Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

 

Munka otthon vs. munka egy coworking irodában

 

Az internetnek hála a munka fogalma átértelmeződött – egyre több olyan szakma létezik, amihez elég egy jó internet kapcsolat és a munka elvégzése nem igényel személyes jelenlétet. Bár Magyarországon még kevésbé bevett gyakorlat a távmunka, egyre több cég nyitott a lehetőségre, hogy hetente 1-2 nap home office lehetőséget adjon a munkavállalóinak. Emellett egyre többen dolgoznak szabadúszóként, több cégnek bedolgozva, helytől teljesen függetlenül. A coworking iroda, azaz a közösségi iroda olyan újfajta munkahely típus, amely az elmúlt évtizedben megváltozott igényekre reagál.

 

Közösségi tér

 

Ahogy a nevében is benne van, a coworking iroda egyfajta közösségi munkavégzésre ad lehetőséget. Általában van bennük egy közös tér, ahol bárki bérelhet magának egy asztalt, de rendelkeznek külön irodákkal is, ahol például egy tárgyalást meg lehet ejteni. A legtöbben azért szeretik ezeket a helyeket, mert viszonylag olcsó bérleti díjért cserébe minden olyan szolgáltatást megkapnak, ami egy normál munkahelyen alapvető (pl. szélessávú internet, nyomtató, szkenner, konyha), emellett viszont egy sokkal lazább, felszabadultabb munkastílust tesz lehetővé, ahol van lehetőség ismerkedni, beszélgetni és gyakran közös programok, workshopok és előadások is színesítik az irodák programját.

 

Kik járnak coworking irodába?

 

A közösségi irodáknak általában vannak állandó tagjai - startupoknál például bevett szokás, hogy coworking irodákban bérelnek asztalokat, hiszen sokkal olcsóbb, mint egy külön irodáért fizetni. Emellett természetesen állandó változás is jellemzi ezeket a helyeket, hiszen a legtöbben nem évekre bérelnek asztalt, hanem 1-1 napra, 1-1 hónapra. Vannak szabadúszók, akik állandó mozgásban vannak (digitális nomádoknak is nevezzük őket), és mindig az aktuális tartózkodási helyükön választanak maguknak egy irodát, ahol kényelmesen tudnak dolgozni, esetleg tudnak a helyiekkel barátkozni, új munkakapcsolatokra szert tenni.

 

Szabadúszóként egy helyen

 

Természetesen nem feltétlenül utazik mindenki, aki szabadúszóként dolgozik. Egyre többen azért választják ezt a munkaformát, mert így időben sincs annyira megkötve a kezük – nem kell minden nap 8-tól fél 5-ig az irodában ülniük, hanem határidőkre dolgoznak, ezáltal saját maguknak oszthatják be a napjukat. Sokan így a rugalmas időbeosztásuknak köszönhetően több időt tudnak tölteni a családjukkal vagy saját vállalkozást tudnak építeni a munkájuk mellett – mindenkinek más a motivációja, de tény, hogy a munkáltatók is egyre jobban kedvelik ezt a foglalkoztatási formát, hiszen így nem nekik kell a járulékokat kifizetni a munkavállalók után.

 

Otthon vagy coworking irodában?

 

Ilyen esetekben az tűnik a legegyszerűbbnek, ha otthonról dolgozunk, de nem biztos, hogy mindig ez a legideálisabb választás. Persze az otthonunk adta kényelmet és csendet máshol nem kaphatjuk meg, de ha nem figyelünk oda, nagyon könnyen összemosódhat a határ a munkánk és a magánéletünk között, ami hosszú távon kimerítő és nem egészséges. Ha otthon dolgozunk, akkor is jelöljünk ki magunknak egy képzeletbeli munkaidőt, amin kívül már nem foglalkozunk semmi ilyesmivel – ne nézzük meg az e-maileket se! A távmunka adta előny, hogy ez a munkaidő tényleg bármikor lehet, amikor nekünk kényelmes dolgozni – lehet akár éjszaka is. Arra vigyázzunk, hogy otthon könnyű elkalandozni, és gyakran azon kaphatjuk magunkat, hogy már megint nem azzal foglalkozunk, amivel kellene. Írjunk to-do listát minden napra és próbáljuk meg befejezni a „munkaidőnk” lejárta után. Sokan azért választják a közösségi irodákat, mert otthon elszigetelődve érzik magukat, ami szintén egy probléma lehet.

 

Mérlegeljünk, hogy számunkra melyek a legfontosabb tényezők a hatékony munkavégzéshez és igyekezzünk úgy alakítani a napjainkat, hogy a munkánkkal is végezzünk, de a magánéletünkre is maradjon időnk! Sokan a kávézókra esküsznek, ami egy harmadik opció lehet, ha távmunkában dolgozik valaki, de ezek sokkal zajosabbak és kényelmetlenebbek, mint egy felszerelt coworking iroda. Nézzünk szét a lakhelyünkön, hogy van-e ilyen lehetőség – az elmúlt 10 évben egyre több közösségi iroda nyílt hazánkban is, így a legtöbb nagyvárosban már találhatunk ilyet, Budapesten pedig már több mint 30 coworking iroda létezik.

 

Az aktuális távmunkáinkat ITT találod.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala