Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A jövőben nem állások, hanem feladatok lesznek, sokkal aktívabbá kell válnia majd a szakembereknek, el kell adniuk a tudásukat – vázolta Juhos Andrea karrier-tanácsadó. Botorság lesz azt várni, hogy a cégek találjanak a szakembereket, a munkavállalónak kell ajánlatot tenni, megoldásokat kell kidolgozni a vállalkozás számára – mondta a DBM Magyarország ügyvezetője. Ez bizonyos tekintetben „házalást” jelent, és nem is mindenki alkalmas erre.

A szabadúszó nem úszik az árral

A szabadúszó a külsős szakember, aki gyakran távmunkában végzi el a feladatait, egyetlen vállalathoz sem kötődik szorosan, szabadon választja meg, milyen munkát vállal el. Ezek az emberek eleinte maguk keresik fel a cégeket, felajánlják a szolgálataikat, ám létezik több olyan honlap is, ahol a munkaadók „vadásznak” a „freelancerekre”. Persze ez nagyon függ attól, hogy valaki hogyan tudja eladni magát, milyen hiteles brandet épített fel, milyen referenciái vannak a korábbi munkahelyéről, vállalkozásából. Az is számít, hogy valaki milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezik. Ennek a munkának nagy előnye a rugalmasság, hiszen a dolgozó általában maga osztja be az idejét, a cég pedig csak arra kíváncsi, hogy határidőre meglegyen, amit a szabadúszó bevállalt.

Mi az a freelance munka? Előnyök és hátrányok.

A megállapodást sokan nem is írják le, szóbeli szerződéssel is megelégszenek. Akik biztosra akarnak menni, hogy valóban kifizetik a kialkudott összeget, a projekt elején letétbe szokták helyeztetni a munkaadóval a pénzt. A szabadúszó díjazása is mindig más és más: lehet órabér, napi- vagy heti díjazású, de akár abban is megállapodhatnak a felek, hogy a munka elvégzése után egy összegben jár a munkabér. Az ár változhat is annak függvényében, hogy valóban annyi munkával járt-e a feladatok elvégzése, mint ahogy először gondolták a felek.

Mit dolgozhatunk így?

Nemcsak a szövegírók és az informatikusok számára lehetőség ez a fajta munka, hanem például gazdasági vagy reklámszakemberek, illetve válságmenedzserek is dolgozhatnak ilyen módon.

Szabadúszó lehet akár egy cukrász is, aki beszállítja a termékeit az éttermeknek, vagy akár egy kézműves, aki boltokkal áll kapcsolatban, de emellett az internetes piacokon is árulja a termékeit. A házi gondozást vállaló ápoló szintén lehet „freelancer”, de a nyelvtanár és a grafikus is. Fontos, hogy olyan szakma művelője legyen az illető, ahol a „több lábon állás” megoldható. Hiszen ha például vegyész valaki, akkor – hacsak nincs saját laboratóriuma, ami valljuk be, eléggé ritka – otthonról nem tud dolgozni.

Ha nincs munka, nincs pénz

Ennek a munkaformának a legnagyobb hátránya az, hogy a megbízások eseti jellege miatt nehezen lehet a jövedelmet kiszámítani – ha nincs munka, nincs bevétel. Emellett a dolgozónak önmagának kell befizetnie a járulékokat, nincs cafetéria, táppénz és szabadságra sem lehet menni.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy szabadúszó legyen. Kitartás és motiváció, valamint nagyon mély önismeret kell az efféle munkához. Ha valaki elvárja, hogy a főnöke utasítsa, elmondja, mit hogyan csináljon, és nem akar, nem szeret dönteni – annak nem való a „freelancerség”. Aki nem bír kreatívan alkotni vagy munkálkodni bizonytalan közegben, annak nagyon sok keserűséget okozhat a szabadúszó lét. Önismeret, felelősségtudat, és nagyon jó önmenedzselési készség nélkül pedig szinte lehetetlen ebben a formában dolgozni.