkakörök ezt egyáltalán nem teszik lehetővé. Míg egy irodai adminisztratív munkát vagy egy IT-s állást gond nélkül el lehet látni távmunkában is, egy fodrász vagy egy éttermi dolgozó már nehezen tehetné meg ugyanezt, hiszen szükséges a jelenléte a munka elvégzéséhez.  

Milyen a munkakörnyezetünk?

A kérdés egyaránt vonatkozik a munkahelyünk által kínált, és a saját magunknak megteremtett munkakörnyezetre. Egy irodai környezet olyan infrastruktúrát és erőforrásokat nyújthat, amelyek által hatékonyabban végezhetjük a napi feladatokat – gondoljunk csak a gyors internetkapcsolatra, a munkahelyi szoftverekre, az ergonomikus bútorokra, a munkakörünkben használt speciális technológiára és eszközökre vagy csak a nyomtatóra, amit az otthonunkban nem feltétlenül tudnak vagy tudunk magunknak biztosítani. A produktivitás tehát attól függ, hogy ki tudunk-e alakítani magunknak egy olyan munkakörnyezetet, ahol hatékonyan tudunk dolgozni, illetve hogy ezzel szemben a munkahelyünkön milyen lehetőségeink vannak. Előfordulhat, hogy bár szuper a munkahelyi környezet, minket mégis zavar valami, például egy open office-ban van egy alapzaj, vagy a kollégáink ötpercenként kizökkentenek minket a munkafolyamatból. Sokakat motiválhat a munkatársak jelenléte, míg mások jobban szeretnek elmerülni a gondolataikban és csak akkor kommunikálnának, amikor végeztek egy adott feladattal.

Milyen az időbeosztásunk?

Ha a munkahelyünk az otthonunktól nagyon messze van és a napjainkból túl sok időt vesz el az oda-vissza ingázás, az hosszú távon kimeríthet és növelheti a munkahelyi stresszt. A stressz nem csak a mentális egészségünkre van rossz hatással, de hosszú távon befolyásolhatja a koncentrációt, a kreativitást és a döntéshozatalt, valamint kiégéshez is vezethet, amit ha tudunk, érdemes minden eszközzel megakadályoznunk. Ha távoli munkavégzéssel meg tudunk spórolni pár órát, az alapvetően hozzájárul az életminőségünk javulásához, a munka-magánélet egyensúlyához és mindezek következtében a produktivitáshoz is.

Milyen a személyiségünk?

Introvertáltként lehet, hogy nap mint nap nehézséget okoz nekünk emberek közé menni és alig várjuk, hogy végre hazamehessünk a munkaidő letelte után. Ha valaki folyamatosan rosszul érzi magát, szorong és frusztrált attól, hogy egy nyüzsgő környezetben van, az biztosan nem lesz produktívabb, ha bejár a munkahelyére, így ezeket a személyiségvonásokat és az egyéni preferenciákat is figyelembe kell vennünk. Ezzel szemben egy extrovertált személyiség valószínűleg lubickol a társaságban, szereti a pörgést, szívesen cseveg a kollégákkal és motiválja egy olyan munkahelyi környezet, ahol sosincs csend és nincs egyedül. Mindannyian mások vagyunk és másra van szükségünk ahhoz, hogy kihozzuk magunkból a maximumot – érdemes egy kis önismeretet tanulni, hogy tudjuk, hogyan működünk igazán hatékonyan, hogy megtalálhassuk a számunkra legmegfelelőbb munkát és munkastílust!

Szívesen dolgoznánk távmunkában vagy home office lehetőséget is kínáló munkahelyen? Böngésszünk az aktuális lehetőségek között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala