Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha a közösségi irodákra, vagy más néven a coworking irodákra gondolunk, valószínűleg laptopon gépelő magányos szabadúszók jutnak az eszünkbe, akik egy térben, de egymástól függetlenül dolgoznak. A pandémia előtt valóban főként a freelancerek és egyéni vállalkozók terepe volt a közösségi iroda, azóta viszont, hogy sok cég áttért az otthoni vagy hibrid munkavégzésre, remek alternatívát nyújthatnak számukra is az állandó irodabérlés helyett. De pontosan hogyan képzeljünk el egy ilyen irodát és miért szeretik olyan sokan?

Rugalmas

Közösségi irodában dolgozni nem jelent nagy elköteleződést, hiszen a legtöbb helyen már kínálnak pár órás vagy egy napos jegyet is, amivel ugyanúgy igénybe lehet venni az iroda által kínált szolgáltatásokat, mint egy több hónapos vagy éves bérlettel. Ha szabadúszóként vagy home office-ban dolgozunk és szeretnénk szétválasztani a munkánkat és a magánéletünket, megoldás lehet akár heti 1-2 nap coworking irodázás is, amikor nem a megszokott környezetünkben dolgozunk, hanem egy közösségi térben. Itt bár hivatalosabb légtérben vagyunk, de folyamatosan érnek minket új ingerek, amik ösztönözhetnek minket a munkában. Cégek esetében is gyakori, hogy csak egy-egy projekt erejéig bérelnek ki kisebb helységeket egy közösségi irodában, egyébként a munkavégzés teljesen remote zajlik, vagy csak a meetingeket tartják meg személyesen. A pandémia óta egyre több vállalkozás használja ki ezt a lehetőséget, hiszen az 1-2 éves átmeneti időszak után sok cég rendeződött át és fölöslegessé vált vagy nem tartható fenn hosszú távon, hogy saját irodát béreljenek.

Költséghatékony

A legtöbb cég azért választja ezt az opciót, mert a hagyományos irodabérléssel ellentétben a közösségi irodák egy költséghatékony megoldást jelentenek, ahol csak a ténylegesen ott töltött időért és térért kell fizetni, miközben az iroda biztosítja azokat az erőforrásokat és szolgáltatásokat, amelyeket egyébként a cégnek kéne: a coworking irodákban alapvető a gyors és erős internetkapcsolat, a felszerelt iroda, a kényelmes asztalok és székek, ezen kívül lehet használni a nyomtatót, van konyha, kávé, és kisebb tárgyalótermekbe is elvonulhatunk, ha el kell intéznünk egy telefont vagy találkozónk van. Az irodákba elég, ha egy laptopot viszünk magukkal, de ha hosszabb távra bérlünk ki egy helyiséget vagy asztalt, akár átmenetileg be is rendezhetjük és ott is hagyhatjuk a munkaeszközeinket.

Inspirál és összehoz

A közösségi irodákat képzeljük el úgy, mint egy pezsgő, élénk, ösztönző teret, ahol kreatív emberek találkoznak és dolgoznak! Ha el szeretnénk vonulni és csendben dolgozni, természetesen arra is biztosítanak lehetőséget az irodák, de a legtöbb szabadúszó pont azért szereti, mert egy közösség részének érezheti magát, kapcsolatokat építhet, inspirálódhat. Mivel ezeken a helyeken számtalan vállalkozás és szakmai szereplő dolgozik egy helyen változatos munkakörökben, a kapcsolatépítés mellett akár új üzleti lehetőségeket is felfedezhetünk és tapasztalatot cserélhetünk másokkal, amit gyakran a közösségi irodák azzal is segítenek, hogy közösségi eseményeket, workshopokat szerveznek. A coworking irodák sikeres koncepcióját az is mutatja, hogy sok vállalat a saját irodáját is olyan megfontolások alapján alakítja át, amik egy coworking térben is megfigyelhetők: hogy az iroda ne csak a munkavégzés helye legyen, hanem egy inspiráló és az otthonhoz képest plusz szolgáltatásokat is nyújtó közösségi tér.

Mi is el tudnánk képzelni ezt a munkastílust magunknak a hétköznapokban? Nézzünk szét az aktuális vállalkozói szerződést kínáló állásajánlatok vagy a távmunka lehetőségek között!

 

Készítette: Kövecses Evelin

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala